Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Madeleine Albright žena koja je odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast prije nego što je promjenio pravac svoje politike prema BiH!

0

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, preminula je danas u 84. godini. Tokom svoje bogate diplomatske karijere bila je veoma vezana i za Bosnu i Hercegovinu, a 1994. godine je izjavila: “Ja sam Sarajka”.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, u ulozi prvog člana kabineta predsjednika Billa Clintona, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Madeleine Albright u društvu sa Miloradom Dodikom – Foto: APF

Zbog izuzetnih zasluga u pružanju podrške u borbi za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine te razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjera i kultura, 2008. godine je proglašena počasnom građankom Sarajeva.

U vrijeme angažmana u Ujedinjenim nacijama gdje je radila kao ambasadorica SAD-a zagovarala je doktrinu poznatu kao “lift and strike”, a ticala se ukidanja embarga na uvoz oružja za Armiju RBiH kao i da se izvrši vojna intervencija u Bosni i Hercegovini tokom agresija ne našu zemlju.

Foto: EPA-EFE

Nakon reintegracije sarajevskih općina, tokom posjete Sarajevu 1996. godine, govorila je kako je veoma uzbuđena zbog činjenice da se ono što su neki tada nazivali samo njenom vizijom u ponovnom ujedinjenju grada, obistinilo u dvogodišnjem roku.

Sve vrijeme svoje političke karijere je zagovarala nezavisnu, suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Foto: EPA-EFE

Prije dvije godine, na jednom simpoziju, Albright je na temu Bosne i Hercegovine kazala: “Mi nismo završili posao u Bosni i Hercegovini. Naša pažnja mora biti kontinuirana. Moramo se vratiti da radimo na onome što smo započeli”.

U diplomatskim krugovima se smatra da je Milorad Dodik na snažnim krilima Madeleine Albright došao na vlast u Banjoj Luci i da je to bio trenutak njegovog vrtoglavog uspona u politici. Albright je, naime, odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast, za koga je kazala da je “svježi dašak vjetra na Balkanu”.

Prije nekoliko godina je kazala da su u BiH moguća dva koncepta. Prvi u kojem se grijehovi jedne generacije plaćaju životima druge ili pak drugi, da se okrenemo procesu razvoja i demokratije, kao jedini izlaz koji može osigurati progres kako za Balkan, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: EPA-EFE

Albright je prošle godine u Washingtonu prihvatila poziv šefice bh. diplomatije Bisere Turković da ponovo dođe u Bosnu i Hercegovinu, no nažalost ta posjeta se nije realizovala.

Albright je do posljednjeg dana života veoma pomno pratila dešavanja u BiH zbog čega je i učestvovala na saslušanju u Kongresu SAD-a, a u vezi sa formiranjem politike administracije predsjednika Joe Bidena prema Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version