Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SUSJEDI Pelješki most, Trgovska gora, a stigla i nelegalna sječa bh. šume na Plješevici

0

Da li je i na koji način Republika Hrvatska obavijestila organe i institucije Bosne i Hercegovine o sječi šume koju vrši preduzeće Hrvatske šume d.o.o. na planini Plješevici u području bivšeg aerodroma Željava, u blizini grada Bihaća, pitanje je koje u Parlamentu BiH predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji delegirao Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA.

„Članom 2. Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji se privremeno primjenjuje od dana potpisivanja 30. 07. 1999. godine određeno je sljedeće da se Ugovorne stranke mogu na svom području u svako doba obavljati radove predviđene Uputom iz stava 1. ovog člana, ali o tome moraju obavijestiti drugu ugovornu stranku najmanje 10 dana prije početka radova“.

Granica između naše države i Republike Hrvatske na ovom dijelu nije precizno određena, niti je označena, te je sporno što su Hrvatske šume jednostrano pristupile sječi šume bez prethodno označene granice, a što je u nadležnosti međudržavne komisije za granice“, kazao je Emrić.

Dodao je da je očigledno da postoji spor oko identifikacije i povlačenja granične crte na ovom području bivšeg aerodroma Željava jer je članom 2., stav 1. Ugovora utvrđeno da se državna granica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske određuje na terenu putem granice između rubnih katastarskih općina, u konkretnom slučaju radi se o K.O. Baljevac u Gradu Bihaću.

„S obzirom da je sječa šume na Plješevici u toku, te zbog hitnosti, koristim ovu priliku da pozovem Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nadležne institucije i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da traže od nadležnih vlasti Republike Hrvatske da zaustave sječu šume od strane Hrvatskih šuma d.o.o. dok se na ovom području ne izvrši identifikacija, usaglašavanje podataka, iskolčenje i označavanje državne granice“, istakao je Emrić.

Tegeltija je odgovorio da je on ranije obnašao i funkciju člana Komisije za granice te da je poznato da Ugovor nije nikada ratifikovan i da su ovo prosliejdili u Ministarstvo sigurnosti BiH. No, čini se da će sve ostati na dopisivanju. Jer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH putem diplomatskih kanala zatražilo pojašnjenje institucija Republike Hrvatske oko aktivnosti koje se poduzimaju od javnog preduzeća Hrvatske šume u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava.

U Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje.

Ukoliko se Hrvatska bude ponašala kao u slučajevima poput izgradnje Pelješkog mosta ili odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a naši ministri slali dopise, BiH bi mogla ostati oštećena za hektare i hektare šume.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version