Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić idu u zatvor, ukupno 15 godina zatvorske kazne u predmetu “Respiratori” Sud potvrdio prvostepenu presudu!

0

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Ova informacija je potvrđena iz više izvora u bh. pravosuđu, međutim još nije zvanična s obzirom na to da odluka nije otpremljena advokatima i drugim stranama u sudskom postupku.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Fadila Novalića na četiri godine zatvora, Fahrudina Solaka na šest godina i direktora “Srebrne maline” Fikreta Hodžića na pet godina.

Osim toga, prvostepenom presudom, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude ukoliko i ona bude osuđujuća.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Izvor:
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version