Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Kako je “ZELENA HOBOTNICA” raskrinkala nemar laži Tužilaštva Brčko distrikta BiH!

0

Video serijal “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA” je šesto izdanje političko dokumentarne emisije u produkciji portala “Times.ba” koji nosi naziv “KOLOVOĐA”. Čitaoci,pratioci i gledaoci portala “Times.ba” imali su priliku da vide dokumentirane,argumentirane i dokazane tvrdnje sumnjivih ali i neregularnih radnji političara,visoko funkcionera Brčko distrikta BiH ali i pojedinih institucija. Jedna od tih institucija je i Tužilaštvo Brčko distrikta na čelu s javnim tužiocem Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Prikazano je kako se neke istrage vremenski prolongiraju kako bi se zaboravile baš poput one pod nazivom afera “DIOS”. Pomenuta afera firme iz distrikta koja se pretežno bavi molerajem odnosno krečenjem institucija Brčko distrikta BiH i drugih objekata poput školskih objekata i sl. gledaocima serijala bila je interesantna jer je za kratko vrijeme u par godina na osnovu oko 60 ugovora sklopljenih s distriktom ostvarila dobit preko 400.000 KM. Ova afera je itekako javnosti interesantna jer se dovodi u vezu sa potpredsjednikom brčanske SDA odnosno bivšim šefom odjeljenja za Obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH a sadašnjim zastupnikom u skupštini distrikta Senadom Osmanovićem.

Naime firma se dovodi pod sumnju jer je u vlasništvu bračnog ili izvanbračnog partnera Osmanovićeve rođene sestre odnosno Emira Dizdarevića iz Brčkog. Redakcija portala “Times.ba” u pisanjima na ovu temu pojasnila je da se išlo toliko daleko da se zanemarilo da je u pitanju sukob interesa i prikaz viših cijena koje su naplaćene za usluge moleraja nego što je tržišna cijena kao i to da su kapaciteti objekata prikazani u većim kvadraturama od postojećih. “DIOS” kako glasi naziv firme skraćenica je za koju se pretpostavlja da u prijevodu znači “Dizdarević I Osmanović Senad” .

Reakcija našeg portala pisala je ranije što je naglašeno i u prilogu “KOLOVOĐA” da je došla do saznanja da je Policija Brčko distrikta BiH još ranije uputila službeni izvještaj o neregularnostima ove firme, međutim Tužilaštvo nikada nije odgovorilo na taj izvještaj niti je pokrenulo neke ozbiljnije radnje već skoro dvije godine. Prema saznanjima do kojih smo došli Tužilaštvo BD BiH ovaj predmet razvlači kako bi dobilo na vremenu kako bi se afera zaboravila te kako bi se istraga odlukom Tužilaštva BD BiH zaustavila.

To je još jedna činjenica koja vodi ka sumnji koja je izrečena u epizodi “KOLOVOĐA” da Tužilaštvo s javnim tužiocem na čelu godinama štiti politički vrh Stranke Demokratske Akcije-SDA u Brčkom.

Ova konstatacija vodi svoje korijene još od godine 2012 kada je bila u pitanju afera “PREVOZ UČENIKA” kada je su presretnuti telefonski razgovori između Javnog Tužioca Zekerije Mujkanovića koji se dovode sa sadašnjim predsjednikom brčanske SDA a tadašnjim šefom odjeljenja za obrazovanje Vlade BD BiH Esedom Kadrićem trenutnim gradonačelnikom Brčko distrikta BiH.

Međutim nus pojava ove afere koja je poremetila kompletan koruptivni plan u to doba jeste ugledna Tužiteljica Tužilaštva Brčko distrikta BiH gospođa Dejana Jovanović, koja je svoj dio posla obavila profesionalno s ciljem zaštite zakona odnosno ustava BiH.

No kako smo nezvanično saznali a što se vodi kao javna tajna je da je pomenuta tužiteljica pod velikim mobingom i pritiskom od strane Javnog Tužioca Mujkanovića još od godine 2012, a trenutno se na sve načine pokušava udaljiti iz službe sa svog radnog mjesta kako ne bi remetila rad dobro uštimane “hobotnice” koja selektuje i pokriva određene predmete da ne ugledaju svjetlost dana odnosno prolongira ih do isteka roka trajanja kako nikada ne bi ugledali svjetlo dana.

Gospođa Jovanović Dejana odnosno ugledna tužiteljica je na kraju ostala sama u borbi sa vjetrenjačama ali nikada nije odustala od svoje pravne bitke i sposobnosti jedne žene koja je prepuštena samoj sebi i nadi da će joj barem VSTV iz Sarajeva pomoći da istina i pravda izađu na vidjelo. Vjerujemo da će tužiteljica Jovanović i ustrajati u ovoj borbi te izaći kao pobjednik.

