Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Srednjoškolci iz Brčkog postali dio Job Lab zajednice Telemach fondacije

0

Telemach fondacija, u saradnji s Inkubatorom društvenih inovacija MUNJA, nastavlja svoju misiju edukacije i osnaživanja mladih kroz Job Lab program karijernog savjetovanja. Na svom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, Job Lab program je stigao i u Brčko, gdje je 24. aprila, u prostorijama Omladinskog centra Brčko, održana besplatna interaktivna radionica za srednjoškolce ovog grada.

„Bliži se vrijeme odluke u kom smjeru želim nastaviti obrazovanje. Zbog toga smo i ja i drugi učesnici Job Lab radionice pažljivo slušali predavanje o poslovima budućnosti, gdje se govorilo o tome za kojim poslovima raste potražnja te koja to zanimanja polako, ali sigurno nestaju. Saznali smo koje osobine i vještine nam mogu pomoći pri zapošljavanju te kako da se usavršimo na poljima koja nas zanimaju. Bilo je ovo zanimljivo i poučno iskustvo“, kazala je Irena Bečanović, 18-godišnja gimnazijalka iz Brčkog.

Njena vršnjakinja i kolegica iz škole, Emilija Njegomirović, ističe da joj je Job Lab promijenio način razmišljanja: 

„Kako pronaći posao, koje su karijere tražene, koliko su važni timski rad i dobra komunikacija, samo su neke od tema o kojima je bilo govora i o kojima ne učimo u školi. Drago mi je da sam imala priliku učestvovati u Job Lab radionici, jer me je motivisala da se više zalažem za budućnost i izađem iz svoje zone komfora. Inspirisana ovim iskustvom, nadam se da ću ostvariti svoj san da postanem grafička dizajnerica“ .

Cilj Job Lab programa je povećanje svijesti o vlastitim potencijalima srednjoškolaca, ali i sticanje znanja i vještina koje im omogućavaju veće šanse za zapošljavanje, što u konačnici može doprinijeti i smanjenju trenda njihovog odlaska iz Bosne i Hercegovine.

„Sretni smo što su se ovi mladi Brčaci i Brčanke pridružili našoj Job Lab zajednici koja broji više od 1600 mladih iz 67 gradova širom Bosne i Hercegovine i dobili priliku da  naprave iskorak prema svom budućem karijernom putu. Pored pristupa raznolikim, savremenim edukativnim resursima i dinamičnim aktivnostima, prilagođenim dobi i interesovanjima srednjoškolaca, Job Lab incijativa motiviše mlade da razvijaju svoj potencijal i vještine te ostvare profesionalne ambicije. Upravo je Job Lab za mnoge učesnike iz cijele Bosne i Hercegovine bio temelj u izgradnji karijernih vještina i vjetar u leđa za prve poslovne angažmane“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Izvor:
TIMES.BA, TELEMACH
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version