Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

JZU BRČKO ipak nije imao dozvolu Agencije za lijekove BiH za analizu kiseonika koju je radila neovlaštena firma od BiH “LINDE GAS” iz Bečaja iz Srbije!

0

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su danas da nalaz kontrole kiseonika koji je UKC-u RS distribuirala firma “TGT Tehnogas” Laktaši i koji je danas predstavljen na press konferenciji u Banjaluci – nije validan.

Kontrola kvaliteta lijekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnoj laboratoriji agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove (OMCL – Official Medicine Control Laboratories), kazali su iz Agencije.

“Svaki lijek, uključujući i medicinski kiseonik koji je prošao postupak registracije u Bosni i Hercegovini treba imati dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvođača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuiran u Bosni i Hercegovini od ovlaštenog veleprometnika”, kažu iz Agencije.

Istakli su da u zemljama Evropske Unije kao i regiona postoje nadležna tijela za lijekove sa istim ovlaštenjima te da je svrha postojanja Agencije osiguranje sigurnih, kvalitetnih i djelotvornih lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine, odnosno zaštita javnog zdravlja

Dodali su da za specifične analize Agencija, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, može angažovati drugu laboratoriju, koja se takođe nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

“Nalaz uzorka kiseonika, izdat za kiseonik koji je stavljen u promet bez da su ispunjeni zahtjevi iz Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji je pri tom uzorkovan od neovlaštenog lica i kontrolisan od neovlaštenog laboratorija, ne može biti validan, te se pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim”, ističu u Agenciji.

“Da li su zakoni u Bosne i Hercegovine jednaki za sve?”, pitaju iz Agencije.

Podsjećamo, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić danas su saopštili da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kisika iz UKC-a RS, koji govore da se koristi medicinski kiseonik za liječenje pacijenata.

“Referentna ustanova je izvršila analizu kiseonika. Uzorak koji je uzet u UKC RS je pokazao da je čistoća kiseonika 99,80. Ovo u prevodu znači da je puno bolje nego što je Zakonom propisano”, istakao je Višković.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version