Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Pokušava li Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nametnuti predmet “SISTEM” ciljanom sudiji osvnovnog suda ukoliko bude podignuta optužnica za isti predmet!?

0

Kako nezvanično saznajemo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH uskoro bi moglo podići optužnicu u vezi predmeta “SISTEM” protiv Ismeta Dedeića,Ante Ilića i Bojana Delića tvrdi izvor.

Predmet navodno vodi Tužilac Pavo Radoš, no ono što je interesantno ovih dana je kako tvrdi izvor, a to je da se jedan od tužilaca interesuje o tome šta se dešava kada Tužilaštvo uputi optužnicu Osnovnom sudu na potvrdu iste. Odnosno da li optužnica direktno ide dežurnom sudiji i šta sve utiče na to!?

No kako izvor tvrdi moglo bi se desiti da ukoliko Tužilaštvo BD BIH podigne optužnicu u predmetu “SISTEM” da postupajući tužilac preda optužnicu na potvrđivanje sudu u trenutku kada dežurni sudija bude neko ko bi bio pogodan za lakšu suradnju odnosno da optužnicu za potvrđivanje dobije neko od dvojice sudija koji su na krivičnom referatu kako bi se izbjegao sudija koji ne odgovara “SISTEMU”. To je nekome iz samog predmeta “SISTEM” jako bitno tvrdi izvor, jer kada sudija dobije optužnicu na potvrđivanje onda taj isti sudija ne može voditi kompletan postupak.

No kako izvor tvrdi javna tajna je da je cilj da nakon potvrde optužnice predmet dobije Sudija ženskog spola.

Izvor također tvrdi da je glavni most i poveznica između svega toga takozvani crnogorski lobi odnosno jedna lokalna doktorica bliska politici a po opredijeljenu Crnogorske nacionalnosti odnosno nacionalne manjine.

Prema tome već sada se unaprijed predviđa da će Predmet “SISTEM” vjerovatno pripasti na kraju ženskoj sutkinji, tvrdi izvor za portal “TIMES.BA”.

No hoće li se stvari baš tako odvijati te da li će uopšte doći do podizanja optužnice u predmetu “SISTEM” vidjet ćemo u skorijoj budućnosti.

Podsjećamo nedavno je osnovni sud potvrdio optužnicu protiv Alije Denjagića zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH ispred Turske nacionalne manjine u vezi predmeta “GRANT” koju građani čekaju već godinama nakon raskrinkavanja kompletne afere uz pomoć novinara CIN-a i Policije Brčko distrikta BiH.

No ono što je jako interesantno je da na kraju ispada da koliko god Tužilaštvo Brčko distrikta BiH važilo za neovisnu instituciju od politike to je prema svemu sudeći jedna velika farsa. Na osnovu jasnih činjenica pokazalo se da je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH itekako ovisno o politici, a jedan od mogućih dokaza za to je da je Predmet “GRANT” već skoro tri godine se vukao po tužilaštvu te da je optužnica podignuta tek u petak 17.03.2023. godine odnosno dva dana (15.03.2023) nakon što je smijenjen bivši Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić inače i Predsjednik brčanske SDA. Bio je to dan kada je politička stranka SDA razvlaštena u distirktu i skinuta sa vlasti te izbačena iz vladajuće većine u opoziciju.

Ukoliko to nema veze s politikom pitamo se zašto onda optužnica za predmet “GRANT” nije podignuta par dana ranije prije smjene vlasti u distriktu?

No također je interesantno da je nedavno Javni Tužilac Zekerija Mujkanović izjavio kako Policija ne obavještava dovoljno Tužilaštvo BD BiH te za nerad Tužilaštva, te je sav teret prebacio na Policiju Brčko distrikta BiH koja jedina i radi svoj posao kako treba što građani naravno i vide svojim očima a što nije slučaj s Tužilaštvom BD BIH.

Ukoliko Policija BD BIH, ne radi dovoljno i ne obavještava dovoljno Tužilaštvo BD BIH onda javno pitamo Tužilaštvo BD BIH šta je sa predmeta “KVADAR” i “IZBOR” ? Da li u vezi tih predmeta Policija ne radi dovoljno svoj posao te ne obvještava Tužolaštvo ili je ipak Tužilaštvo Brčko distrikta BiH kočničar koji sporo radi svoj posao!?

Još jedna činjenica koja je jako interesantna je da Tužilaštvo Brčko distrikta BiH još nikada nije objavilo optužnicu na svojoj Web i Facebook stranici protiv skupštinskog zastupnika turske nacionalne manjine Alije Denjagića, što ranije nije bila praksa kao sa ostalim protiv kojih je podignuta optužnica ranije pogotovo političara npr. gospodina Ćazima Dačaja,Senada Osmanovića i sl. Zbog čega je Alija Denjagić pošteđen u javnosti te čega i koga se Tužilaštvo Brčko distrikta BiH boji i da li je ranije bila praksa da mediji i građani saznaju za optužnicu na stranici pravosudne komisije prije nego na stranici Tužilaštva BD BIH!?

Prema svemu ovome možda bi Policija Brčko distrikta BiH, nova vlast i skupština Brčko distrikta Bih trebala razmisliti i zaključiti ko su to kočničari Brčko distrikta BiH te se zapitati svi oni zajedno da li je vrijeme da se zajedničkim apelom nabrojanih institucija i skupštine uz pomoć supervizora za Brčko distrikt BiH kao i OHR-a, od VSTV-a BiH traži smjena ili ostavka Javnog Tužioca Zekerije Mujkanovića i njegovog zamjenika tužioca Pave Radoša!

Te da se na te pozicije imenuje neko ko nema straha od lokalnih političara i neko ko će raditi ubrzano odnosno normalno svoj posao a ne da se optužnice vuku po ladicama po 3 do 5 godina.

Bilo kako bilo vjerujemo da će ishod svega ovoga biti vrlo brzo vidljiv medijima i građanima Brčko distrikta BiH.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version