Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

AFERA “BLEFER” ŽDERE,JEDE JP KOMUNALNO BRČKO: Predsjednik i član Upravnog Odbora u Sukobu Interesa institucije provjeravaju Diplomu Kemala Atića!?

0

S obzirom na to da je još uvijek u fokusu javnosti afera u JP Komunalno Brčko kada je u pitanju Konkurs za poziciju Direktora ovog preduzeća, Redakcija portala TIMES.BA došla je do novih informacija.

Naime pomenuti Konkurs je zatvoren a već juče dana 30.05.2023. godine trebale su biti otvorene koverte s pratećom dokumentacijom prijavljenih kandidata na konkursu. Međutim kako smo nezvanično saznali to se nije desilo jer je UO JP KOMUNALNO BRČKO odlučio da to prolongira za narednih sedam dana.

No ono što se krije ustvari iza toga je da ponovo UO pokušava da udovolji kako bi favorizirani kandidat Kemal Atić trenutni Direktor ponovo prošao na istom konkursu bez obzira na sumnjuvu neregularno stečenu dilomu kao i sumnjivu Potvrdu o iskustvu u infrastrukturnim projektima kao poseban uvjet koji konkurs zahtjeva od kandidata a o čemu smo pisali u ranijim tekstovima.

Vrlo interesantna činjenica kada je namještanje konkursa u pitanju je da je prolongirano iz razloga kako bi se intervju sa kandidatima mogao obaviti dana 05.06.2023. Godine jer upravo dan nakon toga odnosno 06.06.2023. Godine gospodinu Kemalu Atiću ističe direktorski mandat u JP KOMUNALNO BRČKO. No kako saznajemo uveliko se radi na pokušaju da se na sve načine političkom snagom brčanskog SDP-a SBB-a ponovo postavi Kemal Atić na direktorsku poziciju. 

Kemalu Atiću i poveznici sa zastupnicima iz Skupštine Brčko distrikta BiH iz političkih stranki SDP i SBB  imamo punu ladicu dokumentacije privatnih nelegalnih prisvajanja objekata i prebacivanja sa jednog lica na drugo ili više a koji služe kao kompromis, a koji još uvijek nisu legalizovani. Upravo taj materijal sigurno neće zastarjeti i biti sakriveni od očiju javnosti kada su u pitanju Kemal Atić brčanski SDP I brčanski SBB. Ipak narod je po strani a lični interesi su fokusu pojedinih skupštinskih zastupnika iz ove dvije političke stranke ili partije.

No ono što je interesantno kada je Konkurs za Direktora u pitanju je činjenica da bi intervju trebao biti  kako smo naglasili 05.06.2023. A trenutnom direktoru Kemalu Atiću ističe mandat 06.06.2023. Godine. U ovom vakuumu od dan razlike kandidati koji ne prođu na konkursu nemaju pravo žalbe što je suludo.

Dakle zbog isteka direktorske pozicije 06.06.2023. Godine najbolji kandidat ili naštimani selektirano favorizirani kandidat bit će nametnut.

Ono što je vrlo interesantno je da je u prethodnim godinama na prethodnim konkursima postojao Pravni lijek odnosno rok žalbe na konkursu koji je definitivno namjerno izbačen iz ova dva nova konkursa iz godine 2023. Gdje je jedan poništen sumnjivim putem a drugi se na sve načine pokušava namjestiti favoriziranom kandidatu od strane UO JP KOMUNALNO BRČKO.

Međutim tu nije kraj, iz ovogodišnjeg Konkursa također je izbačeno da kandidati za Direktora moraju pripremiti Poslovni Plan za mandatni period od četiri godine budućeg mandata. Stoga nije teško pretpostaviti da se intervju sa kandidatima tempura dan prije isteka mandata kako ne bi postojala mogućnost žalbe kao što smo ranije naveli jer time se ne bi imalo vremena da Osnovni Sud reaguje ukoliko bi neko pokrenuo upravni postupak za kandidate koji nisu zadovoljni rezultatom odnosno ishodom konkursa ili ukoliko iskazuju bilo kakvu sumnju koje itekako ima a o čemu pišemo danima.

