Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Hoće li brčanski SDP dati podršku Denisu Bećiroviću ili Bakiru Izetbegoviću s obzirom na okolnosti ?

0

S obzirom na okolnosti veoma je upitno hoće li brčanski SDP na Opštim izborima dati podršku Denisu Bećiroviću. Čak što više vrlo vjerovatnije da bi brčanski SDP podršku mogao dati upravo Bakiru Izetbegoviću iz više razloga kako trenutno stvari stoje.

Pokušat ćemo u ovoj analizi nabrojati neke od razloga zbog kojih bi se SDP-u u Brčko distriktu BiH više isplatilo dati podršku Izetbegoviću.

Nakon Opštih izbora godine 2020, brčanski SDP nakon predizbornih obećanja i kampanje koju je pred biračima na predizbornim skupovima usmjeravala koplja upravo protiv SDA. SDP je čak u Brčkom za vrijeme predizborne kampanje bio u koaliciji sa “Naša Stranka” u Brčkom no nakon katastrofalnog rezultata sa samo jednim kandidatom u skupštini, brčanski SDP je naglo ušao u vlast ruku pod ruku s brčanskom SDA.

Potpisivanje sporazuma o zajedničkom djelovanju u formiranju skupštinske većine u Skupštini Brčko distrikta BiH
Fotografija potpisanog Sporazuma

Bio je to potez koji je mnoge birače iznenadio ali i razočarao jer u kampanjama je sve izgledalo tako drugačije birači su se na kraju osjećali prevareno od strane Predsjednika brčanskog SDP-a Esada Atića i njegovog užeg rukovodstva.

No na kraju se ispostavilo da ustvari birački,simpatizeri kao i članovi brčanskog SDP-a uopšte nisu važni. Jer bez ikakvog znanja članova SDP-a BiH Predsjednik stranke Esad Atić kao nagradu od SDA dobio je funkciju savjetnika Gradonačelnika Brčko distrikta BiH odnosno savjetnika koji je ustvari Predsjednik brčanske SDA odnosno Esed Kadrić.

Odluka kojom se ESDA ADTIĆ imenuje za Savjetnika Gradonačelnika Brčko distrikta BiH

Iz nekog drugog ugla izgledalo bi kao velika ljubav i snažna suradnja SDP-a sa SDA. No na ovako sulude političko samoubilačke poteze za SDP u tom vremenu oglasio se i tadašnji član glavnog odbora SDP-a BiH gospodin Saša Magazinović koji je na svom oficijalnom twiter nalogu objavi tweet kojim osuđuje ovakav potez predsjednika brčanskog SDP-a Esada Atića koji je prema Magazinoviću postupio bez konsultacija s centralom stranke SDP u Sarajevu.

Nakon što je ova vijest o reakciji Magazinovića privukla pažnju građana i medija, oglasio se i Predsjednik SDP-a u Brčkom Esad Atić. Ono što je vrlo interesantno je da se Atić oglasio preko portala “FAKTOR” koji prema pisanju BH medija važi za jedan od satelita Stranke demokratske akcije SDA.

Drugovi iz Sarajeva, ne znam šta vam smeta, dvije godine niste došli u Brčko” izjavio je Esad Atić, predsjednik SDP-a u Brčkom na kritike iz vodstva stranke.

Vezani tekst:

No iako prema njegovim tvrdnjama drugovi iz Sarajeva nisu dolazili u Brčko to ga nije spriječilo da u stranku SDP-a iz stranke SBB dovede svog prvog rođaka Kemala Atića koji obnaša funkciju direktora Javnog Preduzeća Komunalno a koji je bio na udaru BH medija zbog neispunjavanja kriterija konkursa direktorske pozicije zbog nedovoljnog radnog iskustva koji je konkurs zahtijevao.

Upravo time Esad Atić je poklopio strateški potez kojim bi formiranoj skupštinskoj većini odnosno Vladi Brčko distrikta BiH omogućio da Javno preduzeće Komunalno Brčko odnosno jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća u distriktu bude pod njihovom kontrolom, odnosno kontrolom SDA kada su u pitanju Bošnjačke političke snage.

No nakon svega toga i brojnih sastanaka centrale SDP-a ništa značajno se nije dogodilo čak što više i dan danas sve je ostalo isto.

Predsjednik stranke ili povjerenik ?

