Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

BRČAK DR. EDVIN DERVIŠEVIĆ:Svaki dan bi morali hodati najmanje 60 minuta

0

Razgovor sa doktorom, specijalistom sportske medicine, profesorom na Fakultetu za sport, doktorom tradicionalne kineske medicine u Sloveniji, dr. Edvinom Derviševićem.

“Slovenija, kao i Katar, ima 2 miliona stanovnika, pa bi trebala imati institut za medicinu sporta, gdje bi svi sportisti mogli dolaziti 24 sata dnevno na dijagnostiku”, kaže Edvin Dervišević, suosnivač klinike za rehabilitaciju sportista u Dohi.

“Bez medicine ne bi bilo ni vrhunskih sportaša. Sportska medicina je danas podjednako važna kao i treninzi”, tvrdi predavač na Fakultetu za sport Univerziteta u Ljubljani, specijalista sportske medicine, dr. Edvin Dervišević.

Prije pet godina postao je suosnivač prestižne klinike za rehabilitaciju profesionalnih sportista u Dohi, vrijedne 5 miliona eura. Krajem osamdesetih godina bio je na usavršavanju iz kineske medicine u Pekingu, akupunkturu učio je u Šri Lanki, a hemopatiju u Indiji. Trenutno je prvi redovni profesor iz BiH u Sloveniji, karijeru je počeo u Sarajevu, ali ju je prekinuo zbog rata.

Posao je nastavio u Sloveniji. U emisiji Na glas je progovorio o tome kako poboljšati imunitet usljed koronavirusa, kakve su predrasude o tradicionalnoj kineskoj medicini, te zašto Slovenija treba institut za medicinu sporta.

Medicinu ste studirali u Tuzli. Krajem osamdesetih godina ustanovili ste i vodili Republički zavod za akupunkturu. Tada je počeo rat, a u Sloveniji ste morali početi ispočetka. Kako ste se snašli?

U Sarajevu sam vodio Republički zavod za akupunkturu u Ministarstvu zdravlja. Imali smo tri klinike: u Mostaru, Brčkom i Tuzli. Počeo je rat. U Sloveniju sam došao voditi neki seminar i tako sam i ostao. Za mnom je u Sloveniju došlo još oko 23 ljudi, što članova porodice, što prijatelja. Bila su vrlo teška vremena, ali Slovenija je prelijepa zemlja i tako sam sada ostao već 28 godina.

S kakvim predrasudama ste se susreli u vezi sa kineskom medicinom devedesetih godina?

Ne samo devedesetih, već i osamdesetih godina. Pojavljivale su se različite priče poput one da izmišljam stvari. Sa globalizacijom i razvojem weba su čak i oni suzdržani ljekari saznali da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila liječenje akupunkturom za više od 65 bolesti. Na temelju nalaza, znanstvenih i kliničkih istraživanja, većina liječnika je sada, čak 99 %, tada oko 30 % priznala dokaze, međutim 70 % je gledalo na nas kao na čarobnjake.

Vaša najveća ljubav je sport. Bili ste liječnik slovenačke odbojkaške reprezentacije, surađujete s vrhunskim sportašima, uključujući olimpijske i svjetske prvake u atletici, Carl Lewis i Sebastian Coe. Kako medicina pomaže vrhunskim sportašima?

Bez medicine ne bi bilo vrhunskih sportaša. Medicina sporta danas je jednako važna kao i treninzi. Ozljede sportaša sada se sprečavaju kroz terapijske vježbe. Slovenija nam je čak povjerila razvoj projekta prevencije ozljeda vrhunskih sportaša. Uz pomoć njih smanjili smo ih za 30 %. Čak i na kupu nogometnih prvaka, broj ozljeda smanjen je samo preventivnim vježbama. Prije toga nije bilo.

Koliko bi najmanje prosječan čovjek trebao svakodnevno vježbati, u kombinaciji sa zdravom ishranom? To Vas pitam, jer na Fakultetu za sport predajete Zdrav način života.

