Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Ne samo proizvodnja zakona nego poštivanje zakona i sankcije (zatvor) za nepoštovanje!

0

Ako vlasti Distrikta žele ispoštovati svoja reformska obećanja koja su dali prije pandemije neophodno je djelovati što hitnije, rekao je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt, Majkl Skenlan.

To znači usvajanje tri ključna nacrta zakona u Skupštini već u prvom čitanju – Zakona o udruženjima i fondacijama, Zakona o mirnom okupljanju te Zakona o nacionalnim manjinama – prije pauze u radu Skupštine u avgustu, kako bi se ti propisi mogli usvojiti kao zakoni u septembru. Supervizor je takođe naveo da je rok za uspostavu javnog registra prihoda zaposlenika javnog sektora drugi avgust, saopšteno je danas iz OHR-a.

Potezi vlasti u vezi sa ovim i drugim reformskim inicijativama poslužiće kao dokaz njihove opredijeljenosti za dobro upravljanje, prvenstveno biračima – koji će u novembru biti u prilici da daju svoj sud o tome na osnovu opipljivih postignuća – ali i međunarodnim partnerima. Međunarodna zajednica želi nastaviti da pomaže Distriktu na putu prema prosperitetu, ukoliko Distrikt pokaže da je u stanju da svoje resurse – kako političke tako i finansijske – koristi za dobrobit cijele zajednice, umjesto samo nekolicine, dodaje se u saopštenju.

Drugi važan zadatak čiji se rok bliži je verifikacija biračkog spiska, što je standardna procedura i zakonska obaveza, i od suštinske je važnosti za jačanje kredibilnosti izbornog procesa. Supervizor je konstatovao činjenicu da trenutno ima više ljudi s pravom da glasaju u Distriktu nego što u njemu ima stanovnika prema posljednjem popisu.

Supervizor je više puta isticao da Brčko ima jedinstven položaj i mogućnost da brzo provede reforme i drugima u BiH bude primjer kako treba provoditi reforme – jedino pitanje je da li izabrani zvaničnici imaju političku volju da to provedu u stvarnost. Ta poruka još jednom je istaknuta na današnjem sastanku supervizora sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem. Supervizor dijeli zajednički stav rukovodstva Distrikta o hitnoj potrebi za usvajanjem novog zakona o sukobu interesa, u skladu sa evropskim standardima.

Supervizor se takođe sastao sa Ilijom Studenom, predsjednikom Upravnog odbora “Studen & Co Holding”. Složili su se da cilj vlasti treba da bude stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, zajedno sa dobrim javnim uslugama i odgovarajućom insfrastrukturom, jer će to privući više investitora i stvoriti zdravu poslovnu konkurenciju koja će biti od koristi zajednici jer će donijeti dobre prilike za zapošljavanje.

Supervizor se sastao i sa vodećim ljudima preduzeća Komunalno Brčko.

Skenlan je spomenuo i četiri nova slučaja kovida-19 koji su registrovani u Distriktu. Istakao je da, iako je početni talas ograničen odličnim potezima vlasti, zdravstvenih stručnjaka i volontera, opasnost koju kovid-19 predstavlja za javno zdravlje ostaje i dalje veoma prisutna.

Cijela zajednica treba da sarađuje i strogo poštuje instrukcije i preventivne preporuke koje izdaju nadležni organi.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version