Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Optužnice umjesto novogodišnjih paketića u Brčko distriktu BiH!?

0

Prije nekoliko danaobjavili smo da smo došli do nezvaničnih saznanja da bi u ovih nekoliko dana trebala da bude podignuta prva optužnica vezana za aferu pod kodnim nazivom „GRANT“. Nakon prve optužnice trebala bi uslijediti i serija novih optužnica iz iste afere koju su novinari CIN-a razotkrili odnosno afere „GRANT“ kako smo ranije i pisali. No redakcija našeg portala „TIMES.BA“ također je nezvanično došla do još jednog novog saznanja a koje se vodi kao javna tajna...

A to je da bi Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nakon podizanja prve optužnice za za aferu „GRANT“ protiv još jednog zastupnika Skupštine Brčko distrikta BiH iz reda turske nacionalne manjine odnosno Alije Denjagića, trebalo da podigne još par optužnica iz jedne druge afere i policijske operativne akcije koja je ranije sprovedena.

Naime radi se sljedećem, a to je da bi Tužilaštvo Brčko distrikta BiH prije nove godine 2023 trebalo da podigne optužnicu vezanu za aferu i policijsku operativnu akciju kodnog naziva „SISTEM“.

No kako naš izvor tvrdi prva optužnica iz afere „SISTEM“ trebala bi biti podignuta do nove godine protiv Ismeta Dedeića direktora takozvanog Zavoda za Projektovanje,izgradnju i planiranje Brčko distrikta BiH a za njim za još par osoba koje su također obuhvaćene u istrazi akcije kodnog naziva „SISTEM“.

No takođe smo saznali da bi paralelno sa ovim u Zavodu za Projektovanje,izgradnju i planiranje Brčko distrikta BiH trebao da se promjeni zakon koji bi omogućio nakon podignute optužnice protiv Ismeta Dedeića trenutnog Direktora zavoda, da na njegovo mjesto dođe Mensura Kadrić supruga Gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića koja je već upolsenica pomenutog zavoda te obnaša šefovsku poziciju. Ove konstatacije smo još najvili prije par godina u video prilogu “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA BIH”.

No izgleda da definitivno kako stvari stoje Brčko distriktu BiH slijedi turbulentan period do nove godine. Serija optužnica za dvije različite afere te prekrajanje i mijenjanje skupštinske većine i vlasti kao i sječa političkih kadrova sa šefovskih pozicija odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH ali i promjena Gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Kako saznajemo još uvijek je neizvjesno ko će zamijeniti funkciju Gradonačelnika Eseda Kadrića nakon što Osmorka na državnom nivou zajedno sa HDZ-om i SNSD-om zvanično ne imenuje novu vlast na svim nivoima BiH.

No kada je Brčko distrikt BiH u pitanju najglasnije se spominje ime Ine Pamukčić (SBB) za novu i prvu gradonačelnicu BD BIH, koja bi trebala zauzeti mjesto Eseda Kadrića koji će vjerovatno posle toga zavrišti na birou za zapošljavanje jer se odrekao skupštinskog mandata kako bi stekao uslove za imenovanje na funkciju gradonačelnika u ranijem periodu nakon općih izbora i formiranja vlasti. Time bi upravo Esed Kadrić mogao postati prvi Predjsendik jedne organizacije SDA BiH koji je završio sa pozicije Gradonačelnika bez posla odnosno na birou za zapošljavanje.

No pored Ine Pamukčić (SBB) također se spominje da bi mjesto Gradonačelnika mogao zauzeti Zijad Nišić (SZBIH) ili Damir Bulčević (NIP) no to su za sada samo špekulacije.

Kako nezvnaično također saznajemo SDP u Brčkom neće dobiti neke bitne funkcije jer su se već čelni ljudi iz vrha Brčanskog SDP-a Esad Atić, Kemal Atić i Skupštinski zastupnik Nusret Kusturica navodno na njihovu inicijativu se sastali sa Jasminom Imamovićem iz Tuzle te od njega zahtjevali da Brčanski SDP dobije direktora BH-Telekoma. Nije još uvijek potvrđeno ko je planiran iz SDP-a na tu poziciju ali spominju se kako izvor navodi prezimena Atić i Pitić.

No pretpostavljamo da je ovo znak da vlast u Brčko distriktu BIH pada jer je očigledno ukoliko uzmemo u obzir saznanje da je Esad Atić savjetnik Gradonačelnika Brčko distrikta BiH te da se možda sprema za novo radno mjesto jer je svjestan da odlaskom Eseda Kadrića i svi savjetnici odlaze zajedno sa njim a dolaze novi stranački kadrovi nove skupštinske većine odnosno nove vlasti Brčko distrikta BiH.

S druge strane vrlo moguće je da zbog silnih dugova JP KOMUNALNO Brčko kao i velikog broja afera i fokusa medija te lažnih i flacifikovanih diploma, SDP pokušava da spasi Kemala Atića direktora JP KOMUNALNO kako bi se lopta prebacila na nekoga drugog ukoliko bi Kemal Atić otišao na poziciu sa direktora na direktora BH Telekoma. No ovo su nezvanične špekulacije koje bi mogle vrlo brzo biti obznanjene javnosti no vrijeme je pred građanima Brčko distrikta BiH.

No bilo kako bilo dok se jedni građani raduju Novogodišnjim praznicima drugi će da strahuju jer je očigledno da će u Brčko distriktu BiH, umjesto novogodišnjih paketića pod jelke pojedinaca iz vlasti biti servirane optužnice Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

No postavlja se pitanje hoće li optužnice biti servirane prije melodije Božićnih pjesmi i zvončića ili prije otpjevane pjesme „Burna pijana noć“ grupe Galija čiji je novogodišnji koncert na Trgu Mladih već najavio gospodin Amir Softić šef kabineta gradonačelnika Brčko distirkta BiH a čiji stihovi glase:

„Zbogom noći budi s drugim bolja
U gradu će skoro dan
A već spremaju novu decu na put
A on je odbacio sve njihove zvezde
I ne mogu mu ništa
Jer bio je sa

Dečak je bio strašno star
U gradu će skoro dan
A već spremaju novu decu na put
A on je odbacio sve njihove zvezde
I ne mogu mu ništa
Jer bio je sam

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version