Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

KAD JAGANJCI UTIHNU U BRČKO DISTRIKTU: Panika u redovima Upravnog Odbora Komunalnog preduzeća zbog novog konkursa za Direktora, slijedi li kriza vlasti!?

0

Nakon što smo ranije pisali kako gospodin Kemal Atić trenutni ali uskoro vjerovatno i odlazeći Direktor “JP KOMUNALNO” Brčko, nije ispunjavao uslove na konkursu za Direktora JKP koji je nedavno poništen sumnjivim putem preko pojedinih članova Upravnog Odora istog preduzeća kao što smo i naveli u prethodnim tekstovima, u međuvremenu desilo se nešto interesantno što je privuklo pažnju redakcije portala “TIMES.BA”.

Naime redakcija našeg portal saznala je i došla do dokumenta koji dokazuje da je Kemal Atić kao direktor “JP KOMUNALNO” dana 16.05.2023. godine uputio je zahtjev svom preduzeću da mu UO dostave Uvjerenje o radnom iskustvu i ostvarenim rezultatima provedenim za vrijeme njegove direktorske funkcije  u “JP KOMUNALNO” Brčko.

Gospodin Kemal Atić u svom zahtjevu  zahtjeva da uvjerenje treba da sadrži naziv radnog mjesta, stepen stručne spreme sa kojom je obavljao navedene poslove, zatim period angažmana, opis poslova i vrstu radnog angažovanja na radnim zadacima a u skladu sa vrstom radne djelatnosti sa koju je Preduzeće registrovano.

To bi u prijevodu značilo da gospodin Kemal Atić kao direktor “JP KOMUNALNO” Brčko zahtjeva od UO JKP da mu kažu odnosno dostave ima li on radnog iskustva te ako da koliko ima iskustva i za koje Infrastrukturne projekte.

Kako nezvanično saznajemo putem svojih izvora javna je tajna da je ovo dogovoreno sa pojedinim članovima Upravnog Odbora JKP koji na sve načine pokušavaju da političkim putem Kemala Atića postave ponovo na poziciju Direktora pa i po cijenu kršenja zakona raznim nepravilnostima kao sa onom kada su nedavno poništili validan konkurs jer je jedan od kandidata ispunjavao sve uslove uz svu prateću dokumentaciju koju je Konkurs zahtjevao. 

No još tad kada je UO JKP shvatio da postoji prijavljeni kandidat koji ima puno bolje reference od gospodina Kemala Atića, te da bi Atić mogao ispasti iz igre, oni su onda poništili konkurs uz obrazloženje da prijavljeni kandidati ne zadovoljavaju uslove odnosno da nisu dostavili potpunu dokumentaciju koju je konkurs zahtjevao u svom opisu. No što je interesantno jeste da je UO JKP  naveo za preostala tri prijavljena kandidata na konkursu redom po stavkama šta je to što oni nisu ispunili a što je konkurs zahtjevao. No kako saznajemo samo za gospodina Kemala Atića naveli su da samo dokumentacija nije potpuna, te nisu ciljano obrazložili šta on to tačno nije dostavio od potrebne dokumentacije što nije bio slučaj sa ostalim prijavlejnim kandidatima. Oni su ustvari samo naveli da Gospodin  Kemal Atić nije dostavio dokumentaciju koja pokazuje i dokazuje  da on  ispunjava posebne uslove konkursa.

No to je vjerovanto urađeno kako se ne bi imalo u uvidu da Kemal Atić zaista ne ispunjava uslove jer nema iskustvo koje konkurs zahtjeva odnosno iskustvo u Infrastrukturnim projektima jer JKP u posljednje vrijeme ništa nije radilo od Infrastrukturnih projekata odnosno objekata, te samim time potrebno iskustvo koje konkurs zahtjeva nemaju ni drugi šefovi,inžinjeri pa ni sam direktor Kemal Atić. A dokaz tome je da na sumnjivo poništenom konkursu Kemal Atić nije dostavio upravo taj dokument koji sada traži da mu Upravni Odbor JKP  dostavi kako bi on vidio da li uopšte ima nekog iskustva. 

No kako saznajemo to je namjenski urađeno kako bi pojedini članovi UO JKP koje smo imenovali u prošlom tekstu ponovo prekršili zakon te slobodno možemo reći kako bi svog kandidata postavili za direktora “JKP” te pokušali izdati mu dokument koji izgleda kao zadovoljavajuća potvrda sa kojom bi mu mogli progledati kroz prste i navesti da je dostavio potreban dokument o radnom iskustvu čime bi tehniči zadovolji uslov konkursa. Međutim ukoliko bi istražne Institucije i inspektori detaljno pogledali taj dokument koji pretpostavljamo da i hoće, onda će se uvidjeti da taj dokument definitivno nije zadovoljavajući te će neko sigurno snositi odgovornost i zakonske posljedice.

