Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

KAKO JE NIKŠIĆ POSTAO NAJOPASNIJI ČOVJEK PO SDA: Njegovi potezi u zadnje dvije godine pogađaju SDA u Ahilovu petu

0

Za SDA Nermin Nikšić ostaje neuhvatljiv i nezaustavljiv, što sve više frustrira Bakira Izetbegovića, koji je debelo razočaran nesposobnošću svojih obavještajnih struktura.

Politički sukob predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i SDA kreće zaoštrava se od sjednica Vlade FBiH. Nikšić je tada preuzeo užarenu premijersku stolicu od Nedžada Brankovića, a vladu je dijelio sa SDA ministrima. Prvi test za Nikšića bilo je zahtijevanje od strane nekih ministara da dobiju nove službene automobile.

Narednu sjednicu Nikšić će jednom ministru donijeti malu igračku automobila uz opasku da je dobio službeno vozilo od Vlade FBiH, a da će službeno auto vratiti.

Ova anegdotalna situacija služila je da se testira spremnost Nikšića da se konfortira i suprostavi megalomanskim ambicijama ministara, a najviše ih je bilo iz SDA, iako su bili zajedno u Vladi.

Kako je taj mali test „spremnosti“ na gledanje kroz prste marifetlucima prošao na štetu inicijatora, ministri SDA su ga prezirali i sve vrijeme mandata sabotirali vlastitu Vladu.

VELIKI POVRATAK BOGIĆA

Iskustvo premijerovanja Vladom FBiH će definirati odnos Nikšića prema SDA, što će se reflektirati godinama poslije u brojnim odlukama, kao i kada je SDP odbio sastavljati Federalnu vlast sa SDA 2018. godine, iako je ovo stranka slala „pregovarače“ Nikšiću da osiguraju koaliciju na bilo koji način.

Punih godinu dana nakon tih izbora trajat će medijski reket na SDP BiH sa brojnih portala pod kontrolom SDA nakon odbijanja koalicije sa etnonacionalnim strankama. No, Nikšić se uspio dogovoriti sa Četvorkom i ugasiti sujete u vlastitim redovima žrtvujući dio izbornog rezultata u Sarajevu, da bi se skinula SDA.

Iako SDP nije mogao sam pobijediti, bez SDP-a Četvorci bi falilo glasova za pobjede, a teško je uračunati koliko bi tek mediji isticali kako opozicija nije jedinstvena i time pogoršali rezultat i preostalih stranaka opozicije. Nikšić će veliku političku pobjedu odnijeti tako što će kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva prihvatiti

Bogić Bogićević, iako su mnogi unutar SDP BiH navijali da to bude drugi kandidat.

Upravo će zbog toga Nikšić postati najopasniji čovjek po SDA, iako je sve do izbora glavna meta bio Dino Konaković. Konaković ima dobar medijski nastup i harizmu, ali je van Sarajeva skoro pa nepostojeći kao politička figura. S druge strane, SDP predstavlja najopasniji politički subjekt u Federaciji BiH koji može pomrsiti račune SDA-u. Trenutno, lider SDP-a je čovjek koji je državni parlamentarac i predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om, koja je produžena batinaška ruka SDA. Nikšić je zajedničko lice za rušenje SDA vlada u TK, ZDK i KS, a situacija nije stabilna ni u BPK, iako je trenutno rekonstrukcija vlasti u BPK tek na nivou glasine. Ponovo, Nikšić u tom nije sam, ali bez SDP-a niti u jednoj od kantonalnih vlada nema rušenja SDA.

Posljednji pokušaj rušenja Nikšića bila je situacija u Srebrenici. Iako ostaje nejasno kako tek 20 dana nakon izbora istražni organi saznaju za trgovinu, te šta je radila OSA-a da spriječi sve te prevare, brzo će se otkriti da je Bektić itekako blizak sa SDA koja ga je i uposlila u Općinu Srebrenica u saradnji sa SNSD-om, a da od svega šest glasova poštom SDP nije profitirao. Drugim riječima, Nikšiću nije odgovarala bilo kakva prevara u Srebrenici i nema niti jedan razlog da se upušta u takvo političko samoubistvo. Zapravo, očito je da Nikšić nije puno ni polagao nade u rezultat SDP-a u Srebrenici nakon smrti Hakije Meholjića.

To upućuje da lider SDP-a nije dodatno provjeravao Bektića, što jeste njegova greška, ali je tada situacija potpuno drugačija od natpisa da je učestvovao u prevari. Pozicija povjerenika OO SDP u Srebrenici nije u hijerarhiji dovoljno visoko da bi se njom bavio Nikšić, ali su isti dan skoro svi zvaničnici SDA, uključujući Izetbegovića prozvali Nikšića na odgovornost i ostavku.

