Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

POSO JE DOBAR A PARA LAHKA: Je li  Esed Kadrić sumnjivom prodajom zemljišta bivše fabrike “IZBOR” oštetio Brčko distirkta BiH za 1.700.000 KM!?

0

Iako je nedavno na sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH zastupnik Uroš Vojinović (US) postavio pitanje pravobranilaštvu vezano za sumnjivu prodaju zemljišta bivše fabrike “IZBOR”, na isto nije dobio odgovor zamjenice pravobranitelja koja je je na skupštini predstavljala Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH i odgovarala na pitanja koja joj zastupnici postavljaju iako na neka nije željela dati odgovor pa ih je ignorirala.

Podsjećamo ne tako davno zemljište bivše fabrike obuće “IZBOR”  prodato je za samo 1.829.000 KM iako mu je prvobitna cijena na licitaciji bila 3.500.000 KM.

Ovim činom i sumnjivom prodajom odnosno malverzacijom Brčko distrikt BiH je oštećen za nekih 1.829.000 KM. No sve se dešavalo a o čemu smo ranije u to doba i pisali za vrijeme kada je funkciju Gradonačelnika obnašao Esed Kadrić Predsjednik Brčanske SDA.

Mnoge verzije su bile vezane za ovu aferu pod nazivom “IZBOR” čija je prodaja sa 3.500.000 KM miliona na kraju završila u drugom krugu za samo 1.829.000 KM što je naravno besmislica.

🆕Nakon što smo nedavno objavili tekst o nedavnom nastavku 52. sjednice Skupštine BD BIH te da Skupština BD BIH na svom zvaničnom "YOUTUBE" kanalu nije postavila kompletan video sadržaj sjednice Skupštine BD BIH, stvorila se sumnja da video namjerno skraćen zbog osjetljivih pitanja Potpredsjednika Skupštine BD BIH gospodina Ive Filipovića i gospodina Uroša Vojinovića bez obzira što je drugi dio video sadržaja sjednice objavljen naknadno.

Saznajte više na ➡ https://www.times.ba/01/12/2023/14955/ ⛔

#timesba

Posted by Times.ba on Friday, December 1, 2023

Dakle zemljište koje je koštalo 3.500.000 KM neko poput Eseda Kadrića kao predstavnika Brčko distrikta BiH u to vrijeme gradonačelničke avanture i doživljaja izlobirao je za samo 1.829.000 KM. Nešto slično je urađeno specijalnom pogodbom i firmi  tuzlanskoj firmi “HEZ ALUMINIUM” kada je cijena metra kvadratnog prodana u ime distrikta za badavu dok su istovremeno uži članovi porodice Esada Kadirića u gradu Tuzla odakle i dolazi firma “HEZ ALUMINIUM” dobili dva stana navodno odnosno dvije nekretnine za uzvrat kako tvrdi izvor a što se vodi i kao Javna tajna, izvor tvrdi da je jedan stan  prodat i unovčen a u drugi član porodice Esada Kadirića smjestio je svoje roditelje u isti.

Očigledno je da je neko profitirao na državnom zemljištu zbog ličnih interea a ne interea građana BD BIH. No u ovoj aferi zbog iste sumnjive malverzacije za tadašnjeg Gradonačečnika Eseda Kadrića usko su povezani stihovi rock grupe Zabranjeno Pušenje koji opisuju kako je ustvari prodato zemljište fabrike “IZBOR” po niskoj umjesto visokoj cijeni gdje je bio cilj da Brčko distrikt BiH profitira, a ne pojedinci da pune svoje džepove preko leđa građana Brčko distirkta BiH.

“I fakat, kad murija ufati Eseda

I ovaj propjeva poslije dva šamara!

I reče o raji sve što zna

Zaboravio je bio sve zajedničke akcije

Zaboravio je bio sve zajedničke derneke

Zaboravio je bio kako sam njega i onog malog Amira

Dvaput spasio od belaja”

No na kraju svako je bio zadovoljan od pojedinaca nakon sumnjive prodaje zemljišta po interesantnoj cijeni. No također su bile i interesantne prepiske za vrijeme licitacije odnosno prepiske poruka i telefonskih poziva, te na koji način se diktirala cijena licitacije.

