Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Za Graodnačelnika ESEDA KADRIĆA “Ispalo“ je da JZU „Zdravstveni centar Brčko“ koristi najkvlaitetniji Kiseonik u BiH!

0

U nedavnom gostovanju na RTV HIT Brčko, Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić izjavio je da je “ispalo“ da JZU „Zdravstveni centar Brčko“ koristi najkvlaitetniji kiseonik. Međutim Gradonačelnik Kadrić nije kazao odnosno napomenuo od koga je nabavljan te ko je dostavljao taj isti kiseonik te je time vješto izbjegao navesti činjenicu o kojoj vlasti Brčko distrikta BiH šute. A to je da je Kiesonik dostavila firma koja nema potrebne licence od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za proizvodnju i prometovanje medicinskog kiseonika, a to je firma “KRAS” iz Laktaša.

To naravno ukazuje na predpostavku da se u JZU koristi kiseonik koji u najmanju ruku nije medicinski ukoliko uzmemo u obzir da dobavljač nema urednu dokumentaciju za trgovanje i stavljanje u promet medicinskog kiseonika.

https://www.times.ba/wp-content/uploads/2021/10/kadric-gostuje.mp4
Gostovanje Gradonačelnika Eseda Kadrića u emisiji RAZGOVOR S POVODOM 30.09.2021 – RTV HIT BRČKO

Jedan od vrlo bitnih faktora koje treba navesti jeste Nauka. Upravo ta ista nauka potvrdila je da postoji itekako velika razlika između tehičkog kiseonika koji se koristi u industriji i medicinskog kiseonika koji se koristi u medicinskoj njegi. Naučna teza odnosne naučne studije jasno tvrde da kiseonik koji nije medicinski u sebi ima ili može imat primjese ugljen monoksida ili čestice ulja bez obzira na čistoću od 97,5% te da te primjese mogu kod bolesnika uzrokovati tegobe i u konačnici smrt.

Jasno je takođe naglašeno da se medicinski kiseonik se proizvodi pod posebnim uslovima i puni posebnim kompresorima koji nisu uljni kako čestice ne bi dospjele u kiseonik, on se kao takav transportuje u posebnim bocama za medicinski kiseonik a ne onakvim kakve smo vidjeli u JZU „Zdravstveni centar Brčko“, jer boce koje sadrže medicinski kiseonik imaju poseban tretman pri održavanju kako se u njima ne bi zadržavale štetne čestice i voda a koje u konačnici prouzrokuju probleme u plućima izazvane gljivicom koja se razvija u bocama koje nisu namijenjene za transport medicinskog kiseonika. Sasvim je svima jasno kakve boce JZU Brčko koristi već unazad godinama.

Primjerom afere “Kiseonik” iz Federacije a posebno onim iz manjeg BH entiteta RS da ovakav kiseonik može da utiče na povećanu smrtnosti pacijenata a znajući da je i Brčko distrikt BiH pri samom vrhu ljestvice umrlih treba odma da se zapitamo da li je neko pokušao istražiti da li je i u Brčko distriktu BiH kiseonik koji je nabavljen uzrokovao tako veliki broj smrtnih slučajeva u ovom pandemijskom periodu gdje su mnoge porodice izgubile svoje najbliže članove.

Treba da se zapitamo da li se to desilo zaista zbog komplikacija posljedica virusa Korona COVID-19 ili ljudske greške,neopreza,pohlepe korupcije ili nestručnog kadra koga Vlada Brčko distrikta BiH postavlja na odgovorne pozicije kada je JZU u pitanju.

Ukoliko nema razlike između medicinskog i tehničkog kiseonika zašto je medicinski kiseonik mnogo skuplji u nabavci od tehničkog ?

No takođe smo došli u posjed dokumenta koji ukazuje da je JZU Brčko od godine 2015 do godine 2018 kiseonik u nabavci vodio pod opisom narudzbe kao “MEDICINSKI PLINOVI” i “MEDICINSKI GASOVI”. Dok je istovremeno godine 2021 pod istim opisom potraživao u nabavci ugovora “NABAVA TEČNOG KISEONIKA” i “NABAVA KISEONIKA”. Dakle u ovom primjeru je vidljivo da je slučajno ili namjerno izostavljena riječ “MEDICINSKI” što u periodu godine 2015 i 2018 nije bila u uobičajna praksa.

No bilo kako bilo takođe interesantna činjenica je da je rođeni brat Eseda Kadrića uposlenik upravo “JZU Brčko” te obnaša funkciju Šef Obezbjeđenja i tehničkog održavanja, no da li upravo ta funkcija kao takva ima bilo kakve veze sa nabavkom i tehničkim prijemom kiseonika ne znamo ali zanimljivo je da je brat gradonačelnika Kadrića član Komisije za provođenje postupka za prijem u radni odnos u JZU “Zdravstveni centar Brčko”Brčko distrikt BiH.

Tu se takođe postavlja pitanje da li je ovom činjenicom gradonačelnik Esed Kadrić u sukobu interesa kao gradonačelnik i kao predjsednik političke stranke SDA u Brčkom gdje se ostavlja prostora na uticaj pri izboru kandidata stanačkom ili rodbinskom linijom preko sovg rođenog brata koji je član komisije za provođenje postupka za prijem u radni odnos u JZU “Zdravstveni centar Brčko”Brčko distrikt BiH.

Registar zaposlenih u Brčko distriktu BiH

Nakon izjave Gradonačelnika Kadrića da je “ispalo” da je u Brčkom kisonik najkvalitetniji, redakcija našeg portala “TIMES.BA” kontaktirala je LINDE GROUP u Srbiji iz Bečeja koja je testirala kvalitet kiseonika. U razgovoru sa direktorom industrije gasova LINDE GAS Srbija saznali smo da ni oni ne mogu niti žele komentarisati da li je bilo u pitanju tesitranje medicinskog ili industrijskog kiseonika. U nastavku poslušajte izjavu:

https://www.times.ba/wp-content/uploads/2021/10/kiseonik.mp3
Razgovor redakcije TIMES.BA sa direktorom industrije gasova LINDE GAS Srbija

Takođe ovim putem ispred redakcije portala “TIMES.BA” koristimo priliku da pitamo Gradonačelnika, Vladu i rukovodioce u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da li vrše uštede na račun života građana distrikta BiH nabavljajući kiseonik koji se ne koristi u medicinske svrhe već u industrijske?

Te takođe apelujemo na Gradonačelnika, Vladu i rukovodioce u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da raskinu ugovore o nabavci ovog kiseonika koje su zaključili na 4 godine a što je potvrdio i Transparency International. Istovremeno iste pitamo zašto već do sada nisu raskinuli pomenute ugovore sa dobavljačem koji nema potrebne dozvole i saglasnosti za trgovinom medicinskim kiseonikom.

Ovim putem takođe pozivamo nadležne institucije Brčko distrikta BiH, Policiju, Tužilaštvo i Inspekciju Brčko distrikta da se uključe u rasvjetljavanje ove afere koja je uveliko pogodila i pogađa Brčko distrikt BiH jer je očito to jedini način da se zaštite građani Brčko distrikta BiH.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version