Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Bošnjaci traže SP kao alternativu SNSD-u, bez dogovora nove vladajuće većine u Brčko distriktu BiH!

0

Nakon što su potpisnici Bošnjačkog SPORAZUMA (SDA,SBIH,SDP i Turska nacionalna manjina ALIJA DENJAGIĆ) dobili podršku ključnog čovjeka kod Bošnjaka MEHMEDALIJE KARAMUJIĆA ovih dana su održani i sastanci sa predstavnicima iz reda Srpskog naroda odnosno predstavnika Srpskog bloka koji čine SNSD-DEMOS,SDS,US,PDP i DNS.

Prema navodima naših izvora dogovor nije postignut. Naš portal “TIMES.BA” još ranije je pisao o roku na ULTIMATUM Srpskog bloka koji je bio u ČETVRTAK 17.12.2020 godine. Gdje su potpisnici Bošnjačkog SPORAZUMA trebali da odgovore na pomenuti ULTIMATUM te da potpišu postignuti dogovor do kojeg prema svemu sudeći nije ni došlo.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo Bošnjaci su planirali da predaju jedno odjeljenje ali ne i savjetnika Srpskom bloku. Međutim podrškom MEHMEDALIJE KARAMUJIĆA koji je prema našim saznanjima pristao pod ucjenom predstavnik Bošnjačkog SPORAZUMA iz reda SDA ESED KADRIĆ dobijo je još više vjetar u leđa pa su se apetiti povećali.

Oni su u međuvremenu odlučili da ostaju pri staroj ponudi o kojoj smo ranije pisali odnosno ne žele da predaju jedno odjeljenje Srpskom bloku te zahtjevaju da pored svih ostalih zahtjeva dobiju i funkciju gradonačelnika.

Predstavnici Srpskog bloka su to naravno odbili te ne žele da prepuste funkciju gradonačelnika Bošnjacima iz razloga jer Srpski blok ipak ima većinu u Skupštini Brčko distrikta BiH odnosno 10 mandata dok sa druge strane Bošnjački potpisnici Sporazuma imaju 8+1 mandata uključujući Tursku nacionalnu manjinu Aliju Denjagića.

Hrvatski zastupnici imaju samo 3 mandata ali su takođe ključna karika koja takođe odlučuje o imenovanju nove vladajuće većine. Hrvatski predstavnici HDZ-a zahtjevaju da se zvanično donese pravilo o kruženju funkcije gradonačelnika i joše nekih bitnijih pozicija po nacionalnom ključu svake 4 godine.

Međutim danas dogovor nije postignut zbog zahtjeva Bošnjačkih potpisnika pomenutog SPORAZUMA u kojem Bošnjaci zahtjevaju funkciju gradonačelnika u paketu sa odjeljenjem za POLJOPRIVREDU SPORT I KULTURU, odjeljenjem za PRIVREDU te JAVNIM PREDUCEĆEM KOMUNALNO u kombinaciji sa odjeljenjem za KOMUNALNE POSLOIVE što se do sada nije nikada desilo uz funkciju gradonačelnika da samo jedan narod dobije sve bitne pozicije.

Jer upravo pomenuta odjeljenja su jako bitna te raspolažu sa skoro najviše budžetskih novčanih sredstava te se uvijek dijele na dva ili tri naroda kako bi se napravio blanas u raspolaganju moći u Vlasti Brčko distirkta BiH.

Kako naš portal saznaje putem svojih izvora Bošnjački potpisnici SPORAZUMA na čelu sa SDA već od poslijepodnevnih sati razmnatraju mogućnost izbacivanja SNSD-a iz igre te kao alternativu planiraju da uvedu 4 zastupnika iz SOCIJALISTIČKE PARTIJE SP.

Napomene radi godine 2013 Bošnjaci su formairali vladajuću većinu samo sa 5 zastupnika 3 iz reda SDA i 2 SBIH te time izbacili iz igre 8 drugih Bošnjačkih zastupnika 5 iz reda SDP-a i 3 iz reda SBB-a.

Prema informacijama kojima takođe raspolažemo postoji mogućnost da se vlast ipak neće formirati ove godine 2020 unatoč zahtjevima Supervizora za Brčko distrikt BiH koji je strogo napomenuo da vlast u Brčko distirktu BiH mora biti formirana u ovoj godini odnosno prije Katoličkog Božića 25.12.2020 godine.

VEZANI TEKSTOVI:

MEHMEDALIJA KARAMUJIĆ ispred SBIH ipak podržao BOŠNJAČKI SPORAZUM potpisan sa SDA,SDP i Alijom Denjagićem!

EKSKLUZIVNO: Saznajte koje su to pozicije zahtjevali Bošnjački potpisnici sporazuma u Vladi BD prije “ULTIMATUMA” Srpskog bloka!

Srpski Blok postavio “ULTIMATUM” Bošnjacima u Brčko distriktu BiH!

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version