Međutim šokantna činjenica koju smo istražili je da su Predsjednik i član UO JP KOMUNALNO BRČKO definitivno u sukobu interesa te se to pokušava sakriti od očiju javnosti baš kao i ono da je Glavni Revizor ili Revizorka također u sukobu interesa koja je danima tvrdila da nije što se na kraju uspostavilo da ustvari jeste kao što je naša Redakcija i tvrdila u ranijim tekstovima gdje se redakciji zbog toga prijetilo tužbom. Ovaj slučaj je pokušan također da bude sakriven od očiju javnosti kao i ovaj sa JP KOMUNALNO BRČKO kada su članovi UO u pitanju.

Predsjednik UO JP KOMUNALNO BRČKO Gospodin Davor Ninić i član UO Muamer Ahmedspahić su definitivno u sukobu interesa, Davor Ninić je kao Šef financijske inspekcije u Direkciji za finansije BD BIH ujedno nadređeni Šef gospodinu Muameru Ahmedspahiću koji radi u istoj Direkciji kao Glavni inspektor za istrage i obavještenja. 

Dakle u ovom slučaju Davor Ninić je Šef Muameru Ahmedspahiću na poslu u Direkciji za finansije ali i Šef odnosno Predsjednik u Upravnom odboru JP KOMUNALNO BRČKO. Kako saznajemo obojica su zbog ovoga prijavljeni za Sukob interesa, ali i također Uredu za borbu protiv Korupcije!

No ono što smo nezvanično saznali je sljedeće a to je da je ured za borbu protiv korupcije uputio Istražnim Institucijama BD BIH odnosno Policiji BD BIH, Zahtjev da se urgentno ispita Diploma gospodina Kemala Atića stečena na sumnjiv način na Univerzitetu EDUCOONS u Sremskoj Kamenici. Sve prilike su da nadležne Institucije sumnjaju u validnost priložene diplome i način njenog sticanja. 

Nadležni imaju mnogo načina provjere, od toga da se pismeno obrate Univerzitetu za zvaničnu informaciju, preko ispitivanja lica u postupku polaganja ispita i izdavanja sumnjive diplome, pa sve do pribavljanja informacije o tome da li se lice na određene datume polaganja ispita i na dan odbrane diplomskog rada kretalo preko granice prema Republici Srbiji kao i potvrdu u polaganju razlike predmeta jer se radi o dva različita studijska programa 3+2 i 4+1. Prema informacijama koje su nam potvrđene istražitelji nadležnih institucija su već započeli procedure pribavljanja svih relevantnih informacija.

Nadležni sumnjanju da je dotični pokušao završavajući samo jednu dodatnu godinu studija “oprati” nedostatke diplome stečene u Sremskoj Kamenici. Prema tvrdnjama naših izvora, velika je vjerovatnoća da će zbog toga Gospodin Kemal Atić odgovarati i krivično za ove nezakonite radnje.

Ukolimo se zvanično proglasi da je Diploma Kemala Atića lažna odnosno sumnjvo stečena onda je Gospodin Kemal Atić bio jedan od najvećih “blefera” u Historiji Brlko distrikta BiH koji je uspio blefom prevariti Narod i Institucije sve ove godine. Te bi samim time po javnom blefiranju prestigao bivšeg Gradonačelnika Eseda Kadrića i Aliju Denjagića zastupnika turske nacionalne manjine.

No na nama je da pišemo o mutnim poslovima političkih aktera sa scene Brčko distrikta BiH s ciljem informisanja javnosti. 

No bilo kako bilo jedno je sigurno a to je da će Gospodin Kemal Atić kao i pojedini zastupnici brčanskog SDP-a i SBB-a biti raskrinkani u mutnim poslovima ličnog interesa kada su u pitanju pojedini Poslovni objekti i njihova (NE)legalizacija kao uslov ispunjavanja želja Kemala Atića a čija priča kada su Atići u pitanju od sumnjivih objekata u Kolobari vodi ponovo do zgrade KVADAR čiji se Predmet već duže nalazi pod istragom Tužilaštva BD BIH gdje je sporno oko 1.700.000 KM  koji su otišli na privatne račune a ne na račun vlasnika odnosno Brčko distrikta BiH. 

No kako je Javni Tužilac Zekerija Mujkanović u razgovoru za medije i sam kazao da su svima otvorena vrata Tužilaštva onda se pitamo hoće li novi predmet Tužilaštva biti pod nazivom “KOLOBARA”!?

Izvor:
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version