U serijalu “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA BIH” odnosno epizodi “KOLOVOĐA” također smo prikazali neregularnosti Tužilaštva kada je u pitanju afera “BRČANSKI KISEONIK” koju je razotkrila redakcija našeg portala “Times.ba”. Kada smo na kraju shvatili da tekstovima ne možemo javnosti objasniti sve što se događa u distriktu zbog velikog broja zamršenih i dobro prikrivenih političkih afera odlučili smo napraviti video prilog i sve stvari poredati hronološki kako bismo samoj publici pokušali nacrtati šta se zaista dešava u Brčko distriktu BiH.

Kada je u pitanju afera “Brčanski Kiseonik” također smo prikazali u video epizodi kako Javni Tužilac javnost BiH za govornicom Skupštine Brčko distrikta BiH obmanjuje neistinama odnosno lažima kako bi zaštitio porodicu Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića odnosno njegovog rođenog brata Šefketa Kadrića Šefa tehničke službe Javne Zdravstvene Ustanove JZU Brčko distrikta BiH, jednog od glavnih potpisnika tenderske dokumentacije kada je u pitanju nabava tečnih gasova kao neakreditovanog medicinskog lijeka koji se koristio na pacijentima zaraženim virusom COVID-19 kao i drugim pacijentima. Sporan je bio tehnički kiseonik nabavljen od firme “KRAS” za koji nikada nije utvrđeno da li je medicinski ili tehnički a koji se vodio kao kiseonik s čistoćom od 99.95% za koji se na kraju ispostavilo da je ipak neakreditirani lijek. Pretpostavljamo da je to u prijevodu tehnički kiseonik ali je navedeno tako kako bi se suzbile brojne tužbe porodica preminulih čija bi se smrt mogla dovesti u pitanje sa kiseonikom koji su pacjenti udisali a koji je bio neakreditirani lijek koji je možda bio i glavni uzročnik smrtnih slučajeva a ne samo zaraza COVIDOM-19.

U video prilogu smo također prikazali kako je zataškana afera “KVADAR” koja je dokazana sa poveznicom Edina Zaimovića zvanog Beg a koji trenutno obnaša funkciju šefa Odjeljenja za Prostorno planiranje i Urbanizam vlade BD BiH.

Dokumentirali smo kako firma “KVADAR” nikada nije etažirala prostor koji je u vlasništvu Brčko distrikta BiH te je isti izdavala i naplaćivala najamninu u iznosima od između 9.000 i 15.000KM koje nisu išle u kasu Brčko distrikta BiH već vjerovatno u privatne svrhe. U početku pomenuti prostor koji je u vlasništvu distrikta koristio je “BH TELECOM” godinama a nedavno nakon prelaska “BH TELECOMA” u novu zgradu, prostor kvadra u vlasništvu distrikta zauzela je UNICREDIT BANKA u Brčkom.

Redakcija portala “TIMES.BA” nezvanično na osnovu pomenutih cifri koje se pominju izračunala da je na osnovu prostora Brčko distrikta BiH koji nikada nije etažiran neko izvukao otprilike oko 1.700.000 KM (Milion i 700 hiljada KM) za samo 15 godina od najamnine odnosno naplaćene kirije od samog prostora.

No ono što je interesantno je da prostor ni dan danas nije etažiran a služba koja bi morala etažirati prostor Brčko distrikta BiH je upravo Odjeljenje za prostorno planiranje i urbanizam Vlade Brčko distrikta BiH čiji je šef upravo Edin Zaimović u čijem se imovinskom kartonu i nalazi firma “KVADAR”.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nakon upita naše redakcije o aferi “KVADAR” je ponovo nas kao medije i javnost obamilo neistinama donosno lažima da nikakve aktivnosti nisu poduzete kada je u pitanju afera “KVADAR”.

No kada je u pitanju afera “KVADAR” kao i afera “BRČANSKI KISEONIK” Policija Brčko distrikta BiH koja prema svemu sudeći jedina radi profesionalno svoj posao svojim dopisom našoj redakciji odnosno odgovorom na upit demantovala je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odnosno Javnog Tužioca kada su u pitanju obje afera.

Oni su naveli da su za obje afere misleći na “KVADAR” i brčanski “KISEONIK” otvorene istrage još ranije i prije nego što je Javni Tužilac Zekerija Mujkanović ispred Tužilaštva Brčko distrikta BiH za skupštinskom govornicom obmamio javnost neistinama odnosno lažima.

No na kraju svega građani BD BiH sudeći po komentarima nakon pregledanog serijala “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA -KOLOVOĐA” bili su zgroženi kada su vidjeli šta se sve dešava u brčko distriktu BiH.

“Fuj gdje ovo živimo” glasio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Sada su na potezu VSTV BiH,OHR, Visoki predstavnik za BiH kao i Supervizor za Brčko distrikt BiH i druge institucije koje bi konačno trebale da uvedu red u Brčko distriktu BiH te nadamo se razriješe dužnosti sve one koji staju na stranu kriminalne “HOBOTNICE” a ne u odbranu zakona i Ustava BiH

Sve pomenute detalje možete pogledati u serijalu “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA” pod nazivom “KOLOVOĐA” na linku ispod teksta:

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version