Bio je to posljednji pokušaj Izetbegovića da zaustavi Nikšića u namjeri da sruši SDA u tri kantona. Ipak, Nikšić u prvom obraćanju nakon afere u Srebrenici otkriva kako je Duraković molio da se ne ide sa SDA, potom javnosti otkriva i da se slavila afera u Srebrenici u centrali SDA, što je svakako posebna priča, jer su smatrali da će sada natjerati zvaničnike SDP-a da traže ostavku Nikšića.

Nikšić je uzvratio ekspresno i već u narednim danima je srušena Vlada TK, dogovorena vlast u KS, a Nikšić je krenuo i u rekonstrukciju vlasti u ZDK.

Nikšićevi potezi u zadnje dvije godine pogađaju SDA u Ahilovu petu – zapošljavanje glasača nakon izbora. Naime, gubitak načelničkih pozicija u Sarajevu i gubitak vlasti u KS znači da SDA neće moći uposliti na sve obećane pozicije armiju svojih klijenata, koji to očekuju, makar u privatne firme pod kontrolom SDA.

No, kako privatnici izbjegavaju plaćati stranačke radnike, a postoje i različite interesne grupacije u Izetbegovićevoj stranci, nezadovoljstvo u SDA vrtoglavo raste. U sličnom kontekstu treba posmatrati i nedavni štrajk u BH Telekomu, zlatnoj koki SDA. Iako postoje i drugi razlozi, nije slučajno da se štrajk dešava upravo sada. Borbe i preslagivanja su počela.

SDP POD REFLEKTORIMA

SDA je u nezavidnoj poziciji. Projekat „zelene ljevice“ nije se isplatio, jer je SDP u TK zadržao načelnička mjesta, iako je izgubio dio glasova, ali je Nikšić „kaznio“ Envera Bijedićauzimajući vlast u TK. Osman Mehmedagić Osmica, stari akter afere „Asim“ u sređivanju načelnika Sarajeva Abdulaha Skake je previše zaposlen objašnjavajući otkud mu toliki broj diploma u tako malo vremena, a upravo je Nikšić u Komisiji koja ga nadzire, pa „jednostavno“ sređivanje Nikšića nije opcija.

U političke metode spada svakako pokušaj pokretanja neke optužnice iz vremena dok je Nikšić bio premijer FBiH. No, uprkos tome što je Nikšić nebrojenu puta dao izjavu istražnim organima na osnovu raznih prijava, nikada nije skupljen bilo kakav dokaz o nelegalnim radnjama. Za SDA Nikšić ostaje neuhvatljiv i nezaustavljiv, što sve više frustrira

Bakira Izetbegovića, koji je debelo razočaran nesposobnošću svojih obavještajnih struktura. Situacije su svjesni i brojni članovi SDA koji se Izetbegoviću iza leđa smiju zbog činjenice da Nikšić ruši čak tri vlade iz opozicije i bez pomoći policijskih struktura.

U nedostatku svih drugih alata SDA je pokušala i posljednji potez. Naime, armija „nepoznatih“ komentatora, a poznatih botova, uperila je sve oštrice da objasne kako je Četvorka prepuna četnika i izdajnika, gdje spada i Nikšić.

No, akcija nije uspjela jer su i Srđan Mandić i Nikšić bili pripadnici Armije BiH, a građanstvu je očito dosta trezorskog patriotizma Bakira Izetbegovića. Zapravo, SDA će uskoro i sama uvidjeti promašenost ove akcije i tadašnji načelnik Centra Sarajevo Nedžad Ajnadžić će se prvi pokušati ograditi u javnosti.

No, revoltiran ovim potezima Nikšić prvi put govori javno o svom stažu u Armiji BiH, pa tako veći broj ljudi prvi put saznaje da je Nikšić dobrovoljno pristupio Armiji BiH, iako je bio oslobođen vojne obaveze zbog nedostatka jednog bubrega, a demobiliziran sa činom kapetana.

Dok SDA-u ponestaje načina da sabotira Nikšića, zasad se čini da Nikšić nema nikakvu namjeru zaustaviti procese preuzimanja poluga od SDA. Izetbegovića dodatno brine što je još od izvještaja Matthewa Palmera pred Kongresom USA Četvorka obilježena kao opcija koju treba novčano nagraditi. Amerikanci upravo u ovoj opciji vide partnera za buduću politiku, a SDP ostaje najjača stranka nakon SDA u Federaciji BiH.

Posao za Nikšića nije gotov ni ako uspješno smijeni dvije kantonalne Vlade, što je skoro pa gotov posao jer preostaje samo finalizacija u Tuzlanskom kantonu. Naime, ključno je da lider SDP-a posloži stvari unutar vlastite stranke pred izbore 2022. godine kada će Četvorka ići zajedno na izbore. No, sama pozicija SDP-a će mnogo zavisiti od kadroviranja uKantonu Sarajevo, jer će reflektori medija pomno pratiti rad Nikšićevih kadrova u Sarajevu, a samim tim i kreirati sliku SDP-a u javnosti.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version