Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

KRŠE ZAKON Novac MMF-a i nedopušten pritisak na Centralnu banku BiH

0

Sutra se održava sjednica Upravnog vijeća Centralne banke BiH, a pet članova koliko ih je ne mogu utjecati na raspodjelu novca MMF-a koji stoji na računima CBBiH.

Zapravo mogu dobiti samo informaciju o trenutnoj situaciji. Dobri poznavaoci prilika ističu da su izjave članova Upravnog vijeća išle u smjeru pritiska na guvernera Centralne banke BiH Senada Softića da se novac isplati.

Ali, situacija se nije promijenila. Bez posebne odluke Vijeća ministara BiH, a kako su to i sami zaključili, nema isplate 641 miliona KM koji su 23. aprila uplaćena na račun Centralne banke BiH.

Na dnevnom redu sjednice Upravnog vijeća nema ove tačke dnevnog reda, ali Centralna banka nije prava adresa, nego Vijeće ministara BiH. Odluka koju je propisao premijer Zoran Tegeltija i koja je objavljena u Službenom listu broj 26/20 u članu 2. Odluke navodi se da će sredstva od MMF-a biti povučena na osnovu Promisorne note posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Upravo se oko te posebne odluke lome politička koplja koja su dovela do potpune blokade u koju Dragan Čović i Milorad Dodik pokušavaju uvući i Centralnu banku BiH.

Inače, u Članu 3 Zakona o Centralnoj banci jasno stoji da „u okviru svojih ovlaštenja utvrđenih ovim zakonom, Centralna banka je potpuno nezavisna od Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, te bilo koje javne agencije i organa, a u cilju objektivnog sprovođenja svojih zadataka, osim ako nije drugačije određeno ovim zakonom, Centralna banka neće primati instrukcije od bilo kojeg drugog lica“.

„Samostalnost Centralne banke treba biti poštovana i niko ne može bespravno tražiti da se utiče na bilo kojeg člana tijela Centralne banke koje donosi odluke u izvršavanju njegovih dužnosti prema Centralnoj banci niti da se miješa u djelatnost Centralne banke“, stoji u zakonu.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija predlaže guverneru Centralne banke BiH Senadu Softiću da pusti novac s računa ka entitetskim ministarstvima finansija i da se tako završi ovo priča.

Ali istovremeno Bevanda ne želi staviti svoj potpis na takvu odluku.

U krajnjem slučaju to bi moglo dovesti do Softićeve krivične odgovornosti ukoliko bi odigrao potez bez prethodne odluke Vijeća ministara BiH, a kako nam je i sam potvrdio guverner neće učiniti ništa što je suprotno zakonu i onome što piše.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version