Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

POČELA BORBA ZA IZBOR PREDSJEDNIKA BRČANSKE SDA: Za smjenu gradonačelnika dva kandidata a zapredsjednika SDA samo jedan!?

0

Ovih dana u hladnoj tišini ispod radara javnosti sprovode se pripreme kako saznajemo za novog predsjednika brčanske SDA. Kako izvori unutar SDA tvrde trenutno je jedan kandidat za predsjednika a to je stari Predsjednik Esed Kadrić koji najvjerojatnije neće ni imati proutukandidata zbog straha od velike krize koja je potresla brčansku SDA nakon gubitka državne, federalne ali i vlasti u Brčko distriktu BiH nakon čega je krneulo osipanje članstva. 

Podsjećamo Esed Kadrić je prije nekoliko mjeseci smijenjen s funkcije gradonačelnika iz više razloga nezadovoljstva kako koalicionih partnera, Srpskih i Hrvatskih političkih partija koje čine sadašnju Vlast Brčko distrikta BiH.

Bahatim ponašanjem tadašnjeg odnosno bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića zbog drskog i nekulturnog ponašanja na nekim od sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH pa tako i raznih afera poput afere prolaska na crvenom svijetlu na semaforu kada mu je oduzeta vozačka dozvola te zbog drskog ponašanja prema policijskim službenicima, zatim sumnjive prodaje zemljišta bivše fabrike “IZBOR” pa sve do viška trase autoputa koja je već korigovana i spremna za dlajnju proceduru ka zavodu za Planiranje projektovanje i izgradnju, kazao je izvor.

Esed Kadrić je obnašao funkciju Gradonačelnika Brčko distrikta BiH skoro dvije godine kao bošnjački kadar a zatim je smijenjen. Upravo time Esed Kadrić je upisan kao jedini i najbrže smjenjeni Graodnačelnik ispred naroda Bošnjaka u historiji Brčko distrikta BiH. Očito je da se Esed Kadrić nije snašao dovoljno u vođenju Brčko distrikta BiH te je na kraju počeo da gubi konce. Može se zaključiti po svemu što je i rezultiralo njegovom smjenom zbog nedostatka sposobnosti skilova menadžera, pretpostavljamo.

No interesantno je da je ovih dana upravo brčanska opoziciona SDA uputila zahtjev odnosno inicijativu za smjenu Gradonačelnika Dr. Zijada Nišića i to po drugi put. Prvi put Inicijativa je propala zbog nedovoljnog broja glasova u Skupštini, kada je za kandidata gradonačelnika SDA predložila nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića inače presuđenog narko dilera.

Niko nije htio presuđenog narko lidera za gradonačelnika bilo bi nečuveno stoga je inicijativa neozbiljno shvaćena zbog čega je i propala na kraju. No ovaj put nova inicijativa pokrenuta je početkom decembra ove godine. Dokaz tome je protokolisana inicijativa na protokolu Skupštine BD BIH ali i press konferencija nedavno održana.

No iako je po tvrdnjama izvora na inicijativi potpisnik iste i zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić, uočeno je da Denjagić nije prisustvovao Press konferenciji povodom inicijative SDA. Izvori tvrde da Denjagić nije učestovao iz razloga jer nije siguran u svoje odluke, jer se navodno već nudio novoj vlasti kako bi usvajanje budžeta prošlo bez problema. S obzirom na to sve Denjagić nije htio da se eksponira tvrdi izvor kako ne bi svoje šanse zatvorio i prokockao. U slučaju da Denjagić dobije zeleno svjetlo za ulazak u Vlast odnosno u vladajuću većinu on navodno ne bi glasao za smjenu gradonačelnika po pokrenutoj inicijativi SDA, tvrdi izvor. No izvor tvrdi da će Inicijativa SDA svakako i ovaj put propasti te da je sve jedan veliki paravan SDA.

Ono što je jako interesantno je činjenica da SDA predlaže po inicijativi dva kandidata za gradonačelnika odnosno zastupnika Senada Osmanovića (SDA) i zastupnika Eldada Mrkaljevića (SDA). No kako izvori tvrde Esed Kadrić je u strahu da ne izgubi i poziciju Predsjednika stranke a najveći mu je konkurent zastupnik Senad Omsanović pa je s obzirom na to Kadrić pokušao zadovoljiti Osmanovića nadom da bi upravo on mogao biti Gradonačelnik iako je Eldad Mrkaljeivć od samog početka u prvom planu.

No mogući dokaz tome je i činjenica da je za sada samo jedan prijedlog za Predsjednika SDA tvrde izvori a to je Esed Kadrić koji se boji bilo kakve konkurencije u ovom nezgodnom periodu dok su s druge strane po inicijativi SDA dva kandidata za gradonačelnika Brčko distrikta BiH. Izvor tvrdi postoji mogućnost da će biti neki fiktivni protukandidat kako bi se zadovoljila forma i skinule sumnje. No izvor dodaje da je želja Eseda Kadrića da on bude izabran za Predsjednika brčanske SDA po uzoru na glanvog predsjendika SDA BiH Bakira Izetbegovića.

No izvori također tvrde da je inicijativa za smjenu gradonačelnika  dobro osmišljen “Paravan” kako bi se izbori za predsjednika brčanske SDA sproveli u tišini i bez konkurencije. Neki su to već i nazvali “ŠARENA LAŽA ZA OSMANOVIĆA”…   

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version