Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Nepotizam i nezakonitosti u Kabinetu gradonačelnika i sekretarijatu Vlade Brčko distirkta BiH!

0

Kako redakcija portala “TIMES.BA” nezvanično saznaje, nedavno grupa građana anonimno se obratila s jasno ukazanim elementima zloupotrebe službenog Položaja ovlaštenja o čemu još uvijek nisu poduzete bilo kakve aktivnosti sprečavanja nego su se institucije Brčko distrikta BiH zajednički ujedinile na zataškavanju i skrivanju zaprimljene anonimne prijave.

Posebno je ukazano predsjedniku VSTV-a BiH kako bi poduzeo aktivnosti na sprečavanju dalje
zloupotrebe glavnog tužioca Brčko distrikta BiH koji nije dao nalog za provođenje istrage na osnovu
prethodne prijave a koja se odnosi na: sljedeće :

Imenovani sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Meliha Bajrektarević je nakon imenovanja na poziciju
sekretara Vlade Brčko distrikta BiH gdje je mjesečna plata 2,895.89 KM nastavila uredno da obavlja funkciju člana Upravnog odbora u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH gdje je plata dodatno 914.87 KM iako je Imenovanjem na poziciju sekretara Vlade Brčko distrikta BiH prestala biti državni službenik. Pored toga kao sekretar je učestvovala u donošenju odluka koje se tiču Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, to bi odprilike značilo da je ona Brčko distrikt BiH oštetila za naknadu koju je već primala nezakonito kao član Upravnog odbora i učestvovala nezakonito u donošenju odluka Vlade Brčko distrikta BiH kojima su se odobravale sve odluke Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH čiji je kreator direktno bila ona kao sekretar Vlade Brčko distrikta BiH.

Meliha Bajraktarević – Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH – FOTO: Facebook

Pored Policije Brčko distrikta BiH, Tužilaštva Brčko distrikta BiH ni Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ni Ured za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine po pitanju navedenog nisu poduzeli nikakve aktivnosti. Prijave koje su bile zaprimljene direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak-Mitrović i direktor Ureda za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odmah su dojavili i dostavli imenovanom Sekretaru, odnosno poslali kopiju anonimne prijave, kako bi Meliha Bajraktarević svojom pozicijom sekretara vršila utjecaj na više institucija da se ne provodi istraga, odnosno da se što duže podnesene prijave drže duboko zaključane u ladicama.

Grupi građana je navodno vrlo dobro poznato a što se vodi kao javna tajna je da Javni Tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH anonimne prijave ostavlja duboko u ladicama da se kisele jer nije u njegovom interesu, pogotovo ako su u pitanju osobe koje dolaze iz njegovih krugova ili koje dobro poznaje lično. Ovo se posebno odnosi na obmanjivanje javnosti kada je u pitanju afera “Kisik” koji je nabavljala JZU Brčko distrikt BiH, kada je za govornicom Skupštine Brčko distrikta BiH jasno i glasno Javni Tužilac kaže da nema predmeta u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH koji se odnosi na aferu o kojoj je redakcija našeg portala pisala nedavno odnosno afera “Kisik”, dok Policija Brčko distrikta BiH u svom dopisu jasno kaže da su postupali u vezi navedene prijave i da je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH izdalo naredbu za provođenje istrage. Upravo ovo obmanjivanje građana ali i javnosti BD BIH je jedan od povoda zbog čega je Javni Tužilac Zekerija Mujkanović pod istragom VSTV-a BiH.

Zekerija Mujkanović – Javni Tužilac Tužilaštva BD BIH – FOTO: CIN

U prijavama je navedeno da institucije provedu istragu na koji način je Meliha Bajrektarević
utjecala na to da svoju dobru kolegicu Bašić Samru iz istog mjesta iz kojeg ona dolazi tj. Srebrenika
odnosno da je privremeno prebaci iz Kancelarije za upravljanje javnom imovinom na poziciju člana Apelacione komisije Brčko distrikta BiH.

Na pozicije člana Apelacione komisije Brčko distrikta BiH je prebačena upravo Meliha Bajraktarević sa pozicije višeg stručnog saradnika u Odjeljenje za Europske integracije i međunarodnu suradnju jer je razriješeni Selimović Muharem koji je također bio iz Srebrenika otišao u penziju. No kako se stvorila velika koncentracija ljudi izvan Brčko distrikta BiH odnosno iz Srebrenika na ove ključne Bošnjačke pozicije, to je onda vjerovatno pitanje za Amira Softića inače trenutnog šefa kabineta kancelarije Gradonačelnika.

Imenovanje na poziciju sekretara pozicija Apelacione komisije je upražnjena jer zbog zadržavanja raspisivanja konkursa za ovu poziciju sekretar vlade čuva sebi poziciju nakon isteka mandata.

