Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

EKSKLUZIVNO: Donosimo potpisani “SPORAZUM” novog Bošnjačkog bloka koji će činiti novu vlast u Brčko distriktu BiH!

0

Redakcija portala “TIMES.BA” došla je do dokumenta sporazuma koji je potpisan između političkih stranaka odnsono novog Bošnjačkog bloka u Brčko distriktu BiH koji bi od sada trebao činiti novu vlast i vladajuću većinu u Brčko distriktu BiH na čelu sa novim Gradonačelnikom Dr. Zijadom Nišićem (SBIH).

Ovim potezom politička stranka SDA se izbacuje u opoziciju i van vlasti. A samim time sada skoro bivši Gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) će biti smijenjen kao gradonačelnik koji je smijenjen bez prethodne intervencije institucija već zbog lošeg rada i lošeg postupka vođenja Brčko distrikta BiH kao i lošeg ophođenja prema drugim političkim kolegama iz drugih naroda.

Kako smo saznali Esed Kadrić je u zadnje vrijeme donosio odluke u ime BD BIH na svoju ruku bez konsultacija sa predstavnicima drugih naroda koji takođe čine vlast. Esed Kadrić je također će biti zabilježen kao gradonačelnik koji je najbrže smijenjen sa pozicije Gradonačelnika u historiji Brčko distrikta BiH.

Podsjećamo Esed Kadrić je smjenio Nedima Hamzabegovića (SBIH) šefa odjeljenja za Stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH sa nelogičnim obrazloženjem u kojem je optuživao ppredsjendika SBIH Dr. Ziajda Nišića da prekršio koalicioni sporazum time što je radio na smjeni Eseda Kadrića sa funkcije Gradonačelnika BD BIH. Kadrić je smjenio Hamzabegovića uz takvo obrazložemnje dok je na poziciji zadržao šefa odjeljenja za Komunalne poslove Majazudina Vehabovića (SBIH) koji također dolazi iz iste političke stranke kao i smjenjeni Hamzabegović. Nakon nekoliko sati od ovog čina Vehabović je također podnio samoinicijativnu ostavku sa pozicije kao znak protesta ovog nelogičnog čina.

Esedu Kadirću su mnoge kolege koje čine vladajuću većinu zamjerile su na ovom činu koji je uradio na svoju ruku bez konsultacije predstavnika drugih naroda.

Podsjećamo novi Bošnjački blok je još juče predao u skupštinsku proceduru dokument sa potpisima za opoziv gradonačelnika prijedsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH gospodinu Siniši Miliću (SNSD). Nakon toga očekuje se sazivanje vanredne sjednice Skupštine BD BIH na kojoj bi trebao biti smijenjen Esed Kadrić (SDA) sa funkcije gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Esed Kadrić bi trebao biti zvanično smijenjen sa funkcije gradonačelnika Brčko distrikta BiH njkasnije između 09. i 14. Marta ove godine.

U nastavku teksta prilažemo vam SPORAZUM koji su potpisale bošnjačke stranke koje će činiti novi Bošnjački blok u Brčko distriktu BiH:

Sporazum kojim mi, ispod potpisani subjekti, potvrđujemo učešće I djelovanje u formiranju skupštinske većine u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 2023-2024.

Vodeći se principom osiguravanja vladavine prava kroz dosljednu primjenu zakona I uspostavu pravednih institucija, kojima će se upravljati stručno, etično I transparentno, ne pristajući na privatizaciju institucija I vladavinu stranačkih moćnika, okupljeni oko zajedničkih bosanskohercegovačkih vrijednosti, saglasno utvrđujemo osnovne principe I prioritete zajedničkog djelovanja u zakonodavnoj I izvršnoj vlasti Brčko distrikta Bosne I Hercegovine.

Svjesni teške krize, uzrokovane povećanjem cijena neadekvatnim reagovanjem vlasti I njenih institucija, koja se već vidno negativno odražava na kvalitet života građana Brčko distrikta BiH, obavezujemo se vratiti teme privrednog razvoja, smanjenja nezaposlenosti, suzbijanja korupcije I reformske procese u prvi plan.

S obzirom na to da u Brčko distriktu Bosne I Hercegovine očigledno nije na stepenu razvoja na kojem bi trebalo biti, izražavamo spremnost da preuzmemo odgovornost s ciljem što bržeg I pravovremenog prevazilaženja krize u strukturama Vlade Brčko distrikta BiH I formiranja nove, funkcionalne skupštinske većine u kojoj se potpisnice ovog sporazuma obavezuju slijediti prethodno dogovorene principe I program djelovanja zarad dobrobiti naše zajednice I svih njenih građana.

Brčko distrikt BiH potrebna je široka vizija, promišljen I dugoročan plan djelovanja I njegova odlučna realizacija kako bi sustigao bližnje gradove u zemlji I regionu. Stoga donosimo zajednički program djelovanja, principa I mjera koji ćemo zagovarati, na kojem ćemo raditi I kome ćemo dati prioritet kako bismo ispunili taj cilj.

Potpisani Sporazum novog Bošnjačkog bloka Brčko distrikta BiH
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version