Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Podignuta optuižnica protiv OSMANA-OSMICE MEHMEDAGIĆA direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)

0

Podignuta je optužnica protiv direktora i rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Optuženi Mehmedagić Osman (1962.) i Pekić Muhamed (1991.) terete se za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ BiH.

MEHMEDAGIĆ U PRATNJI ADVOKATA

“Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.



Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne  mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi”, saopćeno je. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version