Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Raab: Rusija, Kina i Iran koriste krizu s koronavirusom

0

Ujedinjeno Kraljevstvo saopćilo je u četvrtak da Kina, Rusija i Iran pokušavaju da iskoriste slabosti iskazane u pandemiji koronavirusa, u jeku navoda da je Peking iskoristio krizu da uvede novi sigurnosni zakon za Hong Kong.

– Koronavirus i izazovi koje je stvorio pružili su priliku brojnim državama i nedržavnim entitetima da zloupotrebljavaju cyber i ostala sredstva – izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab za Sky News.

– Mislim da se to može uočiti u vezi s Hong Kongom, kako neki ljudi tvrde  – i teško je reći da li je to tačno ili ne – da je to povod za uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti u vrijeme kada je pažnja svijeta usmjerena na koronavirus – kazao je.

Vlade širom svijeta teško su opterećene pandemijom koronavirusa, najozbiljnijom prijetnjom javnom zdravstvu od epidemije španske gripe u 1918.

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata optuživao Kinu za pandemiju.

Kina i Rusija često su negirale da pokušavaju da iskoriste slabosti Zapada i tvrde da mnogi od tih navoda ukazuju na antikinesku ili antirusku  histeriju.

– Sa sigurnošću znamo da je Rusija sistematski angažovana u širenje dezinformacija i propagande kroz cyber i ostala sredstva. Ostali, među kojima su Kina i Iran, također sudjeluju u istim aktivnostima, ali ne mislim da će to imati bilo kakve posljedice po izborni proces u Ujedinjenom Kraljevstvu – izjavio je Raab, prenosi Reuters.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version