Nakon isteka mandata za predmetnu poziciju raspisat će se konkurs i na poziciju koju je Bajraktarević Meliha čuvala za sebe, jer će biti imenovana kao član iste, što znači da se neće vraćati na poziciju višeg stručnog saradnika u Odjeljenje za Europske Integracije i međunarodnu suradnju već će biti nagrađena za sve nezakonitosti prilikom obavljanja raznih funkcija pozicijom člana Apelacione komisije te nagrađena platom od 2,489 KM.
Pored navedenog Sekretar Vlade BD BIH Meliha Bajraktarević je navodno obećala kako izvor tvrdi vozaču gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića odnosno Lević Emiru da će pozicija tehničkog sekretara u Sekretarijatu Vlade Brčko distrikta BiH prilikom provođenja konkursne procedure uticati da se izabere njegova supruga odnosno Lević Vernada na konkurs koji je zatvoren 15.12.2022 godine tvrdi izvor.

Supruga vozača gradonačelnika Eseda Kadrića odnosno Lević Vernada je angažovana već ugovorom o privremenim i povremenim poslovima u JP Komunalno D.O.O. Brčko distrikta BiH U PJ Elektrodistribucija te se kako izvor tvrdi, ona se navodno svim kolegama javno hvali da će upravo ona proći na pomenutom konkursu Vlade Brčko distrikta BiH jer je sve namješteno i dogovoreno.

Postavlja se po ko zna koji put ključno pitanje do kada će OHR i zamjenik visokog predstavnika odnosno Supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Jonathan Mennuti i Visoki Predstavnik za BiH Christian Schmidt konačno stati u kraj ovim zloupotrebama javnih institucija od Vlade Brčko distrikta BiH pa sve do Tužilaštva koji sudeći prema svemu učestuju povezano sistemski u organizovanom kriminalu kada je u pitanju zapošljavanje u Vladi Brčko distrikta BiH. No ovo možda na kraj krajeva i ne treba nikoga da čudi jer je vrlo znano da je dobar dio uže porodice Javnog Tužioca zaposlen u JP KOMUNALNO D.O.O BD BIH kao i kompletna uža porodica Gradonačelnika odnosno Predsjednika SDA u Brčko distriktu BiH Eseda Kadrića.

Esed Kadrić je prema tvrdnjama BH medija što se potvrdilo i u istraživanju naše redakcije zaposlio svoju Suprugu Mensuru Kadrić uz pomoć Ismeta Dedeića o čemu smo pisali I pominjali u video prilogu “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA” iz “Odjeljenja za Javnu sigurnost” gdje je bila zaposlena na neodređeno s pozicije viši stručni saradnik za izdavanje odobrenja za upotrebu gdje je plata iznosila 1,603.23 KM, ponovo na neodređeno u “Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH” na na šefovsku poziciju odnosno na poziciju “Šef Sektora za prostorno planiranje” I to kao jedini selektovani kandidat na konkursu gdje sada prima platu u iznosu od 2,753.63 KM.

Mensura Kadrić – Šef sektora za prostorno planiranje Zavod za planiranje,projektovanje i razvoj BD BIH – FOTO: Facebook
Registar zaposlenih Mensura Kadrić

Pored supruge Gradonačelnik Esed Kadrić je također zaposlio svog brata Šefketa Kadrića u JZU Brčko gdje obavlja poziciju ”Šef Obezbjeđenja i tehničkog održavanja” na neodređeno Ševketova plata trenutno iznosi 1,557.79 KM a kako smo saznali putem izvore nezvanično Ševket Kadrić je uključen u aferu “BRČANSKI KISIK” zbog stavljanja potpisa na dokument o nabavci kiesonika kao medicinskog lijeka gdje je ustvari dostavljan tehnički gas odnosno kiseonik. No također smo preko izvora saznali također nezvanično da Šefket Kadrić uz pomoć svog brata Eseda Kadrića odnosno Gradonačelnika pretenduje da ponovo promjeni svoj randi odnos odnosno da bude prebačen u Policiju Brčko distrikta BiH gdje se predpostavlja da bi trebao dobiti poziciju savjetnika Šefa Policije Brčko distrikta BiH ukoliko Hrvatski zastupnici HDZ-a ne podrže Kadrića kada je u pitanju ostanak na poziciji Gradonačelnika ukoliko zbog državnog nivoa I osmorke dođe do rotacije vlasti I pozicije Gradonačelnika. U suprotnom Kako smo saznali i pisali ranije savjetničke pozicije I pozicija zamjenika šefa Policije bi pripala Hrvatima odnosno HDZ-u.