No to i nije ništa čudno za Eseda Kadrića bivšeg gradonačelnika Brčko distrikta BiH ukoliko se uzme u obzir koliko je punio naslovnice portala “TIMES.BA” svojim bahatim aferama i ljubavnim romansama koje koje su imale dramatične krajeve koji su bili termalno izolovani “Dekom Konjarom” i crvenim semaforskim svjetlima . 

Bile su to toliko dramatične afere da su ga zbog njegovog poliičarskog ponašanja kao prvog čovjeka distrikta kroz pohlepu i bahaćenje koštale graodnačelničke funkcije jer mu je na kraju “Đavo došao” po samo dio onog svog što mu pripada, odnosno kada su ga kolege iz vlasti kaznom zbog lošeg ponašanja kao neodgovornog malog dječaka smijenili s pozicije gradonačelnika nakon samo dvije godine njegove vladavine kao bošnjačkog Gradonačelnika.

Time je Esed Kadrić i postavio novi rekord kao prvi Bošnjački Gradonačelnik koji je smjenjen sa pozicije u najkraćem vremenskom roku. No još uvijek do dana danas nije bilo nekih ozbiljnih odgovornosti zbog prodaje zemljišta izbora kao i zemljišta po specijalnoj pogodbi firmi “HEZ ALUMINIJUM” koja je zbog svoje namjene i štetnosti projekta po zdravlju građana dobila crveni karton u Modriči i Zvorniku.

 No kod Eseda Kadrića očigledno je bilo dozvoljeno igrati prljavo pa čak i po cijeni da građani plate cijenu svojim zdravljem, “POSO JE DOBAR A PARA LAHKA”.

Nakon pitanja skupštinskog zastupnika gospodina Uroša Vojinovića usmjereno ka Pravobranilaštvu, adekvatnog odgovora ipsak nije bilo. Pravobranilaštvo uopšte nije uradilo ništa po pitanju toga kako bi se zaštitili interesi BD BIH. A kako i ne bi kada im se jedan od zamjenika Pravobranitelja sumnjiči da je nedavno otuđio kremu za sunčanje u supermarketu Bingo gdje su ga i kamere snimile i uhvatile na djelu. Kremu koja košta 15 KM, postavlja se pitanje šta bi tek uradili za 3.500.000 KM

Shodno svemu postavlja se i pitanje je li Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH imuno na Kleptomaniju ili je bolest postala prenosna i zarazna na ostale zamjenike ali i same pravobranitleje i šire.

Odgovor ćemo znati ukoliko ozbiljne Institucije poput Policije i Tužilaštva BD BIH budu radile svoj posao bez principa ni po babu ni po stricu.

No sve ovo ima jako interesantanu poveznicu ako se uzme u obzir i činjenica da je ESED KADRIĆ zajedno sa osobama koje su povezane sa firmom “PAPILON” iz Koraja nudio mito u vrijednosti od 100.000 KM zastupniku u Skupštinu Brčko distrtikta BiH Damiru Bulčeviću kako Bulčević ne bi glasao za smjenu Eseda Kadrića kao gradonačelnika BD BIH nakon neuspjelog pokušaja osoba koja se dovodi u vezu sa firmom PAPILON iz Koraja ponudila je Bulčeviću 200.000KM za istu stvar. Sve je prijavljeno TUžilaštvu  Brčko distrikta BiH no još uvijek ne znamo dokle je istraga došla te da li je obustavljena i ako jeste zašto je obustavljena. 

No kada je Esed Kadrić u pitanju odnosno trenutni Predsjednik SDA u Brčko distriktu BiH i njegova poveznica s prodajom zemljišta fabrike “IZBOR” možemo samo ponoviti nastavak pjesme grupe legendarne rock grupe Zabranjeno Pušenje koje kaže:

“Ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku”

Haj, reko…”

Zabranjeno Pušenje
Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version