Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NiP: Visoki zvaničnici vladajuće stranke u Brčko distriktu BiH pojavljuju se kao svjedoci Tužilaštva u predmetu koji se vodi protiv Damira Bulčevića!

0

Povodom podizanja optužnice protiv Damira Bulčevića, zastupnika Naroda i pravde u Skupštini Brčko distrikta BiH i člana Predsjedništva Naroda i pravde, iz ove stranke ističu kako vjeruju u nezavisnost pravosuđa u Brčko distriktu BiH koje će donijeti konačnu odluku.

„Poštujući princip presumpcije nevinosti i vjerujući u nezavisnost suda, želimo obavijestiti javnost da je Damir Bulčević o podizanju optužnice obavijestio stranačke organe naglasivši da će se pred Osnovnim sudom u Brčkom izjasniti da nije kriv te će kroz sudski postupak dokazivati svoju nevinost. Statut Naroda i pravde, poštujući princip presumpcije nevinosti,  predviđa poduzimanje mjera u slučaju pravomoćne sudske presude”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde Brčko distrikta BiH.

Iz ove stranke podsjećaju da se već duže vrijeme vodi disciplinski postupak te sudski spor u kojem je Damir Bulčević nastoji zaštiti pravo na rad.

„Pitanje sukoba interesa svakako je značajno i mora biti riješeno na odgovarajući način. Nažalost, svjedočimo da to nije slučaj nigdje u Bosni i Hercegovini, pa ni u Brčko distriktu BiH. Zanimljivo je i da se ovaj slučaj počinje konstruisati u momentu kada Damir Bulčević pristupa Narodu i pravdi i kada je ova stranka uspjela ostvariti značajan rezultat na Lokalnim izborima u Brčko distriktu BiH. Ne bježeći od lične odgovornosti, ukoliko ona u sudskom postupku bude utvrđena, jasno ukazujemo da cjeli slučaj ima i političku pozadinu. U sam disciplinski i sudski postupak uključena je i jedna vladajuća stranka u Brčkom čiji se visoki zvaničnici pojavljuju kao svjedoci Tužilaštva u ovom predmetu. Vjerujemo da će sudske institucije odoljeti različitim političkim utjecajima, da će dokaze sagledati objektivno i nepristrasno te u konačnici donijeti pravednu odluku. Sve do tada, nastavit ćemo raditi zajedno sa građanima Brčko distrikta BiH, koji u našem zastupniku Bulčeviću imaju vlastiti glas u Skupštini Brčko distrikta BiH“, kaže se u saopćenja Naroda i pravde Brčko distrikta BiH.

Na kraju saopćenja za medije iz Naroda i pravde Brčko distrikta BiH navode da će stranka nastaviti rasti u Brčko distriktu BiH kao i u svim drugim dijelovima BiH te da su svjesni da ih na tom putu čekaju različite prepreke, podmetanja i ometanja.

„Svjesni visokih standarda u borbi protiv korupcije i drugih sistemskih problema koje smo postavili na samom početku, oprezno i temeljito pristupamo ovakvim slučajevima nastojeći očuvati i ranije pomenute principe, ali i zaštititi one koji su među prvima imali hrabrosti, snage i znanja otvoreno govoriti o onome o čemu se dugo šutjelo. Kada smo kretali u političku borbu bili smo svjesni da možemo očekivati i niske udarce, podmetanja i prepreke. Nažalost, svjedočimo tome da se u tom političkom obračunu koriste i zvanične državne institucije. Na nama ostaje da dokažemo da smo krenuli ispravnim putem i da na njemu ustrajemo.”

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version