Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Stanje s koronavirusom u Brčko Distriktu nikada gore, sa testiranjima se stalo

0

U zadnjih desetak dana stanje sa zarazom koronavirusom na području Brčko distrikta BiH je nikada gore. Nadležni šute i ne poduzimaju ništa. Borba s virusom je nemoguća bez testova. TESTOVA VIŠE NEMA! U proceduri su javne nabave!  Gdje je sada „Komandant“, gdje je Krizni štab, patrolna vozila, dezinfekcija ulica, šuma, livada?

Javna je tajna da zdravstvo nema više testova na koronavirus te da se testiranja više skoro pa i ne rade.  U toku je veliki val zaraženih, a zdravstvo je prekinulo s testiranjima. Već desetak dana testira se samo teže kliničke slučajeve kako bi ih se moglo uputiti na bolničko liječenje. U zadnja dva dana nema testova ni za takve slučajeve. Tretira ih se kao „potencijalno zaražene“.  Zbog ne testiranja zaražene se pušta kući bez da im je moguće odrediti izolaciju. Kontakte se i ne utvrđuje. Dobar dio tako otpuštenih pacijenata zbog vlastite neodgovornosti nastavlja širiti virus i krug se zatvara.

Iako nadležni šute teško se oteti utisku da su stvari izmakle kontroli. Događaju se slučajevi da se ljude s očiglednim Covid-19  simptomima i po 15 dana ne testira, iako se redovno javljaju u trijažnu ambulantu i mole za pomoć. Nisu krivi doktori, sestre i medicinsko osoblje, oni daju sve od sebe, ali nemaju resurse. I medicinsko osblje je na rubu izdržljivosti. Prema izjavama direktora bolnice nerijetki su proboji virusa u zdravstveni sistem.

Otvoreno je pitanje zdravstvu – Događaju li vam se situacije da zaraženi pacijenti s teškom kliničkom slikom umiru na stolu u trijažnoj ambulanti jer nisu mogli biti testirani i upućeni na bolničko liječenje? Imate li testova barem za one sa očiglednim  simptomima? Nije ovo odgovornost zdravstva nego „komandanata“ kojih sada kada su stvari izmakle kontorli nema na svjetlo dana.

Sjetimo se samo marta i svakodnevnih parada službenih vozila, kamiona, vozila por rotirkama, sjednica kriznog štaba, konferencija, snimanja i naslikavanja, zatvorenih trgovina, polica s kojih se smije kupovati i drugih s kojih se ne smije kupovati. Nepotrebnog dezinfikovanja ulica! Razbacivanja javnim sredstvima kojih sada nema.

Sada, kada ni testova nema, „komandante“ gdje si da se pojaviš na svjetlo dana? Nebitno SNSD, HDZ ili SDA uozbiljite se i spašavajte živote ovo malo građana što je ostalo ovdje.

 

Ovo je apel ne kritika!!!

Izvor: BRČANSKI FORUM

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version