Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zastupnik u Skupštini Distrikta tražio da se budžetska sredstva operu preko islamske zajednice i firme “Papilon“ u mjesto Koraj!?

0

Na vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH prije nekoliko dana, redovnu diskusiju pratile su brojne replike i povrede poslovnika. Zastupnici opozicije nisu bili zadovoljni tačkom na dnevnom redu kojom bi se usvojilo “PRIJEDLOG ODLUKE O ODOBRAVANJU TRANSFERA ZA POSEBNE NAMJENE”.

🆕KUPOVINA GLASOVA NA IZBORIMA ILI PODMIĆIVANJE PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA U PREDMETU "GRANT" PRANJEM NOVCA PREKO MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BRČKOM I PRIVATNE FIRME "PAPILON" IZ KORAJA: No ozbiljni dio rasprave i prepucavanja je usljedio je kada je Abdulah Iljazović izjavio kako je saznao da Medžlis Islamske zajednice u Brčkom dobiva ove godine znatno manje sredstava od Pravoslavne crkve iz razloga jer je financijska sredstva usmjeravala u pomaganje političke kampanje brčanske SDA u vremenu kada je Esed Kadrić vrlo kratak period bio Gradonačelnik Brčko distrikta BiH. Upravo to pitanje Abdulaha Iljazovića loš sarkazam kao i diskusija zastupnika s optužnicom na čelu Alije Denjagića isprovocirala je zastupnika Stranke za BiH u Brčkom Mehmedaliju Karamujića koji je u svom izlaganju odnosno replici ili povredi poslovnika otvorio svoju dušu i javnosti podijelio jako interesantnu informaciju na sjednici Skupštine BD BIH. A to je da je kako on tvrdi jedan od zastupnika u Skupštini BD BIH, zastupnika Karamujića zamolio da pomogne da se financijska sredstva budžeta BD BIH preusmjere preko Medžlisa Islamske zajednice i privatne firme "PAPILON" u mjesto Koraj pored Čelića.

Pročitajte i saznajte više na ➡ https://www.times.ba/09/12/2023/15025/ ⛔

#timesba

Posted by Times.ba on Saturday, December 9, 2023

Najveće reakcije zabilježili su zastupnici SDA Senad Osmanović i Eldad Mrkaljević kada je u pitanju brčanska SDA. No kritika i diskusija nije bila pošteđena ni od zastupnika Turske nacionalne manjine Alije Denjagića odnosno zastupnika protiv kog se trenutno vodi sudski postupak na osnovu podignute optužnice od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Alija Denjagić se tereti u vezi predmeta “GRANT” gdje je kako se da zaključiti iz optužnice Budžetska sredstva BD BIH koja su dodijeljena grantom trošio u privatne svrhe sebe, svoje porodice i svojih bližih osoba sa kojima se druži.

Jedan od onih koji je pokušao biti šaljivdžija u Skupštini bio je skupštinski zastupnik Abdulah Iljazović koji je javnosti poznat kao presuđeni Narko diler koji je bio u prethodnom periodu hapšen u akciji Policije Brčko distrikta BiH kada je u pitanju suzbijanje opojnih droga. Zastupnik Abdulah Iljazović je također nedavno izazvao u Brčanskoj javnosti skandal kada je na društvenim mrežama izvrijeđao jednu od majki koja je u komentaru na njegov status društvene mreže “FACEBOOK” postavila pitanje o dječjem dodatku koji je kasnio, iako građani sve teže žive zbog poskupljenja cijena zbog inflacije nakon pandemije virusa COVID-19.

Niti jedna majka ili bilo koja druga osoba ne zaslužuje da bude izvrijeđana od strane skupštinskih zastupnika jer je zabrinuta kako će njena djeca preživjeti mjesec u hladnim danima koji slijede u ovom zimskom periodu. Abdulah Iljazović je jednoj od majki napisao sljedeći komentar: “Grehota je njen komentar. Grehota je i rađati djecu, a nemati od čega ih izdržavati. Ima svakakvih situacija, ali su većina radije zasukale suknje, a ne rukave.”

No ozbiljni dio rasprave i prepucavanja je počeo kada je Abdulah Iljazović izjavio kako je saznao da Medžlis Islamske zajednice u Brčkom dobiva ove godine znatno manje sredstava od Pravoslavne crkve iz razloga jer je financijska sredstva usmjeravala u pomaganje političke kampanje brčanske SDA u vremenu kada je Esed Kadrić vrlo kratak period bio Gradonačelnik Brčko distrikta BiH nakon čega je i smijenjen od strane bivših koalicionih kolega iz tadašnje skupštinske većine.

