Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Evidentan porast postupaka za razvod braka u Brčko Distriktu BiH

0

Razvodi brakova u našoj zemlji, pa tako i u Brčko distriktu BiH, sve više uzimaju maha. Brak kao institucionalni oblik postojanja i bitisanja porodice je u krizi, a kao najčešći razlozi zbog kojih se supružnici odlučuju za prekid bračne zajednice su oni ekonomski, ali i preljuba. O razlozima, uzrocima i postupku za razvod braka za naš portal govorio je Fazlić Mirza, advokat iz Zajedničke advokatske kancelarije „Milićević Darko & Fazlić Mirza“ iz Brčkog:

„Posljednja i najteža odluka bračnih partnera svakako je razvod braka, na koji se odlučuje sve veći broj supružnika u Brčko distriktu BiH. Obzirom da je pojava Covid-a produbila i onako tešku ekonomsku krizu u kojoj se nalazi velika većina naših sugrađana, takvo stanje se neminovno reflektuje i na odnose između bračnih partnera što dovodi do određenih problema i neslaganja, posljedično čemu svjedočimo većem broju postupaka za razvod braka u posljednjih godinu dana. Samo iz naše advokatske kancelarije Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podnese se mjesečno oko 10-tak tužbi, odnosno sporazumnih prijedloga za razvod braka, što je evidentan rast u odnosu na stanje od prije dvije godine“- navodi advokat Fazlić.

Da su razlozi za razvod braka raznovrsni, počev od preljube, poroka jednog od bračnih partnera ili pak loše ekonomske prilike, potvrđuje kroz dosadašnju praksu i advokat Fazlić:

„Bitno je naglasiti da sud ne utvrđuje krivicu za razvod braka, kako se to ponekad kod stranaka pogrešno zaključuje. Porodični zakon Brčko distrikta BiH kao razlog za razvod braka, u članu 39 propisuje teško i trajno poremećene bračne odnose, pa uprošteno rečeno-sud u principu ne interesuje razlog za razvod braka tj. koji je bračni partner bio nevjeran, imao određeni porok i sl. već da su odnosi između bračnih partnera teško i trajno poremećeni.“

U zavisnosti od kompliciranosti postupka isti može trajati od mjesec do godinu dana pojašnjava advokat Fazlić:

„Ova vrsta postupka, po svojoj pravnoj prirodi, spada u hitne postupke. Ukoliko supružnici podnesu sudu prijedlog za sporazumni razvod braka, u pravilu postupak ne traje dugo i realno je očekivati da se isti okonča za oko dva mjeseca. Ukoliko se razvode tužbom u kojoj jedan partner tuži drugog i ukoliko se bračni partneri ne slažu u vezi s povjerom djece onda se i sam postupak znatno usložnjava jer se u njega uključuje i Centar za socijalni rad, a nerijetko se provode i određena vještačenja, pa takav postupak u prvom stepenu može trajati i duže od godinu dana“.

Advokat: Mirza Fazlić / Dipl. Pravnik

Kada je riječ o podjeli bračne imovine, advokat Fazlić pojašnjava da se o tome odlučuje u drugom postupku:

„Postupak za razvod braka i postupak za utvrđenje i podjelu bračne tekovine su dva odvojena postupka. Nije rijetkost da bračni partneri vansudskim sporazumom riješe i ovo pitanje, ali izvjestan broj njih ne postignu takvu vrstu sporazuma. U tom slučaju pitanje bračne tekovine rješava se u klasičnom parničnom postupku, pa su takvi postupci u pravilu duži i kompleksniji od samog postupka za razvod braka“.

U konačnom, brakorazvodne parnice težak su postupak za supružnike koji su odlučili okončati svoju bračnu zajednicu, posebno njihovu zajedničku djecu, ali isto tako i za sve involvirane u ovaj postupak, uključujući socijalne radnike, sudije i advokate.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version