Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Najsmješniji PREDSJEDNIK Skupštine i najneomiljeniji SUPERVIZOR u historiji Brčko distrikta

0

I ptice na granama znaju da je termin politika nepoznata riječ za dešavanja u malom gradu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Grad imena Brčko sa nadimkom Distrikt, prezimena Bosna i Hercegovina, od oca Tvrtka Kotromanića i majke Katarine Kosače, već godinama prikazuje sve osim profesionalne politike. Ustvari, politika u Brčkom više asocira na trgovinu ili hajmo reći na lokalnu berzu na kojoj nemamo njujorški Wall street već BUVLJU PIJACU, u narodu poznatu pod nazivom Skupština Brčko distrikta BiH.

Ne trguje se tamo dionicama, tamo se, ja mislim,  više trguje asfaltiranjem ulica,dijeljenjem sumnjivih grantova, otvaranjem novih službenih pozicija i novih šarolikih odjeljenja i sl.  Pazite, godina je 2020. Zaboga, živimo u demokratskom društvu, čovjek ima pravo na mišljenje. Dakle, ja mislim, ali nisam siguran, ispravite me ako griješim.

Također, mislim da je to jedina buvlja pijaca gdje se čovjek može cjenkati, ali tek nekoliko dana nakon što plati, odnosno kupi proizvod. Vjerovatno se pitate kako i zašto. Odgovor je vrlo jednostavan. Zamislite, dođete vi kod mene na pijacu na moj štand i pitate koliko košta neki proizvod, ja vam kažem 10 KM, vi kupite i prezadovoljni ste proizvodom.

Nakon mjesec dana dolazite ponovo i kažete mi:”Majstore, ja sam platio onaj tvoj proizvod prije mjesec dana 10 KM. Za dva mjeseca će Nova godina, idu velika sniženja, de ti meni sad snizi cijenu onog proizvoda koji sam kupio prije mjesec dana. Snizi mi na 2 KM.”  Ja vam, naravno, snizim proizvod koji ste kupili prije mjesec dana i vratim vam 8 KM nazad, a zadržim preostale 2 KM.

Upravo sam vam pokušao slikovito prikazati moć Skupštine koja prema svom raspoloženju može u bilo koje doba promijeniti svaki zakon koji je u njezinoj moći. Naprimjer, dođete iz inostranstva sa dobrim kapitalom i osnujete firmu, uložite sav novac i sve super krene. Firma radi mjesec dana, ali tada Skupština izmijeni neki član zakona koji obuhvata vašu firmu i one slične vašim i onemogući vam prodaju nekog proizvoda na osnovu kojeg opstajete. Vi fino stavite ključ u bravu i ponovo se ispucate u “beli svijet” bez prebijene marke ili jednostavno umrete od neimaštine ili proglasite bankrot.

Svjedoci smo učestalih promjena zakona Skupštine Brčko distrikta BiH a svi znamo da se većina političara uključuje u skupštinu upravo zbot te mogućnosti i moći, a to je promjena članova zakona. Opšte je poznato da se pojedini političari hvale po gradu kako je ODLUKA SKUPŠTINE jača od ODLUKE SUDA što je pomalo i zabrinjavajuće.

Malo nelogično, ali zaista istinito. Pitate se kako, pa evo upravo sa oružjem zvanim PROMJENA ZAKONA I NJEGOVIH ČLANOVA ili AKATA.

Pretpostavljam da, kada bismo počeli sada sabirati i oduzimati  koliko je koji predsjednik Skupštine promijenio zakona od trenutka postanka distrikta, vjerovatno bismo dobili rekordera.

Naravno, uvijek je bilo promjena zakona, ali predpostavljam nikada kao posljednje 4 godine. Čini se da su ovo lični pokušaji liječenja kompleksa na šta upravo asocira svojim obraćanjima trenutni predsjednik, koji vrlo često u svojim izjavama izbjegava naziv SKUPŠTINA, te ovu instituciju naziva PARLAMENTOM, jer valjda opako zvuči. Tako da kad kažemo skupštinski poslanik, to bi se odnosilo na nekog budžetliju, ali ako kažemo  parlamentarac, e to je već nešto.

