Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zašto Tužilaštvo BD BiH ne smije da podigne optužnice za predmete “GRANT” i “SISTEM” jesu li pod ucjenom ili političkom suradnjom sa SDA!?

0

Iako su još godine 2019 novinari Centra za Istraživačko novinarstvo raskrinkali više osoba za zloupotrebu grantova Vlade BD u kojoj je uključeno više osoba iz distrikta a gdje je jedan od glavnih aktera bio skupštinski zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić. I bez obzira na to što je Policija BD BiH sprovela akciju kodnog naziva “GRANT” te privodila na saslušanje više osoba među kojima i Aliju Denjagića, Tužilaštvo BD BIH još nikada nije podignulo optužnicu u vezi afere “GRANT”.

Iako se Javni Tužilac Zekerija Mujkanović u više navrata u medijima i za skupštinskom govornicom javno hvalio kako Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u BiH uspješno realizuje i suzbija korupciju i visoku korupciju.

U skupštinskom obraćanju na jednoj od sjednica koje smo prikazali u video prilogu naše redakcije pod nazivom “KOLOVOĐA” Javni TUžilac Mujkanović je javno naglasio da će predmeti kao što su Grant i sl. biti riješeni do kraja godine, no to se ipak nije desilo na šta je zastupnica SBB-a Ina Pamukčić ukazivala još u tom periodu te kazala kako se smije kladiti da se to neće desiti te da pomenuti predmeti neće biti riješeni. Iako je Javni Tužilac Mujkanović uvjeravao javnost ali i zastupnicu Inu Pamukčić kako on lično misli da će ona izgubiti okladu pokušavajući javnosti poslati poruku da će to sve ipak biti riješeno do nove godine aludirajući na predmete “GRANT” i “SISTEM”.

No naravno kako je gospođa zastupnica Pamukčić i predvidjela to se ipak nije desilo ni do dana danas a nova godina je već 18 dana iza nas. Nakon toga naša redakcija je početkom decembra mjeseca putem izvora došla do informacija da je Policija uradila uspješno svoj dio posla. Te smo saznali putem izvora da je ostalo još na Tužilaštvu da samo pozove zastupnika Denjagića na saslušanje gdje bi se nakon par dana podigla optužnica jer je predmet uz svjedočenja veoma čist i jasan te je utvrđeno nezakonito sticanje nekih 80.000 KM zloupotrebom vladinih grantova.

Redakcija našeg portala je objavila tu vijest te kako bi optužnice trebale biti podignute vrlo brzo. Međutim nakon toga smo saznali da je samo nakon nekoliko dana Tužilaštvo BD BIH zaista dostavilo poziv za saslušanje zastupniku turske nacionalne manjine Denjagiću gdje je on navodno kako izvor tvrdi u roku 24 sata Tužilaštvu poslao dogovoreno medicinsko opravdanje o odsustvu zbog zdravstvenih problema. Gdje je kako smo provjerili zaista bio primljen na UKC Tuzla gdje je imao lakši operativni zahvat.

No nakon toga prošlo je skoro pa mjesec dana te prema našim saznanjima Denjagić se uspješno oporavio, no i ako je Denjagić upravo sinoć viđen u društvu Nedima Halilivića zvanog Muderis inače velikog simpatizera SDA. Denjagić je višen već duže vrijeme na raznim skupovima te je nejasno da li je Tužilaštvo njega pozvalo na saslušanje te ukoliko nije koji je razlog tome?

Zastupnik Turske nacionalne manjine Alija Denjagić u društvu Nedima Halilovića Muderisa zgrada Ilsahijet Brčko 17.01.2023

Građani su ostali uskraćeni i zbunjeni ovim činjenicama te se sve više postavlja pitanje zbog čega Tužilaštvo prolongira ovaj predmet ili izbjegava iako je u ranijim izjavama ovaj predmet trebao biti riješen do nove godine pa zatim početkom nove godine a evo sada smo već premašili i polovinu mjeseca od nove godine a predmet još uvijek nije riješen odnosno optužnice nisu podignute kada je predmet “GRANT” u pitanju. Pored Denjagića Tužilaštvo bi vrlo brzo nakon njega takođe kako izvor tvrdi zbog zloupotrebe grantova odnosno predmeta “GRANT” trebalo da podigne i optužnice protiv Seada Zhirovića i Edina Ražanice.

