Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Brčak Osman Osmanović sutra na Bajram konačno se vraća svojoj kući u Brčko!

0

Brčak Osman Osmanović, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio optužen za ratni zločin na području Brčkog i osuđen na pet godina zatvora, sutra će biti pušten na slobodu iz zatvora u Srbiji na prvi dan Ramazanskog bajrama.

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu 18. marta 2022. godine prvostepeno je osudilo Osmana Osmanovića na pet godina zatvora. Osmanovićeva zatvorska kazna je nakon toga preinačena u troipogodišnju. On je kaznu izdržavao u Beogradu.

Informaciju o puštanju Osmanovića na slobodu su potvrdili izvori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici

Nakon odsluženja dvije trećine kazne, porodica je očekivala da će Osmanović biti pušten na slobodu, međutim prvobitnom odlukom suda on je prebačen u zatvor u Sremsku Mitrovicu.

Ubrzo nakon toga, kako je potvrđeno za “Avaz”, uslijedila je odluka suda da se Osmanović pusti na slobodu na prvi dan Ramazanskog bajrama.

On bi u popodnevnim satima već trebao stići u BiH. 

Uhapšen 2019. godine

Podsjećamo, Osmanović uhapšen u Republici Srbiji 23. novembra 2019. godine bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine ili Haški sud smatrali da je potrebno pokrenuti njegovo procesuiranje.

Dakle, u trenutku njegovog hapšenja nije bila raspisana potjernica niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga.

U trenutku njegovog hapšenja, funkciju ministra vanjskih poslova obavljala je Bisera Turković (SDA), koja nije ništa uradila po pitanju puštanja Osmanovića na slobodu.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version