Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Svjetska akademija nauka i umjetnosti i UN: E-konferencija ‘Globalno liderstvo u 21. vijeku’

0

Bošnjački institut saopćio je kako su članovi Upravnog odbora Instituta prof. dr. Faris Gavrankapetanović i prof. dr. Zlatko Lagumdžija kao pozvani članovi Svjetske akademije nauka i umjetnosti uzeli učešće u velikoj svjetskoj e-konferenciji koju zajedno organiziraju Svjetska akademija nauka i umjetnosti i Ujedinjene nacije sa sjedištem u Ženevi.

E-konferencija na temu Globalno liderstvo u 21. vijeku – Strategije za transformirano globalno liderstvo (Global Leadership in the 21st Century – Strategies for Transformative Global Leadership) se održava od 15. do 19. juna.

Nažalost, prof. dr. Lagumdžija zbog zdravstvenih problema nije bio u prilici da lično participira u radu konferencije u okviru teme Redefiniranje multilateralizma. Prof. dr. Gavrankapetanović učestvovao je na dvije posebne sesije Nauka, obrazovanje, mladi te Ideje za promociju zdravlja, blagostanja i bogatstva.

U okviru sesije Nauka, obrazovanje, mladi profesor Gavranakapetanović govorio je o izazovima u reformi obrazovanja, te o stvaranju, ohrabrivanju i selektiranju novih mladih lidera koji će braniti istinu a ne političke agende, oni koji će se razvijati i učiti da bi radili na blagostanju i progresu a ne na “sigurnim zonama” koje se brane strahom, predrasudama i lažnim vijestima i oni koji će tražiti više i bolje za sve a ne samo za svoje ili interese onih koji ih finansiraju.

Tokom sesije Ideje za promociju zdravlja blagostanja i bogatstva prof. Gavrankapetanović je ponudio viziju sveobuhvatne brze i potpune razmjene svih tačnih informacija čime bi se sačuvao autoritet znanja u sudaru sa brojnim i opasnim “lažnim vijestima” koje hrane “teorije zavjera” i dodatno tupe mehanizme i alate borbe protiv svjetskih izazova poput pandemije virusa COVID-19.
Učesnici konferencije su se složili i podržali pristup profesora Gavrankapetanovića koji je potvrdio da pandemija COVID-19 ima dugoročne implikacije na ukupan život naše civilizacije i u svim slojevima društva od generacije naših penzionera koji su stvarali današnje društvo do najmlađih, tzv “PlayStation” generacija koje imaju novi pristup i ideje obrazovanja.

Konferencija koja traje četiri dana okuplja 400 najznačajnijih profesora, naučnika, ekonomista, ministara i premijera koji će kroz 40 različitih tema pripremiti nacrte sveobuhvatnog odgovora čovječanstva i Ujedinjenih nacija na izazove koje je donijela pandemija COVID-19.

Na konferenciji su, između ostalih, govorili generalni direktor UN Ureda u Ženevi Tatiana Valovaya, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti, generalni direktor WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus, bivši generalni direktor UNESCO-a, Federico Maxor, bivši predsjednici Latvije – Vairs Vike-Freiberg i Rumunije – Emil Constantinescu, profesor emeritus Karolinska Instituta Lennart Levi, profesor emeritus sa Politecnico di Milan univerziteta Rodolfo Fiorini, počasni predsjednik Club of Rome Ernest von Weizacker, bivši potpredsjednik Svjetske banke Ismail Seregeldin, direktor Centra za održivi razvoj Kolumbija univerziteta Jeffrey Sachs, profesor Asim Kurjak i mnogi drugi.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version