Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Mirnes Ajanović uputio Zahtjev FMUP-u zbog sumnje da kadrovi SDA u MUP-u TK štite napadače na Fatmira Alispahića, za koje postoje dokazi da su aktivisti SDA, bliski Bakiru Izetbegoviću

0

Redkaciji portala “TIMES.BA” potvrđeno je da je Tuzlanskli Advokat Mirnes Ajanović uputio Zahtjev FUP-u zbog sumnje da kadrovi SDA u MUP-u TK štite napadače na Fatmira Alispahića.

Mirnes Ajanović tvrdi da postoje dokazi da napadači politički aktivisti Stranke Demokratske Akcije – SDA BiH te da su bliski Bakiru Izetbegoviću. U nastavku pročitajte Zahtjev koji je Federalnoj Upravi Policije BiH uputio pozanti tuzlanski Advokat Mirnes Ajanović:

Snimak sa jedne od nadzornih kamera motornog vozila koje su vozili osumnjičeni

MUP FEDERACIJE BiH
FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

PREDMET: Zahtjev za izuzimanje istrage iz MUP-a TK u slučaju napada na novinara Fatmira Alispahića

Poštovani,

Prije 14 dana, u petak, 02.02.2024., oko 14.35 h,  u Tuzli se dogodio napad na novinara i književnika Fatmira Alispahića, koji je zabilježen sigurnosnom kamerom.

Napad je odmah prijavljen u MUP-u TK, nakon čega su inspektori izvršili uvid u snimak sigurnosne kamere, te u ponedjeljak, 05.02. 2024. godine, izuzeli snimak. Do danas, 14 dana poslije, nema nikakve reakcije iz MUP-a TK.

Istragom koju smo paralelno vodili ustanovili smo da postoji osnovana sumnja da je napad izvršen iz vozila BMW čiji je vlasnik jedan od istaknutih aktivista SDA – Stranke demokratske akcije i saradnik Bakira Izetbegovića, što otvara sumnju da kadrovi SDA u rukovodstvu MUP-a TK svjesno dezavuiraju istragu.

U predmetnom slučaju radi se o sumnji da je počinjeno krivično djelo iz Krivičnog zakona FBiH iz člana 183. Ugrožavanje sigurnosti: “(1) Ko ugrozi sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe ili na taj način izazove uznemirenje građana, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci” – te bi dezavuiranje istrage moglo nositi čitav niz drugih krivičnih djela od strane odgovornih lica, što bi dodatno uznemirilo građane i kompromitiralo organe sigurnosti pred javnošću.

Obzirom na činjenične okolnosti prijavljenog djela, pa i moguće namjere da se vozilom povrijedi Fatmir Alispahić uvidom u snimak i kretanje vozila u odnosu na Alispahića, postoji sumnja da se radi i o izvršenju krivičnih djela u pokušaju iz člana 173. Lahka tjelesna ozljeda KZFBiH pa i moguće člana 172. Teška tjelesna ozljeda.

Spreman sam, kao opunomoćenik Fatmira Alispahića, da ponudim dokaze za ovaj izvještaj o sumnji da se radi o izvršenju navedenih krivičnih djela, a izjava oštećenog Fatmira Alispahića je data predstavnicima PU Tuzla i MUP Tuzla.

U prilogu Vam dostavljam neke linkove sa medija koji ukazuju da je javnost uznemirena ovim slučajem i neadekvatnim reagovanjem MUP-a TK.

Mirnes Ajanović, advokat

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version