Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SAZNAJEMO: U naredne dvije sedmice slijedi smjena gradonačelnika Eseda Kadrića i izbacivanje SDA iz vlasti Brčko distrikta BiH!

0

Kako nezvanično saznajemo u naredne dvije sedmice slijedi smjena odnosno opoziv Gradonačelnika Brčko distrikta BiH, gospodina Eseda Kadrića (SDA). Pored Kadrića plan je po uzoru Osmorke na državnom nivou da se kompletna brčanska SDA razvlasti odnosno narodno rečeno parkira u opoziciju. To znači da će svi kadrovi SDA koji obavljaju poslove Šefova odjeljenja i Savjetnika Gradonačelnika Brčko distrikta BiH biti smijenjeni.

Kako saznajemo pored smjene Eseda Kadrića (SDA) slijedi direktna smjena Edina Zaimovića zvanog “Beg” s funkcije šefa odjeljenja za Prostorno planiranje i Urbanizam. Ovaj potez će vjerovatno značiti konačni kraj Građevinskoj mafiji koja stiče građevinske dozvole na sumnjive načine. Pored Edina Zaimovića biće smijenjen i Amir Softić šef kabineta Gradonačelnika Brčko distrikta BiH. Opće je poznato da je Amir Softić bio desna ruka slobodno možemo reći uskoro bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića.

Esed Kadrić Predsjendik brčanske SDA

Javna je tajna da je Amir Softić je strateški čovjek Eseda Kadrića, kome uskoro ističe i mandat predsjednika brčanske SDA. Ono što smo saznali nezvanično je da Kadrić kao svog nasljednika za predsjednika brčanske SDA planira da postavi upravo Amira Softića.

Pored ova tri kadra SDA također smo saznali da će savjetnica gradonačelnika Eseda Kadrića odnosno Admira Ramić također ekspresno po automatizmu biti smijenjena s pozicije savjetnika gradonačelnika iako se šuška da zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić pokušava na sve načine da se ugradi i u novu prekonponovanu vlast odnosno vladajuću skupštinsku većinu kako bi se sačuvala funkcija savjetnice Admire Ramić. Iz više izvora saznajemo da se Denjagić već nudio novoj vladajućoj većini.

Admira Ramić, Savjetnica gradonačelnika BD BIH i Amir Softić, Šef kabineta gradonačelnika BD BIH

No od toga nema ništa jer podsjećamo Denjagić je jedan od glavnih osumnjičenih u tužilačkom predmetu Tužilaštva BD BIH pod nazivom “GRANT”, te bi kako saznajemo početkom mjeseca marta trebala biti podignuta optužnica Tužilaštva Brčko distrikta BiH protiv Denjagića u predmetu “GRANT”. Podizanjem optužnice protiv Denjagića on će po primjeru gospodina Dačaja biti razriješen dužnosti zastupnika u skupštini brčko distrikta BiH te bi njegovo mjesto trebao zamijeniti Mensur Peljto predsjednik brčanskog DF-a.

No ovo bi moglo biti kratkoročno sve do trenutka dok sud ne donese pravosnažnu odluku napominjemo: “Zastupnik moze izgubiti mandat samo ako je pravosnazno osudjen na kaznu zatvora 6 mjeseci i duze shodno clanu 1.1. Izbornog zakona BiH, a ne moze potvrdjivanjem optuznice bez obzira koje djelo je u pitanju.”

Ova potvrda našem portalu nezvanično preko izvora je došla nakon što je centrala Stranke za BiH (SBiH) odnosno Predsjednik pomenute stranke gospodin Semir Efendić dao zeleno svjetlo za pokretanje opoziva Gradonačelnika Brčko distrikta BiH odnosno izbacivanje SDA iz vlasti u BD BIH.

No ono što je interesantno u svemu je saznajne da bi Sead Šadić (SDA) Šef odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge vrlo moguće mogao ostati netaknut na svojoj poziciji koju obavlja no nije poznato ispred koje stranke, to još uvijek provjeravamo.

Pored SBiH u rušenje s vlasti SDA na čelu s gradonačelnikom Kadrićem odlučno se zalaže i brčanski SDP. U ovoj priči SDP prati poteze SBiH dok brčanski SBB svoje strateške poteze gradi uz dogovore sa brčanskom strankom Narod i Pravda – NIP. No ono što je neizvjesno je hoće li nezavisni zastupnik u skupštini BD BIH gospodin Abdulah Iljazović ostati od kraja nezavisan ili će pristupiti lokalnoj SBiH. Ova informacija bi trebala biti jasna već danas jer kako izvor tvrdi upravo danas bi se trebao desiti sastanak brčanske SBiH s predsjednikom stranke gospodinom Semirom Efendićem. Na tom sastanku koji bi trebao b iti održan na neutvrđenoj lokaciji Brčko-Gradačac-Tuzla stvari bi trebale biti već danas jasne kada je u pitanju nezavisni zastupnik Iljazović odnosno hoće li ostati nezavisan ili će pristupiti SBiH Brčko distrikta BiH.

