Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

“FANTOMSKA ZVANJA”: Ministrica vanjskih poslova BiH doktorat stekla u ”tvornici diploma”?

0

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, stekla je 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu Pacific Western, koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditovanoj ”tvornici diploma”, koji je “fantomska zvanja” izdavao američkim vladinim službenicima

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, stekla je 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu Pacific Western, koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditovanoj ”tvornici diploma”, koji je “fantomska zvanja” izdavao američkim vladinim službenicima.

Pacific Western je djelovao na lokacijama na Havajima, uKalifornijiiLouisiani, a Revizorski ured Vlade SAD-a provela je 2004.istragu o svim obrazovnim institucijamau Americi, u kojoj fakultet koji je pohađalaBisera Turkovićima zapaženo mjesto.

Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizovao javno saslušanje. I Revizorski ured i Senat su univerzitetPacific Westernoznačili kaotvornicu diploma, pišu Nezavisne novine.

Naime, kako stoji u izvještaju, Vlada SAD-a je angažovalatajnog agentada seupišena program Pacific Western univerziteta. U izvještaju, koji se lako može pronaći na internetu, navedeno je da Pacific Westernne traži da studenti prisustvuju predavanjima, a tajnom agentu je osobljefakultetaobjasnilo da sediplome dodjeljuju na osnovuživotnog iskustva. Agentu je bez suzdržavanjačak ponuđen i cjenovnikda odmah izabere željenu diplomu.

Našem agentu su na Pacific Western univerzitetu ponuđene diplomediplomirani naučnikza2.395 dolara,magistarska diploma za poslovnog administratoraza2.395 dolaraidoktoratza2.595 dolara. Rukovodstvo škole je našem agentu objasnilo danjihov posao nije da upisuju studenteza pojedinačne studijske programe niti to omogućavaju. Umjesto toga,zatražili su punu uplatuza dobivanje željenog zvanja, naglašeno je.

Razlog što je američka vlada istraživala ovaj fakultet je to što je utvrđeno da su čak463 zaposlenika američke savezne administracijestekladiplomenauniverzitetima poput Pacific Westerna, a mnogi od njih su čak uspjeliosigurati stipendijezastudiranjena trošak poreznih obveznika.

Brojni američki mediji su godinamaotkrivali afere visokorangiranih političarai zaposlenika u američkim saveznim institucijama koji su diplome stjecali na jednom od tri Pacific Western univerziteta. Najveća američka TV mrežaCBSje za sva tri izvijestila da suzatvarani nakon istraga američkih vlasti. Australijski mediji su također otkrili da je na Pacific Westernustudiraoi savezni sudac te zemljeMarcus Einfeld.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version