Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Osmicin saradnik Muhamed Pekić kupio stan od 300.000 KM, platu ne diže s računa, a traži da mu država plaća advokata

0

U Sudu BiH jutros je počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e i rukovodiocu ove institucije Muhamedu Pekiću. Oni su optuženi za zloupotrebu položaja da bi došli u posjed videosnimka iz jedne Pošte na Alipašinom Polju u Sarajevu kako bi se utvrdilo ko je poslalo anonimnu krivičnu prijavu protiv direktora OSA, piše Dnevni Avaz.

No, na Sudu je jutros otkrivena šokantna informacija.  Drugooptuženi Pekić, inače, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u OSA-i tražio je da mu se plati advokat po službenoj dužnosti, što je Sud i uvažio. U prevodu, država će mu iz narodnih para i budžeta plaćati advokata za ovaj sudski proces.

Međutim, kako je otkrio tužilac Oleg Čavka, Pekić je kupio stan od 300.000 na Marin Dvoru i to od bivšeg selektora bh. nogometne reprezentacije Mehmeda Baždarevića. 

Kako je pojasnio Čavka, finansijskom istragom je utvrđeno da Pekić punu godinu dana nije s računa dizao platu, zbog čega se postavlja pitanje zašto će mu advokat po službenoj dužnosti.

Tužilac Čavka kazao je da je ovim činom Osman Mehmedagić narušio i ugled BiH s obzirom da su svjetski mediji poput Rojtersa, Washington Posta pisali da je direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca krivične prijave protiv sebe, prenosi Novinska agencija Patria.

„Kad se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela shvatite moć OSA-e. I to daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OSA prikuplja podatke o svima, međutim, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po sigurnost BiH momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno te je snimak objavljen na portalu Istraga.ba 9. i 10. septembra“, kazao je Čavka.

On je istakao da se ovome mora stati ukraj i kazniti se počinitelji kao poruka da se službe ne smiju privatizirati.

Senka Nožica, advokatica optuženog Mehmedagića istakla je više puta da je riječ o „montiranoj optužnici“ i da je krajnji cilj maknuti Mehmedagića s pozicije koju obavlja.

„Časni sude, ta politička nastojanja ne smiju se dešavati preko pravosuđa. Dokaz tvrdnji koju govorim je i činjenica da u Tužilaštvu BiH imamo optužnicu i nove tri istrage protiv mog branjenika“, kazala je Nožica.

Na narednom ročištu govoriti će se kako je izuzet snimak. Direktor BH Pošte Mirsad Mujić će svjedočiti o svom kontaktu sa Mehmedagićem i zašto je postupio po usmenom nalogu jer je rekao da je ugrožena sigurnost BIH.

Šef Odjela za sigurnost BH Pošte Edin Šikalo će svjedočiti o načinu kako snimak snimio i ko mu je dao šifre, a uposlenik BH Pošte Nedim Matoruga je bio u kancelariji u momentu kada je Mujić Pekiću predao USB sa videom.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version