Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SDP: Osmorka i HDZ usaglasili principe za formiranje vlasti – Konaković (NiP): Pokušaj SDA je pred kolapsom

0

Predstavnici političkih stranaka Osmorke i HDZ-a na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili su tekst sporazuma za formiranje vlasti.

“Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama. Ostali su neki tehnički detalji koje treba još ‘popeglati’”, rekao je predstavnik SDP-a Nerin Dizdar.

Borjana Krišto, koja je sastanku prisustvovala ispred HDZ-a, kazala je da je zadovoljna sastankom.

“Kao dva izaslanstva smo pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima. Usaglašavali smo principe i načela sukladno sastanku prethodnom sastanku predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usaglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati između nas dogovoriti”, kazala je Krišto.

Na stolu je bio program. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države.

Nakon sastanka je kazano da predstavnici Osmorke i HDZ-a danas nisu razgovarali o DF-u.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Konaković: Pokušaj SDA je pred kolapsom

Naime, jasno je da formiranje vlasti ovisi umnogome o tome ko će imati dovoljan broj delegata u Domu naroda FBiH.

Prema trenutnom omjeru snaga, stranke oko Trojke imaju 10 delegata, isto koliko i one oko SDA. Čekaju se kantoni u kojima je omer isti, pa će se delegati izvlačiti iz ‘šešira’.

Iz propagandne kuhinje SDA stižu informacije koje govore o osipanju broja delegata Osmorke. Odnosno da Osmorka ima osam, a SDA 12 delegata.

Predsjednik NiP-a objavio je kakvo je stanje na terenu.

“Pokušaj blokade u klubu Bošnjaka od strane SDA je pred kolapsom. Lako je provjerljivo da Osmorka ima slijedeći raspored:

3 delegata u KS
2 delegata u Ze-Do
2 delegata u TK
2 delegata u USK
1 delegat u BPK

On ističe da čeka rasplet u Livnu, Posavini i SBK. A, čeka se i druga lista u BPK.

“Od ove četiri, Osmorka treba još samo 1 mandat da završi proces imenovanja Vlade FBiH za koju je već programski dio usaglašen.

Ne govore ništa o većini u klubu Srba, tamo gdje Osmorka ima lagano većinu, a oni nemaju teoretsku šansu da predlože potpredsjednika Federacije.

Ne govore ni o većinama prostim u Predstavnickom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH. Počeli su sa blokadama uspostave vlasti u BPK, najavljuju blokadu u Ze-Do.

Uradiće sve što mogu da zaustave uspostavu vlasti, a mi radimo sve da padnu onako kako su zaslužili. Biće onako kako je već viđeno u Sarajevu. Pad i dugotrajna opozicija”, najavio je Konaković.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version