Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

10 NA 1 BRČKO (DRUGI DIO): Prijetnje, psovke pokušaj prisilnog ulaska i ostali detalji!?

0

Nakon pisanja i prikaza video snimka kako nepoznata lica sa Elvirom Šehićem pokušavaju prisilno ući u dvorište firme “Module One” u Brčkom među kojima su bila i dva aktivna policajca iz Živinica te bivši policajac iz Brčkog koji je radio u prethodnom periodu kako saznajemo za za policiju Republike Srpske na lokalitetu Pelagićevo kod Brčkog.

Nakon što je video postao viralan u BH javnosti Redakcija portala “TIMES.BA” odlučila je da sasluša kraću verziju o mogućim motivima Elvira Šehića te šta se iza svega krije. Razgovorali smo sa direktorom firme “Module One” Dinom Šaćirtovićem i Amirom Kovačevićem voditeljem koroptivne bezbjednosti i opštih poslova.

Napominjemo da sa gospodinom Elvirom Šehićem nismo stupili u kontakt zbog specifične situacije nedavnog napada na novinare iz sigurnosnih razloga i protokola jer smo na osnovu viđenog zaključili i procjenili da postoji mogućnost rizika te da bi se kao novinari mogli dovesti u bezbjednosno nesigurnu situaciju.

U nastavku pročitajte detalje razgovora sa direktorom firme “Module One” Brčko.

Vlasnička struktura kompanije “Module One” sastoji se od tri dioničara. Appi drži 37% udjela, dok isti procenat, 37%, pripada menadžmentu Module One. Preostalih 26% udjela u vlasništvu je Elvira Šehića. Važno je napomenuti da je Module One firma koja posluje, zapošljava radnike i ima vlasništvo nad mašinama i opremom. S druge strane, firma Property Management je vlasnik zemljišta i hale, i potpuno je u vlasništvu austrijskih dioničara.

Prvi sukobi među dioničarima nastaju krajem Januara, kada Elvir Šehić zaustavlja proizvodnju na dva dana, šalje radnike kući, prijeti austrijskim dioničarima i zahtjeva dodatna finansijska sredstva. Nakon što je pronađeno privremeno rješenje, kako je izjavio izvršni direktor Dino Šačirović, austrijski dioničari su odlučili pozajmiti Elviru Šehiću 800.000 eura, što je bio iznos koji je Šehić tražio. Od tog iznosa, 590.000 eura je bilo namenjeno za plaćanje duga koji je Šehić predočio, dok je preostali iznos bio predviđen za neke njegove privatne projekte. Kao zalog za ovu pozajmicu, Šehić je stavio svoje dionice od 26% u kompaniji Module One.

Nažalost, nakon što je primio prvu tranšu od 590.000 eura, Elvir Šehić nije izmirio obaveze za koje je novac bio namenjen. Dokazi za to se mogu naći u podacima koje je mogao svako da provjeri u PIO RS i PIO BiH, koji se odnose na dug u iznosu od 700.000 KM. Krajem aprila dolazi do drugog incidenta među dioničarima, jer austrijski investitori odbijaju uplatiti drugu tranšu od 210.000 eura Elviru Šehiću, budući da nije ispunio obaveze iz prve tranše.

Prvi put je policija BD BIH intervenisala kada je generalni direktor Stefan Anderl prijavio pretnje po život. U tom trenutku je proizvodnja zaustavljena na deset radnih dana. Da bi se omogućilo nastavak proizvodnje i smirenje situacije, ponovo se pristalo na kompromis sa Elvirom Šehićem, te je druga tranša od 210.000 evra isplaćena, uz obećanje da će se koristiti za izmirenje neizmirenih obaveza iz prve tranše. Međutim, nijedna od tih obaveza nije izmirena, a račun kompanije Liberty Group, koja je u vlasništvu Elvira Šehića, ostaje blokiran zbog neplaćenih dugova.

Situacija se dodatno pogoršala kada je Elvir Šehić 15. juna 2023. ponovo poslao radnike kući iz njemu poznatih razloga, uzrokujući zastoj u proizvodnji od dva dana. Uprava kompanije je 16. juna 2023. donela odluku o ograničenom pristupu krugu kompanije i zabrani ulaska Elviru Šehiću kako bi zaposleni mogli nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima.

Zbog kršenja ugovora o pozajmici, postupak o izuzimanju 26% dionica koje su bile zalog za pozajmicu pokrenut je pred sudom. Nakon toga, usledila su neprestane pretnje po život uposlenicima Dini Šačiroviću, Stefanu Anderlu i Alenu Grabusu, prijavljene policiji čak pet puta. Incident 1. avgusta 2023. godine, kada je Elvir Šehić nasilno ušao u prostorije kompanije, dokumentovan je u izveštaju policije Brčko Distrikta. Do današnjeg dana, nema nikakvih daljih postupanja od strane tužilaštva ili policije po ovom pitanju kazao je Šaćirović za “Times.ba”.

Paralelno s tim, Elvir Šehić je podnosio neosnovane prijave protiv kompanije Module One i lično protiv Dine Šačirovića u više navrata. Jedna od njih je bila i neosnovana prijava za nelegalan izvoz datuma 26. juna 2023. godine, što je dovelo do dodatnih kontrola, zastoja i odgode isporuke modula za Austriju. Na kraju se ispostavilo da su te prijave bile potpuno neosnovane. Nakon toga, podneta je krivična prijava protiv izvršnog direktora Dine Šačirovića, optužujući ga da je nalogodavac za ubistvo Elvira Šehića na osnovu događaja koji su se odvijali 1. avgusta. Svi ste verovatno videli medijske izveštaje o tome.

Važno je napomenuti da je Elvir Šehić već bio vraćen sa kapije kompanije pre 1. augusta, jer mu nije bio dozvoljen pristup.

NAPOMENA: Snimak sadrži neprimjerene riječi te je uznermiravajući!

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version