Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NOVI BOŠNJAČKI BLOK JEDNOGLASNO ODLUČIO: Dr. Zijad Nišić (SBIH) je novi Gradonačelnik Brčko distrikta BiH!

0

Nakon što je sinoć u hotelu „EUROPA“ u Brčkom održan sastanak novog bošnjačkog bloka koji bi trebao promijeniti vlast u Brčko distriktu BiH. Dogovoren je program djelovanja s Predsjednicima, zastupnicima, delegatima i asistentima lokalnih stranaka SDP,SBB,NIP I SBIH.

O prijedlogu za Gradonačelnika se nije uopšte govorilo na sastanku. Program djelovanja i rada i suradnje stranaka novog bošnjačkog bloka u Brčko distriktu BiH jednoglasno je usvojen na pomenutom sastanku.
No ono što je interesantno je to da je jedan od zastupnika izbacio iz programa prijedlog brčanskog NIP-a koji je podrazumijevao besplatan javni prijevoz za građane Brčko distrikta BiH. U tom trenutku tihe tenzije su krenule da rastu no ipak na kraju je presudio prioritet oko kojeg su svi saglasni a to je da se smjeni trenutni Gradonačelnik Esed Kadrić i da se SDA izbaci iz vlasti.

Također na sastanku je dogovoreno da se u odluke bošnjačkog bloka i pregovore oko formiranja vlasti neće ni u kom slučaju ubacivati kao partner uz procesu zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić a razlog tome je afera „GRANT“ i moguća optužnica koja se mjesecima najavljuje u medjima protiv Denjagića i ostalih. Centrala dvije lokalne stranake iz Sarajeva je dala također instrukcije kako saznajemo da se nipošto u novoj vlasti ne ide u suradnju sa zastupnikom turske nacionalne manjine jer bi se to odrazilo loše po strankama osmorke na državnom nivou zbog afere „GRANT“.

No kako smo saznali Zijad Nišić je zahtjevao da se Denjagić ubaci za partnera ali i predstavnici hrvata iz HDZ-a također. Izvor tvrdi da Denjagić na sve načine pokušava preko HDZ-a da ponovo uđe u vlast.

Ovaj prijedlog je razmatran i usvojen te je odlučeno da će definitivno od nacionalnih manjina jedini partner u formiranju nove vlasti biti jedina prava zastupnica nacionalnih manjina Roma gospođa Mjera Šećić te da Denjagić ni u kom slučaju ne dolazi u obzir kao partner u pregovorima i formiranju nove vlasti u Brčko distriktu BiH. O ovom zaključku upoznati su i predstavnici Srpske nacionalnosti na večerašnjem sastanku sa novim Bošnjačkim blokom.

Kako smo uspjeli saznati danas je održan sastanak predsjednika stranka Bošnjačkog bloka u 16:00 sati, a nakon toga uslijedio je i sastanak s predstavnicima iz vladajuće većine narodnosti Srba u 18:00 sati. Cilj je bio se dogovori novi koalicioni sporazum. A nakon tog sastanka dogovoren je i sastanak s predstavnicima iz vladajuće većine iz narodnosti Hrvata. Za ovaj drugi sastanak datum i vrijeme nisu poznati našoj redakciji portala „TIMES.BA“.

No kako nezvanično saznajemo na sastanku koji još uvijek traje. Novi Bošnjački blok predvođen Dr. Zijadom Nišićem (SBIH) u pregovorima sa Srpskim predstavnicima jednoglasno je saglasan da je jedini prijedlog Bošnjaka za novog gradonačelnika Brčko distrikta BiH upravo Zijad Nišić (SBIH) kako smo ranije prvi i najavljivali u prethodnim tekstovima. Na ovaj dogovor kako nezvanično saznajemo pristali su i predstavnici iz reda naroda Srba.

No pored toga saznali smo da je jedan bivši Predsjednik jedne bošnjačke političke stranke u novom bošnjačkom bloku, već od sinoć pa do jutros pokušao da uspostavi novi blok na svoju ruku zajedno sa SDA na način tako što bi jednog bošnjačkog skupštinskog zastupnika izolovao od stranke kao nezavisnog kako ne bi imao veze s centralom te s još dodatna dva bošnjaka iz drugih stranki napravili blok koji bi bio po principu 5+3+ Jedna nacionalna manjina koja bi podrazumijevala Aliju Denjagića.

No kako smo saznali i taj proces je u popodnevnim satima zaustavljen odnosno spriječen lobiranjem centrala stranki osmorke.

Dr. Zijad Nišić (SBIH) je jedini prijedlog bošnjaka za novog Gradonačelnika koji se neće više mjenjati te su time dogovori u vezi sa tim završeni.

Nakon sastanka sa Hrvatskim predstavnicima iz vlasti, zaključit će se novi zajednički koalicioni sporazum nakon čega se pokreće procedura opoziva trenutnog Gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA). Gradonačelnik Esed Kadrić bi trebao biti smjenjen do 09. Marta ove godine.

Uskoro više detalja…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version