Upravo to pitanje Abdulaha Iljazovića loš sarkazam kao i diskusija zastupnika s optužnicom na čelu Alije Denjagića isprovocirala je zastupnika Stranke za BiH u Brčkom Mehmedaliju Karamujića koji je u svom izlaganju odnosno replici ili povredi poslovnika otvorio svoju dušu i javnosti podijelio jako interesantnu informaciju na sjednici Skupštine BD BIH. A to je da je kako on tvrdi jedan od zastupnika u Skupštini BD BIH, zastupnika Karamujića zamolio da pomogne da se financijska sredstva budžeta BD BIH preusmjere preko Medžlisa Islamske zajednice i privatne firme “PAPILON” u mjesto Koraj pored Čelića.

Evidentno je da je neko od zastupnika pretpostavljamo Abdulah Iljazović ili Alija Denjgaić na taj način odnosno tim pokušajem pranja novca preko Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom i firme “PAPILON” iz Koraja pokušao obezbjediti sredstva sa kojim bi se kupovali glasovi na izborima pretpostavljamo.

https://www.times.ba/16/11/2023/14765/ 

No pitanje je također da li su upravo ta finansijska sredstva koja su se trebala oprati preko Medžlisa Islamke zajednice u Brčkom i privatne firme “PAPILON” iz Koraja možda bila namjenjena da se potkupe određene osobe iz Pravosudnih institucija poput Tužilaštva BD BIH u recimo aferi predmeta “GRANT” s obzirom da je poznata informacija da je jedan od Roditelja zastupnika Alije Denjagića rodom iz mjesta Koraj.

No vrlo teško će biti očekivati bilo kakvu istragu Tužilaštva BiH povodom ovoga zbog već ranijeg sličnog primjera u prethodnim godinama kada je bila afera “MARKOVIĆ/KADRIĆ” gdje su se navodno zastupnici pozivali na imunitet.

Znatno je poznato javnosti da se u Brčko distriktu BiH mogu mnoge stvari obavljati ispod radara a da sve to prođe bez reakcije nadležnih institucija.

No za svaki slučaj ispred redakcije “TIMES.BA” pozivamo Policiju i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH da sprovedu istragu povodom ovih tvrdnji zastupnika Mehmedalije Karamujića u kom postoji indicija da je neko od zastupnika u skupštini zloupotrebom i pranjem novca budžeta BD BIH htio oprati isti preko vjerske zajednice i privatne firme o kojoj smo ranije pisali da je jedan od osnivača ili vlasnika odnosno firme “PAPILON” već ranije nudio zastupniku Damiru Bulčeviuću 200.000 KM kako on ne bi na skupštini glasao za smjenu Eseda Kadrića koji je također Bulčeviću nudio 100.000 KM za istu stvar. Ovaj slučaj prethodni je već poznat Policiji i Tužilaštvu BD BIH.

No jako interesantna stvar je da su svi ovi pomenuti dakle vlasnik ili osnivač odnosno osoba koja se dovodi u vezu sa privatnom firmom “PAPILON” kao i zastupnici Abdulah Iljazović njegov otac Faiz Iljazović vlasnik firme “FAM BRČKO”, Alija Denjagić i Esed Kadrić bivši Gradonačelnik BD BIH i trenutni Predsjednik brčanske SDA navedeni i prijavljeni Policiji Brčko distrikta BiH kao glavni potencijalni nalogodavci narudžbe fizičkog napada odnosno pokušaja ubistva hladnim oružjem na novinara Mirzu Derviševića kroz izjavu urednika portala “TIMES.BA” odnosno novinara i urednika Mirze Derviševića.

Za slučaj napada na novinara koji se desio u Brčkom dana 19.08.2023. godine osumnjičeni su , privedeni i zadržani 48 sati u pritvoru Miralem Alić koji je u prethodnom periodu pratio Derviševića do mjesta gdje je nastanjen, zatim njegov rođeni brat Mirza Alić i Safet Selmanović vlasnik autopraonice “SS MORNAR” koja se nalazi u naselju “Klanac” u Brčkom.

Hoće li uopšte uslijediti neki epilog povodom ovog svega navedenog u ovom tekstu ostaje da se vidi…

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version