Kada je prijedlog novog Gradonačelnika u pitanju još uvijek nije poznato ko bi to mogao biti no ono što smo saznali je da su trenutno aktuelna samo dva imena za potencijalnog gradonačelnika BD BIH, a to su Damir Bulčević i Abdulah Iljazović. Kako saznajemo zastupnik brčanskog SDP-a gospodin Dr. Nusret Kusturica ispred brčanskog SDP-a potencira Iljazovića, dok su u SBiH mišljenja podijeljena šef jednog od vladinih odjeljenja odnosno gospodin Nedim Hamzabegović potencira i forsira Iljazovića dok predsjednik lokalne SBiH je još uvijek neutralan po pitanju kandidata.

Podsjećamo da je jutros Gradonačelnik BD BIH Esed Kadrić zbog ovih poteza razrješio Nedima Hamzabegovića sa pozicije šefa jednog od vladinih odjeljenja BD BIH.

Obavještenje 23.02.2023 godine.

No ono što je interesantno je da SDP forsira također Iljazovića u paketu s predstavnikom turske nacionalne manjine odnosno Alijom Denjagićem gdje bi se išlo na princip 7+1 odnosno sedam bošnjaka i jedna nacionalna manjina je razlog prijateljstvo i suradnja između Denjagića i Kemala Atića (SDP). Kemal Atić je trenutni aktuelni direktor JP Komunalno Brčko distrikta BiH.

Kako smo nezvanično saznali prije nekoliko sedmica došlo je do verbalnog okršaja između Gradonačelnika Kadrića i Kemala Atića. Razlog je bio što je Kadrić kako izvor tvrdi a što se vodi kao javna tajna kazao Atiću kako ga on (Kadrić) neće podržati nakon isteka mandata u Komunalnom. Što je bio razlog više da brčanski SDP krene u rušenje gradonačelnika Kadrića.

No razlog zbog čega SDP prednost kandidature daje iljazoviću je kako nezvanično saznajemo razlog jer je Kemalu Atiću obećano da bi u tom slučaju izbora Iljazovića za Gradonačelnika Atić ipak dobio podršku i vjerovatno ostao na poziciji direktora “JP KOMUNALNO” Brčko. No ono što je također interesantno je da je gospodin Dr. Nusret Kusturica vrlo blizak s Ismetom Dedićem direktorom Zavoda za planiranje i projektovanje BD BIH inače glavnim osumnjičenim u predmetu “SISTEM” za koga se također pretpostavlja da bi se uskoro nakon saslušanja trebala podignuti optužnica od strane Tužilaštva BD BIH po pitanju predmeta “SISTEM”.

No kako smo također saznali ono što se krije iza Kuliša je da je veza između gospodina Kusturice i Dedeića zbog nekog stambenog objekta koji još uvijek nije legaliziran. A po našim saznanjima pominje se i sporni lažni kupac istog.

Vrlo interesantno će biti posmatrati rad Komisije o odlučivanju za sukob interesa BD BIH čiji spisak političara koji su u sukobu interesa obuhvata neka od pomenutih imena iz ovog teksta što ćemo naknadnouskoro i objaviti.

Kada je u pitanju Izbor Gradonačelnika interesantno je da kako smo saznali Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nije za izbor Iljazovića dok iz SNSD-a kako saznajemo imaju neutralno mišljenje.

No ono što je najinteresantnije je što smo nezvanično saznali kao javnu tajnu preko izvora bliskih SBB-u BiH odnosno iz Sarajeva od osoba bliskih gospodinu Fahrudinu Radončiću je da OHR zajedno sa OSCE-om BiH po pitanju novog Gradonačelnika Brčko distrikta BiH zahtjeva uslove visoke stručne spreme i par godina iskustva u vladinim i administrativnim državnim sektorima. Te kako je OSCE BiH u tajnosti već obavio razgovore nakon sastanka s Komisijom o odlučivanju za sukob interesa i s jednim od potencijalnih kandidata za gradonačelnika Brčko distrikta BiH te isti izvještaj proslijedio OHR-u BiH, tvrdi izvor.

No bilo kako bilo jedno je sigurno jasno a to je da je smjena Gradonačelnika Eseda Kadrića i izbacivanje brčanske SDA u opoziciju neizbježno i definitivno. Nakon današnjeg sastanka brčanske SBiH sa svojim predsjednikom već od danas se kreće u pribavljanje potpisa za smjenu gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA).

Kako saznajemo za opoziv gradonačelnika potrebno je 19 potpisa odnosno 19 ruku za glasanje opoziva. Opoziv Gradonačelnika zakonom i pravilnikom mora biti najavljen deset dana ranije. S obzirom na to da se već danas potpisi počinju da prikupljaju očekuje se da bi u Ponedjeljak 27.02.2023 Predsjedniku Skupštine trebalo doći obavještenje o pokretanju inicijative opoziva gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Kako nezvanično saznajemo Gradonačelnik Brčko distrikta BiH gospodin Esed Kadrić bi trebao biti smijenjen između devetog i desetog Marta ove godine.

Postavlja se pitanje da li je to baš slučajno da bi Esed Kadrić odnosno Gradonačelnik BD BIH trebao biti smijenjen tik par dana poslije dana Brčko distrikta BiH. Gdje se postavlja pitanje da li se to servira slučajno ili namjenski baš za 8 Mart, kao poklon građanima ili kao poklon svim damama i ženama Brčko distrikta BiH…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version