Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Gradonačelnik Brčkog otvorio izložbu slika s kolonije ‘Naiva na Savi’

0

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u petak je u prostorijama Udruge ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) otvorio izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji “Naiva na Savi”.

Izloženi su radovi Rozalije Markov, Štefana Varga, Jana Glozika, Mladena Filipovića, Đorđa Georgijeva, Zlatka Kolareka, Josipa Gregurića i Stjepana Pongraca, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

“Drago mi je da sam bio u prigodi otvoriti po mnogo čemu jedinstvenu izložbu radova naivnih umjetnika, koja predstavlja spoj najvažnijih škola naivnog slikarstva u bivšoj Jugoslaviji, škola iz Hrvatske i iz Srbije, a to je ono po čemu je Distrikt svakako prepoznatljiv”, istaknuo je gradonačelnik Milić.

Izrazio je nadu da je ovo najava povratka kulture na javnu scenu Distrikta nakon izvanrednih okolnosti proteklih mjeseci, te da će izložba, kao i sama kolonija, trajati dugi niz godina.

Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović kazao je kako su izloženi radovi nastali na likovnoj koloniji posljednjih pet godina te da je slikama svjetski poznatih umjetnika značajno obogaćen fundus ULJUB-a i brčanske Umjetničke galerije.

Prilikom otvaranja izložbe prisutnima se obratila i akademska slikarica i članica ULJUB-a Almedina Cifrić, a otvaranju izložbe prisustvovao je i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić.

Naiva umjetnost službeno je utemeljena u Europi krajem 19. stoljeća, a na našim prostorima početkom 20. stoljeća. Naivna umjetnost zastupljena je od stvaranja svijeta kada je čovjek nastojao vizualno izraziti svoje težnje, sjećanja, snove, mitove i bajke, pa sve do danas.

Dvije svjetski poznate škole naivnog slikarstva Hlebine (Hrvatska) i Kovačica (Srbija) našle su spoj u Brčkom stvarajući prikaze lokalnih prostora, zavičaja, običaja i topline imaginarnog, ali likovno realnog svijeta, stoji u priopćenju.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version