Recimo, ne znam zašto, ali ja kad čujem riječ parlamentarac, odmah mi je pred očima Bakir Izetbegović koji već smišlja neku novu prosto proširenu rečenicu da bi po ko zna koji put opravdao nekog člana svoje političke partije SDA koji je pod istražnim sumnjama, poput AMIRA ZUKIĆA, bivšeg sekretara stranke SDA. Recimo kada bi umjesto PARLAMENT rekao SABOR odmah bi mi pred očima bio EDO MAJKA sa svojim rimama nešto kaže Grebo,vladu,politiku u parlamentu u saboru ma sve njih redom.

Moram priznati, iznenađen sam što aktuelni predsjednik skupštine, da prostiš, odnosno parlamenta nije još uvijek za ove 4 godine promijenio svjetleću reklamu ove institucije ili jeste a ja ne znam. Tu bi umjesto SKUPŠTINA pisalo PARLAMENT. Nebitne su možda te činjenice, ali jedno je sigurno,  a to je da trenutni predsjednik izgleda slabo shvata funkciju, što je zabrinjavajuće.

Imao je trenutni predsjednik skupstine ESED KADRIĆ svojih javnih istupanja odnosno ispovjedanja. Tako je npr. nedavno u javnom sukobu na sjednici skupštine u duelu sa zastupnikom pardon parlamentarcem MARKOVIĆEM priznao sumnjive radnje poput proširenja sistematizacije odnosno pomaganja pri zapošljavanju članova porodice zastupniika MARKOVIĆA pardon parlamentarca. Spominjale su se i specijalizacije i sl. Bila je to obostrana predstava koja ukazuje na NEPOTIZAM gdje je MARKOVIĆ ukazao na činjenicu da pola predsjednikove familije radi u zdravstvu. Ali s obzirom da vise vlasti ne mare za kontrolu skupštine nitko niti reaguje niti obraća pažnju šta se dešava na “BUVLJOJ PIJACI” jer ipak da podsjetimo SKUPŠTINA je vlast ipak oni odlučuju šta mogu a šta ne, zar ne ?

Skupštinski verbalni duel MARKOVIĆ / KADRIĆ

Tako smo ovih dana bili svjedoci raznih saopćenja političkih partija i pisanja raznih portala da se predsjednik Skupštine žali da mu fale svi đaci u učionici. Vidite onih kojih nema donesu opravdanje klubsko ili ljekarsko. Međutim, praviš se da ne vidiš da fale oni koji zaista nisu tu jer su redovno pisali domaću zadaću, ali kada ti zaista trebaju, e ti se onda sjetiš da ih nema, pogotovo ako vam se ne javljaju da kažu razlog dok sdruge strane politička kampanja vam uskoro počinje.

Naslovi medija serviranim od strane SDA predstavnika u Brčkom preplavljeni su imenom i prezimenom zastupnika Admira Nukovića. E sad da je u nekom drugom slučaju umjesto konferencije za štampu zastupnika SDA Admira Mujkanovića mogla da se pjeva neka pjesma pošto je od ranije poznato da zastupnik Mujkanović u privantom životu a u slobodno vrijeme poput IVICE DAČIĆA Srbijanskog ministra vanjske politike voli da zapjeva na ponekoj svadbi ali u bojama SDA onda bi ta konferencijska pjesma umjesto one za štampu glasila kao ona od popularnog muzičara RAMBO AMADEUSA, a koja glasi “ČOBANE VRATI SE OVCE TVOJE NE MOGU BEZ TEBE”.

https://www.times.ba/wp-content/uploads/2020/06/ADO-XXX.mp4
Zastupnik SDA ADMIR MUJKANOVIĆ pjeva pjesmu ŠABANA ŠAULIČA na jednom od vjenčanja

U očima posmatrača vjerovatno ovo sve liči kao da SDA kumi,moli,kuka i urliče jer im baš sada ADMIR NUKOVIĆ treba. Vjerovatno im fali ruka za glasanje ili novi kandidat za predstojeće izbore tko će ti ga znat.

Predsjednik je shvatio nakon 3 mjeseca da neko fali u Skupštini da prostiš, pardon parlamentu ili saboru i sad je frka.

Međutim, to se pretežno zna desiti u situaciji pred izbore kada imaš konkurenciju, a loše stojiš sa očekivanjima. Onda krene to blaćenje konkurencije, što ukazuje na neprofesionalnost,neozbiljnost i nesposobnost rukovođenja funkcijom.
S obzirom na to da je sve ostalo onako kao i prije 4 godine, možemo zaključiti da se ništa nije napravilo niti promijenilo, što opet ukazuje na nesposobnost vođe, zar ne?

S druge strane, kada ovi ovamo zabrljaju, tad stiže upomoć, dolazi glavni baja da kaže gdje treba daske složit.