Američko kardiološko društvo ili Svjetska zdravstvena organizacija imaju svoje preporuke, Prema njima, trebali biste vježbati 150 minuta sedmično, a ja vam predlažem barem 60 min šetnje ili žustru šetnju svakog dana kako biste udahnuli svjež zrak. Svakog dana u sedmici trebali biste hodati najmanje 60 minuta i raditi vježbe, npr. sa elastikom za jačanje mišića.

Kako ojačati imunitet nakon prvog talasa pandemije koronavirusa? Šta možemo učiniti za sebe?

Najbolje bi bilo hodati šumom, a ne glavnim putevima.

Tamo gdje nema asfalta?

Tako je. Najbolje bi bilo hodati 30 do 60 min dnevno, naravno s članovima porodice da ne biste pali u depresiju. Više proteina unositi u organizam, možda ne crveno meso, već perad i ribu. Vegetarijanci mogu uživati u biljnim proteinima. Vitamini i minerali nalaze se u svježem voću i povrću, ali naravno prvo ga moramo dobro oprati. Dobro je uzimati i razne suplemente, npr. Omega 3 ili vitamin D, koji se preporučuje danas.

Prije nekoliko godina živjeli ste u Katru. Bili ste stručni direktor prestižnog centra za rehabilitaciju sportista u Dohi. Bio je to značajan profesionalni izazov, znatno drugačija kultura.

Da, istina, svijet koji je teško zamisliti, vrlo bogat. Kada smo gradili kliniku, kao što rekoh, ja sam bio njen direktor u izradi. Tada su mi naredili da ne kupujem ništa jeftino, već samo najbolje i najskuplje. Samo smo na uređenje potrošili oko 5 miliona eura. Tamo su vrlo pažljivi u svakom detalju. Za mene je bio izazov dovesti 70 ljekara i ostalog medicinskog osoblja iz cijelog svijeta, iz SAD-a sa Univerziteta Johns Hopkins, iz Velike Britanije, Italije. Bilo je mnogih i iz Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske. Mnogi su bili uključeni u rehabilitaciju sportaša, ali i običnih ljudi. Ova je klinika bila jedna od najboljih u Aziji i još uvijek je, samo sam se ja vratio.

Zašto mi nemamo takav centar?

Zaista sam želio osnovati takvu kliniku, ali u Sloveniji još nije došlo vrijeme za to, jer se puno ljudi vuče u različite smjerove. Slovenija, poput Katra, ima 2 miliona stanovnika i trebala bi imati institut za sportsku medicinu, gdje bi svi sportaši mogli dolaziti 24 sata dnevno na dijagnostiku, baš kao što smo to radili u Katru, gdje smo imali laboratorije, radiologiju, ortopede, fizijatre i fizioterapeute. Na taj način postigli bi i bolje rezultate u Sloveniji, iako su već izvrsni, ali uz podršku sportske medicine bili bi još bolji.

Često se vraćate u Bosnu. Ponosan ste Bosanac iz Brčkog. Šta vas privlači u rodnom gradu?

Neka posebna energija. Prva ljubav koja je, moglo bi se reći, bila neuzvraćena. Ali, ta ljubav, prijatelji, poznanstva iz djetinjstva, čak i neke građevine privlače te. Odeš na dva, tri dana da te napune energijom, a onda se vratiš u Sloveniju. Tako je bilo i kada sam bio u Katru. Otišao sam u Sloveniju da napunim baterije i vratio se u Katar nakon nekoliko dana. Neko je rekao: “Domovina je mjesto gdje se osjećate dobro. ” Ostao sam u Sloveniji.

Pogledajte gostovanje u emisiji NAGLAS koja je emitovana na na prvoj nacionalnoj televiziji Slovenije SLO1

IZVOR: TVSLO1, Emisija NAGLAS!
Prevela i prilagodila na Bosanski jezik: ANITA MEĐEDOVIĆ/MUSTAFIĆ

 

 

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version