Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Američka ambasada: Žao nam je što se sve stranke nisu istinski obavezale na izborni integritet

0

Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona i dao domaćim vlastima rok od tri sedmice da ih “poprave” ako smatraju da je potrebno.

“Sjedinjene Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o usvajanju zakona za jačanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini. Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je OHR morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, naznačili su iz Američke ambasade.

Ovaj paket izmjena Izbornog zakona BiH se bavi nizom različitih područja. Ukratko, usvojene izmjene se odnose na sljedeće:

Poboljšan integritet i nadzor glasovanja i prebrojavanja glasova, uključujući povećanu sigurnost rukovanja izbornim materijalom prije i nakon glasovanja te profesionalizaciju izbornih odbora.

Veća transparentnost registracije birača, posebno onih koji glasaju u odsutnosti i izbjeglica, kao i provjera podataka iz biračkog registra.

Povećana transparentnost i sigurnost tokom cijelog izbornog procesa, od početka do kraja, uključujući elektroničku identifikaciju birača, videonadzor i elektroničko prebrojavanje glasačkih listića, između ostalih mjera.

Jasnija zaštita ljudskih i građanskih prava prije, tokom i nakon izbora, uključujući preciznije procedure za rješavanje prigovora, izricanje sankcija i unapređenje ravnopravnosti spolova.

Sprečavanje manipulacije biračima, uključujući strože mjere protiv preuranjene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost finansiranja kampanja i medija.

Nesmetano provođenje izbora uz pravodobno osiguranje sredstava i poboljšane definicije nadležnosti, integriteta i neovisnosti CIK-a.

Izvor:
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version