Novi supervizor za Brčko distrikt BiH u skoro svakom obraćanju javnosti hvali rad vlade i skupštine Brčko distrikta. Da ne živimo ili ne posjećujemo Brčko distrikt, zaista bismo mislili da je sjajan grad i još bolji sistem.

Ustvari je riječ o gradu koji ima problema više nego bilo koji drugi grad u BiH. Prethodni supervizor za Brčko, slavni Raffi Gregorian, kod građana je bio najomiljeniji,a od njega se i danas tresu gaće svakom brčanskom političaru tog doba.

On je istraživao i bavio se problemom jer je bio profesionalac i znao je da prepozna problem.  Raffi od problema nikada nije odustajao. Kada su ga pokušali  prevariti namještenim zakonima gdje ih nije mogao slati da snose odgovornost, on je i u tom slučaju poput pravog profesionalca znao šta treba raditi.

Kažnjavao ih je Rafi raznim zabranama poput zabrane bavljenja politikom, kretanjima po institucijama BD BIH i sl., a sve u cilju zaštite grada i građana Brčko distrikta od sumnjive politike i korupcije.

Novi supervizor Michael Scanlan  više izgleda kao obični klimač glavom brčanskih političara koji skoro svaki put za medije kaže: “Bravo, super ste uradili, super radite!” dok istovremeno grad gubi opoziciju. Kada se desi nešto poput toga da opozicija bude jednaka poziciji, odnosno vlasti, onda morate da znate da nešto nije u redu.

Govorite da vlada sjajno radi, a iz Sarajeva ste se dovezli u autu i prošli pored rugla grada koje se zove stadion “Jedinstvo”, projekt vlade koji je u realizaciji već 20 godina. Osim ako u slučaju da se supervizor vozio novom brčanskom zaobilaznicom pa nije mogao vidjeti stadion JEDINSTVA, SEDMI APRIL.

Michael Scanlan, Supervizor za BRČKO DISTRIKT BIH

Zar ne bi barem to trebala biti kritika vlastima ako ništa drugo? Zar to zaslužuje pohvalu? Zgrade iz doba austrougarske vladavine se skoro raspadaju, zanatski centar u strogom centru grada se takođe raspada a vi šutite i hvalite rad vlade. Najveći broj odlaska mladih je zabilježen u zadnjih 8 godina jer nema posla i kvalitet života je loš, ali vi hvalite vlast da dobro radi.

Puno bi se tu još moglo dodati gospodinu Michaelu koji se ponaša da ne vidi stvarne probleme koji su sve vrijeme ispred njega, a i ispred nas, da, nas građana Brčko distrikta. Upravo je to razlog zbog kog čarsijske priče kruže da Brčko distrikt nikada nije imao ovako neprofesionalnog predsjednika skupštine i ovako neomiljenog supervizora za Brčko distrikta BiH.

1 / 9

Pored svega toga, imate čistu diskriminaciju pred očima, a to je diskriminacija nacionalnih manjina, što znači da ako sam se ja rodio kao Kinez u BiH i imam BH državljanstvo, valjda imam neka prava. Zar nije tužno i diskriminirajuće da moj komšija Šemso, koji je po rođenju Bošnjak, preko noći postane Kinez i tamo u Skupštini predstavlja moju naciju. KINEZ sa kojom veze nema. Zar to nije zloupotreba nas Kineza? Zar je taj čin za pohvalu?

I kako to da se od svih tih promjena zakona u Skupštini samo nije promijenio taj koji bi onemogućio Bošnjaima,Srbima i Hrvatima da preko noći postanu Kinezi???

Na kraju da zaključimo naslov ove priče po nekom mom mišljenju posmatrajući ovu situaciju očima posmatrača zaključio sam da je ovo do sada NAJSMJEŠNIJI PREDSJENDIK SKUPŠTINE I NAJNEOMILJENIJI SUPERVIZOR U HISTORIJI BRČKO DISTRIKTA BIH. Međutim to je samo moje nebitno mišljenje koje i nemora da bude tako. Ali mi ipak daje za pravo da mislim i kažem ono što mislim kada su u pitanju javne ličnosti i političari.

ZAPAMTITE, ja mislim da je to tako ako mi uopšte dozvoljavate da mislim. Mada, znam da sam podobniji i bolji kada ne mislim i šutim. Ali, ko još mari šta će reći čaršija, zar ne?



Piše: Galilleo DaVinci

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version