Time se istovremeno postavlja pitanje hoće li neko iz UO JKP  narodno rečeno zaraditi zatvora i postati kolateralna šteta u vremenu kada Tužilaštvo i Sudovi vjerovatno jedva čekaju da javnosti pokažu zbog odbijanja optužnice u predmetu “SISTEM” koja je bila usmjerena protiv Ismeta Dedeića i ostalih,  da oni ipak rade svoj posao kako treba čime bi se javnosti pretpostavljamo  opravdao fijasko Tužilaštva u predmetu “SISTEM”. u Prevodu hoćeli neko iz Upravnog Odbora JKP biti političkio žrtveno janje ili sam Gospodin Kemal Atić neznano je.

No postavlja se također sljedeće pitanje a to je ako Gospodin Kemal Atić traži od UO JKP zahtjevom dokument koji dokazuje njegovo iskustvo kako je onda uopšte zadovoljio prošli konkurs na kojem je bio izabran za Direktora JKP a koji je zahtjevao iste kriterije!?

No interesantna je stvar da je u Krivičnoj prijavi koju smo ranije objavili a koja je podnešena za nesavjestan rad Direktora Kemala Atića navedeno da je Vlada Brčko distrikta BiH uplatila namjenski za Infrastrukturne projekte iznos veći od 1.800.000 KM. No na dan 08.05.2023. godine JKP pravilno evidentira na kontu pasivna vremenska razgraničenja u iznosu od 2.524.248 KM. Te je na račun preduzeća kod komercijalnih banaka na dan 08.05.2023. godine evidentirano da se na kontu nalazi iznos od samo 899.309 KM što predstavlja sumnju šta se desilo sa novcem ako niti jedan Infrastrukturni projekat nije uređen za vrijeme rukovođenja direktorskom pozicijom gospodina Kemala Atića!?

No interesantna je činjenica tkaođer da na prethodnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojen finansijski izvještaj o poslovannju “Javnog Preduzeća Komunalno” Brčko. U kom su dodjeljena finansijska sredstva potrošena u druge namjene. To bi moglo značiti da nova skupštinska većina ipak ide stopama politizacije i politikanstva konkursnih procedura kao i prethodnici prošle nedavne većine sa Esedom Kadrićem (SDA) na čelu, kao što je bio slučaj i sa Ugovorima o djelu kada je nedavno u emisiji “RESTART” bivši Gradonačelnik BD BIH javno priznao da su uposlenici sa kojima je sklopljen i potpisan ugovor o djelu ustvari politički selektirani što je naravno protuzakonito.

Skupštinski zastupnici nove vladajuće većine nisu smjeli usvojiti negativni izvještaj JKP jer bi to značilo direktno mješanje politike u zapošljavanje u Brčko distriktu BiH i političko nametanje određenih ljudi na određene funkcije direktora i sl. kao što je ovaj slučaj konkursa za novog direktora u JKP Brčko distrikta BiH gdje UO na svaki mogući način pokušava da udovolji prohtjevima gospodina Kemala Atića. Postavlja se ponovo pitanje ukoliko nije bilo Infrastrukturnih projekata kako će onda Gospodin Kemal Atić dobiti i priložiti dokument o iskustvu koji zahtjeva pomenuti konkurs za novog direktora JKP!?

No takođe će biti interesantno posmatrati kako će UO JKP gledati na činjenicu da ranije Kemal Atić nije imao Certifikat po znanju stranog jezika Engleski ili Njemački odnosno Certifikat B1 koji do sada nije imao u konkursima odnosno u dostaljenoj onkursnoj dokumentaciji.

Na građanima Brčko distrikta ostaje samo još da nijemo posmatraju rad ili nerad istražnih  Institucija Brčko distrikta BiH te da se zbunjeno gledaju da neko može mir no da stoji i toleriše očigledne propuste UO kao i politička nametanja.

Ovo je ujedno i prilika Supervizoru za Brčko distrikt BiH gospodinu Jonathanu Mennuti-u odnosno OHR-u, OSC-u i drugima da uživo gledaju prezentaciju politički naštimanog konkursa u fazama u korist političke partije SDP odnosno rodbinske veze pomenute političke partije.

Ponovo ispred redakcije “Times.ba” pozivamo istražne institucije i državne sigurnosne agencije da rade svoj posao i obrate pažnju na javno bahaćenje kršenjem zakona Bosne i Hercegovine.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version