Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Srbija: Osman Osmanović optužen na 5 godina zatvorske kazne pred višim sudom u Beogradu!

0

Kako saznaje portal “TIMES.BA” Brčak Osman Osmanović upravo je proglašen krivim pred višim sudom u Beogradu u Srbiji te je osuđen na 5 godina zatvorske kazne.

Podsjećamo Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije podiglo je optužnicu protiv Osmana Osmanovića zbog zločina počinjenih 1992. godine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u Brčkom.

Osman Osmanović nalazi u pritvoru u Srbiji od novembra 2019. godine. Osmanoviću se stavlja na teret da je u maju i junu 1992. godine, dok je vršio funkciju inspektora RMUP-a BiH, počinio navodne ratne zločine na lokalitetu Rasadnik, u Gornjem Rahiću, nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti. Bosna i Hercegovina je diplomatskim putem tražila izručenje Osmana Osmanovića, što je Srbija odbila. Također, više puta su podnošeni zahtjevi da se Osmanović brani sa slobode uz nanogicu ili kauciju, ali sve ove zahtjeve srbijansko pravosuđe je odbilo.

Iako je nakon hapšenja Edina Vranja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će Srbija sve optužnice protiv bh. državljana ustupiti Bosni i Hercegovini, u slučajevima “Osmanović” i “Mujanović” to se nije dogodilo. Nakon mnogobrojnih zahtjeva, upita i apela, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine primili su članove porodica Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića.

Supruga Huseina Mujanovića, Mirsada Kastrat-Mujanović, i kćerka Osmana Osmanovića, Anesa Imamović, više puta su naglašavale da im je rečeno da će nadležne institucije Bosne i Hercegovine uraditi sve kako bi se postiglo najbolje moguće rješenje za Osmanovića i Mujanovića.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version