Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Da li SDP u Brčkom ucjenjuje mještane Brke presjecanjem vodosnadbjevanja kadrovsko rodbinskim vezama u “JP KOMUNALNO” ?

0

Na e-mail redakcije našeg portala “TIMES.BA” stiglo je pismo građana mjesta Brka kod Brčkog koji su nas zamolili da objavimo njihovo pismo koje su pisali Supervizoru za Brčko distrikt BiH gospodinu Michael Scanaln-u koje prenosimo u nastavku teksta. Njihovo pismo supervizoru odnosi se na veliki problem koji potresa mjesto Brka, koja zbog neodgovornog ponašanja vlasti i Javnog preduzeća “JP KOMUNALNO” prema građanima ovog mjesta, već mjesecima nema vodosnadbjevanja odnosno nema regulisanih opštih životnih uslova građana Brke.

No shodno svemu postavlja se interesantno pitanje s obzirom da direktor “JP KOMUNALNO” Brčko na funkciju dolazi ispred političke partije SDP Brčko, koja trenutno čini vladajuću većinu u Skupštini Brčko distrikta BiH i koja je zbog lošeg izbornog rezultata ostala bez većine svojih glasača kao i zbog podjele bitnih kadrovskih pozicija rodbini predsjednika Političke partije SDP Brčko Esada Atića kao npr. pozicija direktora “JP KOMUNALNO”. Da li ovim činom odnosno onemogućavanjem opštih uslova života presjecanjem snadbejvanja vodom mjesto Brka, politička partija SDP na neki način pokušava da ucjenjuje građane Brke kao potencijalne glasače za opšte izbore koji su predviđeni za godinu 2022.

Takođe se postavlja pitanje da li je predsjednik ove stranke obećao centrali u Sarajevu bolji izborni rezultat na predstojećim izborima kako bi sačuvao svoju predsjendičku poziciju, jer vrlo znano je da je SDP u Brčkom partner brčanskoj SDA u vlasti što nije slučaj i u ostatku BiH.

No zašto centrala SDP-a nikada nije smjenila trenutnog predsjednika SDP-a u Brčkom ESADA ATIĆA ne znamo. Iako je centrala imala više razloga za smjenu pomenutog predjsendika u distriktu, kao npr. loš izborni rezultat, nepotizam, partnerstvo sa SDA i sl.

No odgovor na to pitanje vjerovatno leži u mogućoj aferi poslovnog prostora koji je u vlasništvu Brčko distrikta BiH zgrade “KVADAR” a koji je bio izdat pod kiriju BH TELECOM-u duži niz godina gdje Brčko distrikt BiH nije bio adresa pune naplate pomenute kirije.

No da li je, i tko je iz vrha SDP-a BiH umješan u ovu moguću aferu visoke korupcije i je li upravo to razlog tolerisanja parterstva sa SDA u distriktu čitajte uskoro na našem portalu TIMES.BA.

U nastavku prenosimo pismo građana mjesta Brka supervizoru za Brčko distrikt BiH:

Poštovani,  

Kao ogorčeni mještani Brke u beizlaaznoj situaciji u pismu ispod obratili smo se supervizoru za Brčko distrikt BiH, a ovim putem Vas molimo da pismo prenesete u cjelosti objavite posredstvom vašeg web portala u pokušaju da na ovaj način alarmiramo nadležne da pristupe u rješavanju našeg problema.

Unaprijed zahvalni

Građani mjesta Brka, Brčko distrikt BiH

Pismo građana mjesta Brka prenosimo u cijelosti:

Vaša ekselencijo, gospodine Michael Scanlan

Brka kao naselje u Brčko distriktu BiH je sredstvima donacije međunarodne zajednice, prije više od 15 godina dobila vodovodnu mrežu koja je puštanjem u pogon ustupljena na upravljanje JP „Komunalno Brčko“.

Vodosnabdijevanje u naselju Brka vrši se sa izvorišta Islamovac, tj. bunar Stjepkovica koji je također izgrađen od sredstava međunarodne organizacije. Sa istih bunara JP „Komunalno Brčko“ naknadno počinje sa napajanjem ostalih mjesta u Brčko distriktu BiH ne pazeći na to da kapaciteti bunara budu u svrsi redovnog snabdijevanja naselja Brka, kome su i namijenjeni.  S tim u vezi, posljednjih nekoliko godina u ljetnom periodu, kada kapaciteti bunara ne budu dovoljni za napajanje , sada već pored Brke, i nekoliko drugih mjesta kao što su: Palanka, Boće, Štrepci, Boderište,  Gornji Zovik, Donji Zovik i Šatorovići, kojima JP „Komunalno Brčko“ uvodi restrikcije koje su trajale i po mjesec dana.  No međutim, ovaj problem vode svoj vrhunac dostiže u trenutku kada nam je najpotrebnija, period pandemije Covid-19. Naime problem koji se trebao i morao riješiti, kulminira do te mjere da od Jula 2021.godine restrikcije traju i do 15sati dnevno, a kao odgovor od JP „Komunalno Brčko“ dobili smo da je razlog sušni period koji traje i danas novembar 2021.godine. (restrikcije u posljednjih nekoliko mjeseci traju od ranih jutarnjih sati do kasnih večernjih sati, što apsočutno ne smatramo opravdanim). Gospodine supervizore za Brčko distrikt BiH, ne smijemo ni zamisliti kakve ćemo štete i posljedice snositi ukoliko ove restrikcije nastave i tokom zimskog perioda…

S obzirom da JP „Komunalno Brčko“ i aktuelna vlast u Brčko distriktu BiH nema sluha, plana a ni načina kako riješiti ovaj problem, mi kao zabrinuti  mještani odlučili smo upoznati Vas te alarmirati da nam pomognete u rješavanju ovog problema. Od Vas tražimo i molimo da u skladu sa Vašim ovlaštenjima izvršite pritisak na Vladu Brčko distrikta BiH, i Skupštinu Brčko distrikta BiH kao osnivača  JP „Komunalno Brčko“, da se što hitnije pristupi rješavanju postojećeg problema.                                                                          

                                                                                                    

OGORČENI GRAĐANI BRKE

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version