Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Suprotni stavovi stranačkih kolega: Ministrica Bisera Turković pozdravila 150.000 eura za pomoć Ukrajini dok su Esed Kadrić Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i SDA na sjednici Skupštine odbili sličan prijedlog od 20.000KM za pomoć djeci Ukrajine!

0

Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku o izdvajanju 150.000 eura, iz budžetske rezerve, za humanitarnu pomoć Ukrajini.

“Drago mi je što je ova incijativa dobila podršku svih u Vijeću ministara BiH”, napisala je na Twitteru ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

No sličan pokušaj pomoći djeci i izbjeglicama iz Ukrajine sa izdvajanjima iznosa od 20.000KM iz budžetskih rezervi Brčko distirkta BiH uputio je i zastupnik političke partije Narod i Pravda Damir Bulčević. No Bulčević je naišao je na oštru kritiku Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića inače predsjednika SDA u distriktu. Nakon čega je Vladajuća većina odbila prijedlog Bulčevića uz protivljene svih pristutnih zastupnika iz Stranke Demokratske Akcije (SDA) kao i zastupnika iz reda SNSD i HDZ Brčko distrikta BiH.

No interesantna je činjenica da je današnjom odlukom vijeća ministara BiH Kadrićev stav SDA iz Brčko distrikta BiH bio suprotan od stava Ministrice Vanjskih poslova BiH gospođe Bisere Turković koja takođe dolazi iz reda SDA ali iz Sarajeva.

Globalna kriza izazvana invazijom Rusije na susjednu zemlju Ukrajinu dodatno je zakomplicirala situaciju i u BiH te je određeni broj Ukrajinaca doputovao u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, oni ulaskom u BiH ne dobijaju status izbjeglice.

Stoga je Vlada Federacije BiH pozvala Vijeće ministara BiH da riješi to pitanje jer je to njihova nadležnost, ali ni to nije na dnevnom redu današnje sjednice.

Treba podsjetiti da je Vlada Kantona Sarajevo nedavno izdvojila 100.000 KM za pomoć Ukrajini.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version