Baklava sa makom je svakako jedna od najsočnijih delicija koje ćete probati. Njegova kombinacija mekih i tankih kora, sa bogatim slojevima maka i slatkog šećernog sirupa, čini da se svaki zalogaj topi u ustima.
U nastavku teksta pripremili smo za vas najukusniji recept za baklavu sa makom. Idealan je za sve ljubitelje maka i baklave, kao i za one koji vole da probaju nove ukuse i deserte.
Bilo da ih pripremate za svoje najmilije ili za posebna druženja, ovaj recept će sigurno oduševiti sve sladokusce!
Baklava sa makom, jogurtom i gotovim korama
Baklava sa makom i jogurtom je jednostavna za pripremu, ne traje mnogo vremena, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Evo recepta:
Vrijeme pripreme: 75 minuta
Sastojci:
400 g mljevenog maka
500 g gotovih kora
5 jaja
2 šolje ulja
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
Za sirup:
800 ml vode
2 šolje šećera
1 limun narezan na kolutiće
priprema:
1. U većoj posudi umutiti mikserom jaja i šećer dok ne dobiju pjenastu strukturu.
2. Zatim dodati ulje, jogurt, prašak za pecivo i mak, pa sve ponovo dobro umutiti. Ako volite cimet, slobodno ga dodajte u smjesu za bogatiji okus.
3. Pleh namazati uljem i staviti prvi sloj kore. Slojevi moraju biti tanki, pa stavite po dve kore tako da dopiru do ivica tepsije.
4. Prvi sloj kore premazati sa tri kašike preliva od maka.
5. Zatim prepolovite ostale kore (na dužoj strani). U tepsiju stavite sledeću tanku koru, pa ponovo dodajte tri-četiri kašike preliva od maka.
6. Redati kore i preliv dok se ne utroše. Posljednji sloj su kože koje presavijate sa strane.
7. Koru premazati uljem, pa baklavu iseći na komade.
8. Pecite ga u rerni oko 30 minuta na 180 ili 200 stepeni.
9. U međuvremenu u šerpu stavite 800 ml vode, dodajte dvije čaše šećera i limun koji ste prethodno isjekli na kolutiće. Kuhajte sirup oko 10 minuta.
10. Kada je baklava pečena, ostavite je da se ohladi desetak minuta.
11. Zatim prelijte vrućim sirupom, zajedno sa kriškama limuna.
12. Pre serviranja, baklavu treba ohladiti i ostaviti da upije sirup bar nekoliko sati. U idealnom slučaju, trebalo bi da stoji preko noći! Enjoy!

Dodatni savjeti za pripremu
Pre nego što baklavu prelijete sirupom, možete je posuti sitno seckanim orasima, ili sa malo šećera u prahu, a ako želite hrskaviji i puniji ukus, u smjesu sa makom možete dodati i sitno sjeckane orahe.
Ako ste ljubitelj sušenog voća, u smjesu slobodno dodajte grožđice ili sitno isjeckane kajsije.
Nadamo se da vam se dopao recept za baklavu sa makom i da ćete uživati u svakom sočnom ukusu!
Ako volite mak, pročitajte naše recepte za mak savijač sa makom!
Brzo Baklava sa makom – recept za najsočniju baklavu pojavio prvi na Ja sam.