U brčanskom SDP-u nakon niza svih silnih sastanaka centrale SDP-a BiH od javnosti se krije odnosno ne zna se da li je Esad Atić još uvijek Predsjednik SDP-a u Brčkom ili postoji povjerenik. Odnosno da li je moguće da je i on sam novi povjerenik ali i predsjednik istovremeno.

No kako smo nezvanično saznali iza podrške i snažnog otpora centrali ovog strateškog poteza Atića dolazi upravo preko Tuzlanskog SDP-a odnosno Jasmina Imamovića ali i Denisa Bećirovića. Razlog je vjerovatno svima poznat a to je da je ipak Javno Preduzeće Komunalno u Brčkom jedno od najprofatibilnijh preduzeća Brčko distrikta BiH, ali također i preduzeća s dugovima. JP Komunalno Brčko distrikta BiH nikada nije bilo u gorem stanju a građani i mještani okolice Brčkog vrlo često ostaju bez struje i vode. Neka mjesta poput Brke kod Brčkog mjesecima nemaju vode koja predstavlja osnovnu životnu namirnicu. No uzalud tome Vladu Brčko distrikta BiH nije uopšte zabrinulo niti dotaklo to pitanje.

No iza kuliša šuškalo se da je to kazna mještanima Brke jer ne podržavaju dovoljno SDA i SDP u njihovom djelovanju, a koliko malo mještani Brke podržavaju rad brčanske SDA ogleda se u priloženim fotografijama s otvaranjem Doma Kulture u mjestu Brka koji kako saznajemo nezvanično da čak ni nema upotrebnu dozvolu.

Kako sami i vidimo ovo katastrofalno stanje i zulum devastiranja JP Komunalno Brčko koje je nekada važilo za ugledno preduzeće dok je bilo pod vodstvom Admira Nukovića a nakon čijeg odlaska u tom preduzeću je sve krenulo niz brdo a najviše ispaštaju radnici i građani Brčko distrikta BiH.

I na kraju nakon što smo nabrojali sve pomenuto u tekstu i nakon vođenja kampanje Denisa Bećirovića kandidata za člana predsjedništva BiH ispred SDP-a BiH i ostalih opozicionih stranki BiH, koje se bore protiv SDA dok u Brčkom SDP bez problema čini vlast sa SDA. Da li se i dalje pitate hoće li Brčanski SDP na predstojećim izborima drugog oktobra dati podršku Denisu Bećiroviću ili Bakiru Izetbegoviću ?

Denis Bećirović bi ispred SDP-a vrlo lahko mogao srušiti i time raspustiti Vladu Brčko distrikta BiH odnosno skupštinsku većinu koju predvodi SDA. I to samo je jednim potezom a to je povlačenjem brčanskog SDP-a iz vladajuće većine odnosno prekidanje koalicije ili partnerstva sa Strankom demokratske akcije-SDA.

No to se vjerovatno neće desiti ni do izbora a ni posle izbora jer kako bi se narodno kazalo svi vole “Miris love” a love najviše ima u JP Komunalno ali i iznajmljenim poslovnim objektima privatnih zgrada koje su u suvlasništvu upravo užeg rukovodstva brčanskog SDP-a ali i kadrova SDA. Najamnina takvih poslovnih prostora u kojima su do nedavno bili smješten Bh telecom brčanski SDP iznosila je čak do 10.000KM a jedna od takvih privatnih zgrada su zgrade “KVADAR” i “DELTA” u centru Brčkog. Trenutno u bivsim prostorijama Bh telecoma zgrade Kvadar nalazi se Unicredit banka i to u prostorijama koje nikada nisu etažirane iako su u vlasmništvu Brčko distrikta BiH. no ni to nije spriječilo pojedince iz SDP-a i SDA da zajedničkim snagama omoguće da novci od najamnine odnsono “kirije” idu u džepove samih pojedinaca a ne u kasu Brčko distriktsa BiH.

Predpostavljamo da novca od kirije ima za sve pa čak i za glavne igrače tuzlakog SDP-a.

Ili se ipak pitate zašto Denis Bećirović oštro kritikuje SDA BiH dok ustvari nije prvo pomeo nered u svom dvorištu?

E pa i mi se isto tako pitamo ali pretpostavljamo da je to sve iz razloga jer i sam Denis Bećirović dolazi iz upravo iz Tuzle.

Za više detalja brčanskog SDP-a BiH pogledajte video prilog naše redakcije pod nazivom “KAMELEON”

Video prilog redakcije times.ba pod nazivom “KAMELEON”
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version