Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Podnosi li Gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) ostavku!?

0

Jako malo vremena je ostalo do vanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH na kojoj bi trebao biti smijenjen Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA). Nakon smjene trebao bi biti izabran i imenovan novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH odnosno Dr. Zijad Nišić (SBIH).

No redakcija portala “TIMES.BA” došla je analitičkom analizom do zaključka da nakon svih zbivanja na političkom polju Brčko distrikta BiH, sudeći po svemu Esed Kadrić prije svoje smjene bi mogao dati samoinicijativnu ostavku s funkcije gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Tim činom spasio bi se činjenice da je prvi put u historiji Brčko distrikta BiH Bošnjak smijenjen s funkcije Gradonačelnika BD BIH i to nakon samo dvije godine mandata gradonačelnika. Time bi Esed Kadrić također manje naštetio ugledu svoje stranke odnosno SDA koju ovih dana kao i nekoliko godina unazad pogađaju razne afere i skandali.

No pored svega navedenog Kadrić je iskusan političar koji je vjerovatno nakon izjave za FTV u magazinu ” “Mreža” Predsjednika brčanskog HDZ-a Ante Domića ali i izjave Milorada Dodika za Srnu, shvatio da predsatavnici naroda iz reda Srba i Hrvata u Skupštini Brčko distrikta BiH su usklađeni s centralama te da su poslali vrlo jasan signal a to je da brčanska SDA mora da ide van vlasti odnosno u opoziciju.

Samim tim činom Esed Kadrić treba biti smijenjen s funkcije Gradonačelnika zbog politike centrale stranki širom BiH. Pogotovo iz razloga jer je HDZ na državnom nivou nakon dugog niza godina promijenio svog političkog partnera odnosno raskinuo vezu sa SDA na cijelom državnom nivou.

Vodeći se ovim činjenicama stvar je vrlo jasna a to je da je pad s trona neizbježan. Esed Kadrić koliko god ličilo da je kao političar naivan, on to nije I vjerovatno je i sam prihvatio tu činjenicu da niko u distriktu ne želi sa SDA ni Bošnjaci ni Srbi a ni Hrvati ali i ostali.

S obzirom na to da je stanje takvo Esed Kadrić bi vrlo lahko mogao već sutra ili u srijedu ujutro prije vanredne sjednice koja je planirana s početkom u 10:00 sati, obavijestiti skupštinu i javnost da on podnosi ostavku s funkcije gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

No prije toga brčanska SDA bi trebala da se ozbiljno zapita zašto je SDA izgubila podršku predstavnika Srba i Hrvata u Brčko distriktu BiH. Zbog stranke ili zbog pojedinaca!?

No vrijeme je pred nama, kako god da bilo sudeći po svemu pad brčanske SDA s trona u distriktu je definitivno neizbježan.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version