Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Skupština Brčko distrikta nije podržala prijedlog NiP-a za pomoć djeci u Ukrajini SDA,HDZ,SNSD,SBIH uz morlanu podršku Gradonačelnika Eseda Kadrića glasali protiv prijedloga Bulčevića!

0

Nakon otvaranja dvadeset druge redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH, Predjsendik Skupštine gospodin Siniša Milić obratio se zastupnicima sa upitom da li neko od zastupnika ima prijedlog ili sugestiju na dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Nakon toga za riječ se javio zastupnik političke stranke Narod i Pravda, gospodin Damir Bulčević koji je zahtjevao da se na dnevni red uvrsti nova tačka, odnosno zaključak kojim bi se zadužila Vlada Brčko distrikta BiH i Gradonačlenik (Esed Kadrić) izdvajanjem sredstava rezervi u iznosu od 20.000 KM za pomoć djeci i licima koja su prognana iz države Ukrajine.

“Smatram da se ova tačka treba naći na dnevnom redu. U medjima sam gledao kroz kakvu patnju prolaze ta djeca iz Ukrajine jer sam i sam nažalost jedan od te djece koje je u ratu 1992 godine protjeran sa svog ognjišta. Smatram da bi bilo demokratski i humano da uvrstimo ovakvu tačku na današnji dnevni red. Da Vlada i Gradonačelnik donesu ovakvu odluku u skladu sa budžetom Brčko distrikta BiH i zakonu o izvršenju budžeta” kazao je u svom izlaganju zastupnik Damir Bulčević.

Nakon toga za riječ se javio zamjenik funkcije gospodina Siniše Milića, Ivo Filipović ispred HDZ-a BiH koji je kazao da da je on na pripremnoj sjednici već predlagao da se izdvoji preko Crvenog Krsta oko 100.000 KM za potrebe Ukrajine. Međutim iz Vlade Brčko distrikta su ga uvjerili da se oni bave tim pitanjem te da bi on ipak pustio da to Vlada Brčko distirkta odluči.

Za riječ nakon Filipovića javio se i zastupnik Zijad Nišić ispred stranke za BIH koji je dodao da se slaže sa gospodinom Filipovićem te da će se oni takođe osloniti na podršku toj finansijskoj podršci kazao je Nišić.

Bulčević se ponovo javio i zahvalio Filipoviću i Nišiću koji ga podržavaju u prijedlogu da se finansijski pomogne djeci i licima koja su prognana iz države Ukrajine.

Bulčević je na kraju insistirao da ova tačka bude na dnevnom redu Skupštine jer Gradonačelnik je iznosio dijametralno suprotne stavove od Filipovića i Nišiča kazao je Bulčević.

Nakon diskusije zastupnika za Gradonačelnik Esed Kadrić se javio za riječ. Nakon što mu je gospodin Siniša Milić (SNSD) Predjsendik Skupštine dopustio da se obrati, Kadrić je pokušavao da ubjedi zastupnike Skupštine Brčo distrikta BiH, da prijedlog Bulčevića nije pravi način na koji bi se pomoć trebala dijeliti i slati jer se ne zna preko koga bi to išlo te se pozivao više puta da bi to trebalo da ide preko Crvenog Krsta.

Nakon njegovog izlaganja definitivno javnosti je stovrena slika da se ne bi trebao podržati prijedlog zastupnika Damira Bulčevića uz obrazloženje da to nije način kako bi trebalo da ide procedura.

Poslije izlaganja Kadrića kao Gradonačelnika Brčko distrikta BiH zastupnici su glasali za ovaj prijedlog. No prijedlog nije prošao jer je većina zastupnika iz vlasti glasala protiv ovog prijedloga, dok je opozicija podržala prijedlog Bulčevića.

Gradonačelnik Esed Kadrić, Predsjendik SDA Brčko distrikta BiH

Nakon toga gospodin Bulčević je izrazio sumnju u glasanje.

No ono što je interesantno je činjenica da su se nakon sumnje u glasanje svi zastupnici morali pojedinačno izjasniti o svom glasu. Upravo tu se i vidjelo da je kompletan sastav SDA,SNSD i SBiH bio protiv ovog prijedloga.

Čak su Filipović i Nišić glasali protiv prijedloga pomoći za Ukrajinu iako su u izlaganju podržavali ovu inicijativu Bulčevića.

Vrlo je interesantno da su zastupnici SDA glasali protiv ovog prijedloga jer i sami možemo predpostaviti da je to skroz kontra politika centrale SDA BiH.

No predpostavljamo takođe da su vjerovatno morali poslušati instrukciju od svog šefa odnosno od Gradonačelnika Eseda Kadrića koju je vjerovatno već dao u svom prethodnom izlaganju, jer podsjećamo javnost da je upravo Gradonačelnik Esed Kadrić istovremeno i predsjednik SDA u Brčko distirktu BiH.

No koliko god nesinhronizovano i čudno izgledala politika SDA u Brčko distirktu BiH i SDA u Sarajevu, jedno je definitivno, a to je da izgleda ni jedni ni drugi nisu naučili lekciju iz prethodnog rata u BiH (1992-1995) koji je skoro preslikan kao i ovaj koji se vodi protiv države Ukrajine.

Definitivno bi svakome normalnom trebalo biti žao što djeca Ukrajine nisu dobila pomoć koja im je u ovim teškim trenutcima najpotrebnija…

Kompletan video pogledajte u prilogu koji prenosimo sa portala EBRČKO

eBrčko UŽIVO: Skupština Brčko distrikta

eBrčko UŽIVO: Skupština Brčko distrikta

Posted by eBrcko.net on Wednesday, March 16, 2022

Za “Times.ba”: Galileo Davinci

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version