Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SAZNAJEMO: Skupštinski zastupnik iz probosanskog bloka pokušava smijeniti gradonačelnika Brčko distrikta BIH Zijada Nišića kako bi postavio sebe na tu poziciju!?

0

Redakcija portala “TIMES.BA” došla je do informacije putem svojih izvora bliskih političkoj stranci ZA BiH Brčko, da jedan od zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH iz probosanskog bloka odnosno iz SBIH pokušava da skupi 7. bošnjačkih potpisa za opoziv Gradonačelnika BD BIH Zijada Nišića kako bi postavio  sebe na tu poziciju u dogovoru s brčanskom političkom strankom SDA, tvrdi izvor.

Izvor dodaje da je plan da se iz trenutne vlasti izbaci stranka Narod i Pravda a ubaci ponovo SDA. Navodno isti zastupnik koji pokušava da skupi potpise zauzvrat bi dobio podršku SDA i ostalih Bošnjačkih potpisnika imenovanjem na poziciju Gradonačelnika do narednih lokalnih izbora 2024. godine.

No na podšku ove inicijative bi vjerovanto pratio i brčanski SBB zbog ne političkih već ličnih interesa pojedinaca principom usluge za uslugu a gdje bi ključna uloga bila podrška brčanskog SBB-a novoj skupoj varijanti Brčanskog cjevovoda koji se dovodi u vezu sa jednim od zetova Bakira Izetbegovića Predsjendika SDA BiH.

Sve to kako bi se neki regulacioni planovi za neke nelegalizovane objekte završili legalizacijom istih a koje ne izrađuje Zavod za izgradnju u Brčkom već IPS-a Institut iz Sarajeva koji se ponovo dovodi u vezu sa drugim zetom Bakira Izetbegovića koji je povezan sa prvim zetom.

Vezani tekst:

Suvlasniku IPSA-e stotine unosnih ugovora: Za drugog Bakirovog zeta Akšamiju 30,7 miliona KM!

Ovaj proces se ubrzao nakon saznanja da od sredine mjeseca Septembra kreće politički “HARAKIRI” u Brčko distriktu BiH kada su u pitanju kadrovi SDA u Brčkom koji su postavljeni na funkcije direktora,upravnih odbora i sl. a sve po uzoru na Vladu Federacije BiH.

Navodno sve je spremno za septembarsko razvlaštenje SDA kadrova, a kako saznajemo krenut će se od direktora  IV. Osnovne škole i ostalih u Brčkom pa sve do direktora JZU Brčko distrikta BiH i upravnih odbora, tvrdi izvor.

No upravo to saznanje ubrzalo je proces plana destrukcije SBIH u Brčkom a koju smo ranije najavljivali u prethodnim tekstovima. Upravo ove nesuglasice i podjele unutar SBIH dovele su do rasula i odlaska nekih starih i vjernih članova i kadrova SBIH a što je bilo popraćeno kroz lokalne medije.

No kako saznajemo šanse su jako male da bi se ovaj scenario smjene Gradonačelnika mogao desiti jer izvor također tvrdi da su neke Bošnjačke stranke u konzultacijama sa centralama u Sarajevu već cementirali zajedničko djelovanje koje će pratiti državni nivo vlasti tako da ova tajna inicijativa ne bi mogla dobiti podršku predstavnika Srba i Hrvata u Brčko distriktu BiH te bi se u najgorem slučaju igralo na kartu zamjenika gradonačelnika koji bi obnašao poziciju Gradonačelnika. To bi u prijevodu značilo da bi Brčko distrikt BiH do izbora 2024 bio bez gradonačelnika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika ukoliko bi došlo do toga. 

Ukoliko bi urodila plodom pobuna protiv Zijada Nišića u tom slučaju jedan od drugih zastupnika iz SBIH prešao u Političku stranku Narod i Pravda.

Saznali smo da državni nivo vlasti planira da u se u lokalnim sredinama i nakon sljedećih izbora prati državni politički model vlasti. 

No hoće li u Brčko distriktu BiH ponovo doći do nove  krize vlasti i koji je tačan navod nezadovoljstva vidjet će uskoro u ovih par mjeseci…

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version