Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Tužilaštvo Srbije traži od višeg suda 6 godina zatvorske kazne za Osmana Osmanovića iz Brčko distrikta BiH!

0

Od beogradskog suda traženo je da izrekne zatvorsku kaznu Osmanu Osmanoviću, optuženom za ratni zločin nad zarobljenicima u logoru u Gornjem Rahiću na području Brčkog 1992. godine.

Tužilac Dušan Knežević zatražio je u četvrtak od Višeg suda u Beogradu da izruči Osmanu Osmanoviću, optuženom za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog u ljeto 1992. godine, osuđen na šest godina zatvora Osman Osmanović.

Knežević je rekao da smatra da je “u ovom slučaju utvrđeno da je okrivljeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te predlažem da sud izrekne osuđujuću presudu”.

“Odbrana optuženog je neosnovana, suprotno drugim dokazima i sračunata na izbjegavanje “krivce”, rekao je Knežević.

On je dodao da je Osmanović, kao visoki oficir u zatvoru, “bio dio sistema organizovanog mučenja Srba zatočenih u logoru”.

“Predlažem da ga sud osudi na šest godina zatvora”, rekao je Knežević.

Međutim, branilac Đorđe Dozet osporio je iskaz jednog od bivših logoraša Vasiljka Todića, tvrdeći da, iako je ispitivan o vremenu provedenom u logoru Rasadnik u šest predmeta na sudu u Brčko distriktu, nikada nije spominjao Osmanovića do 2018. godine kada je podnesena krivična prijava protiv Osmanovića.

Dozet je kazao da je očigledno da je Todić prošao kroz fizičku i psihičku torturu u logoru, kao i ostali koji su tamo bili zatvoreni.

Ali on je insistirao da “Osman Osmanović nije učinio ništa da doprinese njihovoj katastrofi” i tražio da sud oslobodi optuženog.

U optužnici se navodi da je Osmanović bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a kasnije i Armije BiH.

Osmanović, državljanin Bosne i Hercegovine, nalazi se u pritvoru od novembra 2019. godine, kada je uhapšen na granici Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Srbija odbila.

Njegovo suđenje u Beogradu počelo je u junu 2020. godine, kada se izjasnio da nije kriv.

U međuvremenu, Srbija je uhapsila još jednog bosanskohercegovačkog državljanina, Edina Vranja, bivšeg visokog zvaničnika Policijske uprave u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Međutim, nakon oštrih reakcija bosanskohercegovačkih zvaničnika i sastanka tužilaca dvije zemlje u Beogradu, Vranj je pušten iz pritvora, a srpsko tužilaštvo je predložilo da BiH preuzme njegov slučaj.

Osmanovićev advokat je kritizirao ovu odluku, rekavši da je slučaj njegovog klijenta sličan i da je također trebao biti prebačen u BiH.

“Moram spomenuti slučaj Vranj, gdje tužilaštvo predlaže prebacivanje predmeta [u Bosnu], predlaže da se pritvor ukine i da se čovjek pusti a ne preda vlastima Bosne i Hercegovine, a moj branjenik do danas ne može iskoristiti pravo na zamjenu pritvora”, kazao je Dozet.

Presuda će biti izrečena 18. marta.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version