Potaž od bundeve je savršeno društvo kada dođu hladni i kišni jesenji dani. Tada posebno prija činija tople i kremaste hrane.
Bundeva je simbol jeseni, posebno oktobarskih dana, kada se svojom narandžastom bojom i bogatim slatkim ukusom savršeno uklapa u jesenji ugođaj. Tada je zreo, najslađi i spreman za berbu, pečenje i kuvanje. Veoma je hranljiva, izuzetno bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, bundeva je niskokalorična, tako da možete u potpunosti uživati u prekrasnom okusu potaše, bez imalo grižnje savjesti.
U nastavku vam predstavljamo dva najljepša recepta za poznato francusko jelo kreće se. Potaž će sigurno obogatiti Vašu jesenju trpezu, a na Vama je da odaberete onu po svom ukusu! Recepti su zdravi i nisu zahtjevni za pripremu!
Potaž od bundeve sa vrhnjem za kuhanje – recept za najljepši potaž
Ovaj jednostavan i brz recept ima samo nekoliko sastojaka. Krema za kuhanje učinit će potaž još kremastijim, a začine možete u potpunosti prilagoditi svom ukusu. Evo recepta.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
1 kg bundeve (oguljene, očišćene od sjemenki)
2 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
700 ml juhe od povrća ili piletine
150 ml vrhnja za kuhanje
so, biber
Za krutone:
2 kašike maslinovog ulja
4 kriške integralnog hleba (uklonite koricu)
šaka semenki bundeve
priprema:
1. Bundevu narežite na komade.
2. U većem loncu zagrejte dve kašike maslinovog ulja, pa dinstajte dva luka na laganoj temperaturi dok ne omekšaju.
3. Dodajte bundevu u tiganj i nastavite kuhati 8 do 10 minuta. Povremeno promiješajte, dok bundeva ne počinje da omekšava sve dok ne dobije zlatnu boju.
4. Zatim supu sipajte u šerpu i posolite i pobiberite po ukusu. Kada voda proključa, smanjite vatru i kuhajte na umjerenoj temperaturi još 10 minuta. Kad bundevu probušite viljuškom, trebalo bi da bude prilično mekana.
5. Dodajte vrhnje za kuhanje i ponovo prokuvajte, a zatim potopnim blenderom izgnječite u pire. Potašu možete procijediti kroz sito, ako želite da dobijete još baršunastiju teksturu.
6. Da napravite krutone, 4 kriške hljeba isecite na male kvadrate, a zatim u tavi zagrejte dve kašike maslinovog ulja i pržite hleb dok ne postane hrskav.
7. U tiganj dodajte šaku sjemenki bundeve i pržite ih nekoliko minuta.
8. Prije serviranja u potaž možete dodati krutone ili sjemenke i po želji dodati još malo maslinovog ulja. prijatno!
Dodatni savjeti za pripremu
Osim soli i bibera, možete dodati i druge začine. Okus bundeve će je savršeno obogatiti muškatni oraščić, đumbir ili cimet. Možete odabrati začin koji želite i staviti koliko želite.
Potaž od bundeve i šargarepe – recept za još bogatiji ukus
Evo još jednog recepta; zahvaljujući šargarepi ovaj potaž ima gušću teksturu i bogatiji ukus. Obje namirnice imaju prirodnu slatkoću i veoma su bogate vitaminom A i beta karotenom.
Recept je jednostavan i brz za pripremu.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
700 g bundeve
3 velike šargarepe
1-2 celera
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
malo slatke paprike (dodati po ukusu)
sol, biber (dodati po ukusu)
maslinovo ulje
kokosovo mlijeko
svježi peršun za serviranje (po želji)
supa od povrća (može i pileća)

priprema:
1. Bundevu oguliti, očistiti od semenki i iseći na kockice, a zatim iseckati celer, luk i šargarepu (sitno).
2. Beli luk možete naribati, da bude što sitniji.
3. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i dodajte iseckano povrće – celer, luk i beli luk. Krčkajte 3 do 4 minute, dok se ne karamelizira.
4. Zatim dodajte bundevu, šargarepu, mlevenu papriku, so i biber i supu od povrća i sve dobro promešajte.
5. Poklopite posudu i kuhajte na umjerenoj temperaturi 25 minuta.
6. Kada je skuvana, odnosno kada je bundeva potpuno omekšala, potašu izmiksajte u blenderu.
7. Poslužite u činiji sa sitno seckanim peršunom i malo kokosovog mleka. prijatno!
Dodatni savjeti za pripremu
Ako želiš povećati sadržaj proteina potašedodajte pola šolje crvenog sočiva, zajedno sa bundevom. U to dodajte još dve šoljice supe.
Za bogatiji ukus možete nasjeckati i baciti slatki krompir ili karfiol, ali i u tom slučaju potrebno je povećati količinu supe.
Nadamo se da su vam se svideli naši recepti i da ćete uživati i u pripremi i u ukusnom i toplom obroku!