No postavlja se jasno pitanje a to je, da li je Tužilaštvo BD BIH ucijenjeno pa iz straha ne smije da radi svoj posao, da li je možda neki od tužilaca ucijenjen ili uplašen nepoznato je. Ali se otvara također mogućnost na osnovu ranijih pisanja i činjenica da Javni Tužilac zbog bliskog odnosa sa Gradonačelnikom BD BIH Esedom Kadrićem koji takođe kao i Mujkanović dolaze iz istog mjesta Maoče kod Brčkog. Također se postavlja pitanje da li ima veze što se supruga Gradonačelnika Eseda Kadrića djevojački također preziva Mujkanović te da li tu također postoji neka rodbinska konekcija koja čuva ovaj dvojac od pravde. Jer vrlo je jasno da je upravo Kadar Zastupnika nacionalne manjine Alije Denjagića na poziciji Savjetnika Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića odnosno Admira Ramić koja je često viđena u društvu Denjagića.

No kako bi se otklonile velike dileme takođe smo poslali mail sa upitom ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini sa pitanjem da li je zastupnik Denjagić zaista državljanin Turske ili je to samo proforma i predstava za javnost.

Inače, odmah početkom naredne godine, očekuje se okončanje nekoliko predmeta koji se tiču korupcije u domenu zloupotrebe grantova, odnosno budžetskog novca.

Javni Tužilac Zekerija Mujkanović za Radio Brčko 27.12.2022 godine.

Upravo ovo bi također imalo smisla jer zbog straha od novog vala državne vlasti koja bi trebala putem takozvane osmorke prenijeti i na Brčko distrikta BiH evidentno je da je Gradonačelnik Kadrić zabrinut za svoju poziciju koju će kako stvari stoje vjerovatno vrlo brzo napustiti zajedno sa svojim savjetnicima i šegrtima kabineta Gradonačelnika. Upravo zbog ovoga postoji mogućnost analitički gledano da je Kadrić uticao na javnog Tužioca Mujkanovića da prolongira predmet “GRANT” i “SISTEM” kako Zastupnik Denjagić koji je često viđen na skupovima SDA ne bi izgubio zastupničku poziciju u Skupštini BD BIH jer oznaka kojom je označen predmet “GRANT” i zastupnik Denjagić predstavlja oznaku visoke korupcije što predmet kao takav čini rijetkim te u državi BIH nema možda ni 10 predmeta s takvom oznakom.

Ova analitička pretpostavka ima logike kada je paralelno u pitanju i predmet “SISTEM” u kom je jedan od glavnih aktera gospodin Ismet Dedeić inače direktor Zavoda za planiranje i izgradnju Brčko distrikta BiH.

Ono što je interesantno da je jedna od uposlenica pomenutog zavoda koja obavlja šefovsku poziciju upravo gospođa Mensura Kadrić ni manje i više nego supruga upravo Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića koja se također djevojački preziva Mujkanović.

Evidentno je da Gradonačelniku Kadriću ne idu u prilog optužnice pomenutih aktera iz ovih predmeta jer bi time u najgoroj političkoj krizi kojom je njegova stranka SDA obuhvaćena on ostao bez ljudi od povjerenja na koje može da računa.

No zašto Javni Tužilac Zekerija Mujkanović prolongira predmete i uzima na vremenu pitanje nije za javnost već za VST koje smo i proslijedili s upitom.

No ono što je najinteresantnije je da upravo danas Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u Sarajevu na imenovanju Predsjednika Suda BiH gdje će također članovi VSTV-a razmatrati i prijedlog za redovno izvještavanje Tužilaštva Brčko distrikta o rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala.

Pitamo se hoće li Javni Tužilac Mujkanović ponovo hvaliti rad samoga sebe zbog rada na predmetima korupcije i visoke korupcije gdje se uvijek u fokus stavlja predmet zloupotrebe grantova. Odnosno predmet o kojem će se samo hvaliti i pričati a koji ukoliko se ovako nastavi nikada i neće vidjeti svjetlost dana ili će jednostavno zastarjeti.

Ili je zaista tačna informacija ili ne a koja se vodi kao javna tajna gdje se šuška već duže godina u Distriktu a to je da se neki predmeti i hapšenja završavaju i zaustavljaju tako što se angažuje par lokalnih privrednika koji nekom nepoznatom nama tužiocu odnese 50.000KM u mjesto Odžak, kako bi sve bilo zaustavljeno.

No pretpostavljamo da su te priče i javne tajne samo jedan mit više u moru drugih priča ali tko zna jer gdje ima dima i ma i vatre…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version