Ševket Kadirć -JZU BD BIH – Šef obezbjeđenja i tehničkog održavanja – FOTO: Facebook
Registar zaposlenih BD BIH

Pored Šefketa Kadrića u JZU BD BIH zaposlena je također njegova supruga Azra Kadirć kao Doktor medicine na bolničkom odjeljenju odnosno snaha Gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića Plata Azre Kadrić iznosi 2,271.32 KM te je zaposlena također na neodređeno.

Dr. Azra Kadrić – JZU BD BIH – FOTO: Facebook
Registar zaposlenih BD BIH

No kako izvor tvrdi doktorici Azri Kadrić njen djever koji je inače Gradonačelnik Brčko distrikta BiH odnosno Esed Kadrić je ispred BD BIH dodjelio i specijalizaciju koja će biti plaćena novcima građana BD BIH odnosno iz Budžeta BD BIH.

Promocija Specijalizanata JZU BD BIH
Promocija Specijalizanata JZU BD BIH

Pored svega navedenog također na Biudžet BD BIH uhljebljena je i Sestra Gradonačelnika Eseda Kadrića odnosno Hatidža Kadrić koja je zaposlena kao stručni saradnik u Osnovnom sudu BD BIH. Plata Hatidže Kadrić iznosi 2,038.45 KM I zaposlena je na neodređeno također. No u međuvremenu smo saznali da je Hatidža Kadrić ndavno konkurisala na dva konkursa odnosno na konkurs za Sudiju Osnovnog suda BD BIH kao i na konkurs za Tužioca Tužilaštva BD BIH gdje su osnovne plate drastično veće. No kako smo saznali uzalud bilo kakvim okolnostima Hatidža Kadrić će dobiti posao sudije ili tužioca ali mnogo vjerovatnije da će dobiti posao tužioca u tužilaštvu BD BIH jer ona je navodno skoro u kancelariji pred više osoba dobila jasno obećanje jednog od visokih funkcionera pravosuđa a koji nije iz Osnovnog suda a koji je redakciji portala“TIMES.BA poznat pod nadimkom “OSCAR”.

Hatidža Kadrić – Stručni saradnik – Osnovni Sud BD BIH – FOTO: Facebook
Registar zaposlenih BD BIH

Plata Gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića iznosi 3,904.72 KM. To znači da kompletna uža porodica Gradonačelnika Eseda Kadrića kada uzmemo u obzir njega,suprugu,brata,snahu I sestru te izračunamo sve zajedno Gradonačelnik I njegova uža porodica imaju primanja na mjesečnom nivou sve ukupno negdje oko 12.523 KM.

Esed Kadrić – Trenutni Gradonačelnik BD BIH i Predsjednik SDA BD BIH
Registar zaposlenih BD BIH
Ukupna finansijska mjesečna primanja sa budžeta BD BIH uže porodice gradonačelnika Eseda Kadrića

No ukoliko se pitate zašto uža porodica Gradonačelnika mijenja svoj posao što bi se u narodu reklo “ko čarape” dok mnogi građani koji nemaju utjecaja napuštaju BD BIH onda treba da napomenuti sljedeću činjenicu.

Strateškim postavljanjem sestre Hatidže za Tužioca u Tužilaštvu BiH ili Sudiju u osnovnom sudu BD BIH i brata Ševketa u Policiju BD BIH za savjetnika Gradonačelnik Esed Kadrić se polako osigurava I priprema teren za kada ode sa funkcije Gradonačelnika BD BIH te ostane bez utjecaja kako bi ga brat I sestra vjerovatno u ovim bitnim institucijama zaštitili od njegovog lišenja slobode ukoliko bi se desila neka istraga ili afera za njegove prethodne ili sadašnje I buduće radnje kao npr Prijevoz učenika, Sumnjiva Licitacija prodaje zemljišta fabrike “IZBOR”, dodjeljivanje specijalne pogodbe firmi Hez aluminijum I slične stvari. Koje čekaju u dubokim mračnim ladicama nekog boljeg Javnog Tužioca.
Činjenica je također da bi uskoro Esedu Kadirću trebao isteći I mandate Predsjednika SDA Brčko što ga dodatno brine no ukoliko mu se plan ostvari on će biti zadovoljan svojim stanjem I posle odlaska s funkcija. No kako smo saznali a što se void kao javna tajna je da svoju Predsjedničku funkciju SDA Kadrić uveliko priprema teren da prebaci na svog asistenta odnosno svoju desnu ruku Amira Softića koji trenutno obnaša funkciju šefa kabineta Gradonačelnika gdje osnovna plata iznosi 2,142.11 KM.

Amir Softić – Trenutni Šef Kabineta gradonačelnika Brčko distirkta BiH

I na kraju ako se kao čitaoci pitate kako je ovo sve moguće, očigledno je da će vam zvanični odgovor glasiti da je sve po zakonu iako nije. No u Brčko distriktu BiH je sve moguće jer niko ni za šta ne mari.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version