Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Uskoro rekonstrukcija vlasti u Brčko distriktu BiH -SNSD izbacuje SDS i PDP iz vladajuće većine, SDA odlučuje o sudbini brčanskog SDP-a, mjenja li ih SBB!?

0

Kako nezvanično saznajemo putem svojih izvora nakon izborne pobjede Milorada Dodika odnosno SNSD-a u Republici Srpskoj, Bosne i Hercegovine, uskoro bi trebalo doći do rekonstrukcije ili modifikacije vlasti u Brčko distriktu BiH. Tačnije dolazi do promjene vladajuće većine.

Kako saznajemo zbog izbornog pritiska na CIK od strane opozicije i raznih prijava na račun SNSD-a odnosno Milorada Dodika, nakon uvjerljive pobjede uskoro slijedi politička odmazda s ciljem kako bi opozicija Republike Srpske BiH platila ceh.

Upravo prvi korak bi trebao kako saznajemo da se desi u Brčko distriktu BiH gdje bi iz vladajuće većine SNSD izbacio Brčanski SDS i PDP, te bi njihovu poziciju u vladajućoj većini preuzeo brčansko SP odnosno Socijalistička Partija iz Brčko distrikta BiH.

To bi značilo da će također doći do velike rotacije na pozicijama u vladi Brčko distrikta BiH gdje bi jednu od najvećih cijena funkcijom zaplatili šefovi odjeljenja pri vladi distrikta.
Na kraju ukoliko gledamo s nekog drugog aspekta najveći narodno rečeno kajmak u vlasti će pobrati upravo Socijalistička partija-SP u Brčko distriktu BiH.

Ova informacija je koliko toliko gotovo pa sigurna, saznajemo od naših izvora iz Banja Luke bliskih čelnim ljudima Milorada Dodika.
No kada su u pitanju Bošnjaci iz vladajuće većine, vrlo je znano da za svaki potez koji treba da uradi brčanska SDA, mora dobiti dozvolu od brčanskog SNSD-a koji čini glavnu kariku vlasti s vjetrom u leđa preko HDZ-a BiH.

No naš izvor tvrdi da bi također moglo doći do izmjene dresova i kod bošnjaka. Uzalud što je brčanski SDP slavio na ficibajernu u Brčkom zvaničnu potvrdu CIK-a o pobjedi Denisa Bećirovića za budućeg člana Predsjedništva BiH uskoro za brčanski SDP bi mogao da uslijedi hladan tuđ. Gdje bi brčanska SDA imala zadatak da izbaci iz vlasti brčanski SDP s ciljem kako bi uveli brčanski SBB u vlast odnosno vladajuću većinu. No tome i nije kraj ukoliko se ostvari ovaj scenario onda bi mogla da slijedi i projekt koji smo nazvali “KULA OD KARATA” projekt koji bi imao za cilj da totalno uruši brčanski SDP.

Ideja bi bila kako tvrdi naš izvor, da nakon izbacivanja brčanskog SDP-a iz vlasti, jedini zastupnik SDP-a pređe u nezavisne kandidate čime bi se zadržao njegov položaj u vlasti, jer bi navodno trebala biti podignuta optužnica protiv jednog od zastupnika iz nacionalnih manjina zbog afere “GRANT” koji će morati odstupiti iz vlasti zbog narušavanja ugleda vladajuće većine. No sve ovo navedeno dolazi iz kuhinje lobiranja jednog čovjeka iz sjene bliskom brčanskoj SDA, za kog se tvrdi da je bio pripadnik državne bezbjednosti bivše Jugoslavije tačnije “UDBE” odnosno subjekta javnosti poznatog pod kodnim imenom “ROŽAJ”.

Ovaj potez ostavljanja SDP-a bez zastupnika je ocijenjen od strane redakcije portala “TIMES.BA” kao strateški s ciljem kako bi se suzbila opasnost narušavanja privatnih poslova ukoliko bi na državnom nivou SDP činila dio vlasti bez SDA, kako bi se napravili temelji da u distriktu SDP bude paraliziran od vlasti jer ne bi imao zastupnika te bi sve bilo opravdano centrali a privatni poslovi bi se mogli odvijati neometano bez pritiska centrale ali uz aminovanje Jasmina Imamovića.

No ni tome se ne smiješi baš sretan kraj jer Tužilaštvo BD BiH po nalogu koji je dostavila SIPA po prijavi aktivno radi na predmetu “KVADAR” o kojem je upoznat i OHR i Supervizor za Brčko distrikt BiH.

U aferi “KVADR” neko ko je na pozicijama blizak SDP-u i SDA uz pomoć objekta u vlasništvu Brčko distrikta BiH u svoj džep umjesto u kasu Brčko distrikta BiH za petnaest godina isplatio je sebi najamninu izdavanjem prostora BH TELECOM-u i UNICREDIT banci oko vrtoglavih 1.700.000 KM u svoj privatni džep bez trunke prolivenog znoja. Ta suma zarade se kasnije djelila na više ljudi kako smo uspjeli nezvanično saznati putem svojih izvora.

Svemu ovome također je prethodio veliki dio kolača od obilaznice pa do buduće trase auto puta i privatizacija i rasprodaje imovine distrikta specijalnim pogodbama kao i buduće namještanje tendera za nabavku cijevi zetu Bakira Izetbegovića odnosno brčaku Mirsadu Berberoviću “COBRI” kome je nedavno potvrđena i optužnica.

Berberović pribavio protupravnu korist firmi Bihexo u iznosu od 125.329 KM. Optužnicom je predloženo oduzimanje navedene imovinske koristi, saopćili su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

No kada je u pitnaju tender nabavke cijevi u Brčkom, tu bi se uskoro trebalo kroz rebalans budžeta prijedlogom Gradonačelnika Eseda Kadrića pored izdvojenih 6.000 EURA tražiti i dodatnih 6.000 EURA kako bi se formirala cijena od 12.000 EURA za cijevi koje se mogu prvim ponuđačem nabaviti i za dosta manju sumu novca odnosno za 6.000 EURA.

No ono što je interesantno kada je u pitanju “MODIFIKACIJA” vlasti u distriktu ovo bi mogla biti samo privremena promjena, kako saznajemo od izvora iz Sarajevskog političkog miljea. Je kada je Brčko distrikt BiH u pitanju moglo bi uslijediti pored ove nakon izvjesnog i kratkog vremena još jedna velika promjena vlasti u kojoj bi SNSD i HDZ izbacili upravo SDA iz vlasti a vlast u distriktu formirali po matematici državnog nivoa odnosno politike političkih partija koje bi u budućnosti trebale činiti vlast na državnom nivou.

No sve u svemu ništa još uvijek nije sigurno, dok ne bude zvanično ovo su samo informacije za stvari koje smo saznali da su u pripremi. Jer kao što je poznato kada je Brčko distrikt BiH u pitanju ne pita se Bakir Izetbegović (SDA), niti se pita Dragan Čović (HDZ) a ni najmanje Željko Komšić (DF) kao ni Nermin Nikšić (SDP). Oduvijek se pitao samo MILORAD DODIK i SNSD

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version